ΤΑΞΙΔΙ

«Μαγική» Κρήτη: Τα δέκα πράγματα που κάθε επισκέπτης της πρέπει να ζήσει

«Μαγική» Κρήτη: Τα δέκα πράγματα που κάθε επισκέπτης της πρέπει να ζήσει

Λίγοι τόποι, στον κόσμο ολόκληρο, συγκεντρώνουν τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η Κρήτη στους επισκέπτες της. Μοναδικά τοπία και συγκινήσεις, αρχαιότητες, μνημεία πολιτισμού και φύσης, ένα ολόκληρο σύμπαν που περιμένει τους επισκέπτες του να το ανακαλύψουν. Ανεξάντλητες επιλογές για να συνθέσουν τελικά μία εμπειρία που κάθε της ψηφίδα είναι πραγματικά πολύτιμη.

Είναι βέβαιο πως «δέκα πράγματα» δεν φτάνουν για να γνωρίσουμε την Κρήτη από άκρη σε άκρη, η παρακάτω όμως είναι μία λίστα που αποτελεί μία καλή βάση για να κάνουμε την αρχή. Στην Κρήτη εξάλλου δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψουμε μόνο για μία φορά στη ζωή μας, πολύ απλά διότι πάντα θα μένουν πολλά ακόμα υπέροχα πράγματα να κάνουμε.

#1 Στην παλιά πόλη των Χανίων

Μια περιοχή πραγματικό υπαίθριο μουσείο είναι η παλιά πόλη των Χανίων, όπου οι επισκέπτες βλέπουν στο λιμάνι τον Αιγυπτιακό Φάρο, τα Ενετικά Νεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι και το Γιαλί τζαμισί, που είναι και το μοναδικό που διασώζεται από την οθωμανική περίοδο της πόλης. Το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο, τη Μητρόπολη, το Δημοτικό Πάρκο και την Αγορά, το Σαντριβάνι και η Σπλάντζια είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που βλέπουν όσοι περπατούν στους δρόμους της. Εξυπακούεται πως ενδιάμεσα, μια ολοζώντανη πόλη με καφετέριες, εστιατόρια, bar και κάθε είδους υπηρεσίες εξυπηρετούν πολίτες και επισκέπτες.

#2 Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου

Αντίστοιχα πανέμορφο είναι το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, εκεί όπου «χτυπάει» η καρδιά της πόλης. Τα κτήρια που χρονολογούνται από την ενετική περίοδο της Κρήτης θυμίζουν πως το Ρέθυμνο ήταν τότε σπουδαίος τόπος για τη Γαληνοτάτη της Βενετίας. Δεσπόζει φυσικά ο φάρος και το κάστρο της φορτέτσας, αλλά στα στενά δρομάκια βλέπουμε και το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας, τον Ναό της Κυρίας των Αγγέλων, τον ναό Αγίου Γεωργίου Grotta και πάρα πολλά αξιοθέατα ακόμα.

#3 Ηράκλειο, ο κόμβος της Κρήτης

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και από την εποχή που ονομαζόταν Χάνδακας έως σήμερα, διατηρεί τον κομβικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η βόλτα στην πόλη περιλαμβάνει μια στάση στην πλατεία με το περίφημο σιντριβάνι των Λεόντων που ονομάζεται Κρήνη Μοροζίνι, στον Κουλέ, το φρούριο της πόλης και στο αρχαιολογικό μουσείο που είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη. Η Ενετική Λότζια και ο ναός του Αγίου Τίτου βρίσκονται στην οδό 25ης Αυγούστου, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως άλλωστε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης.

#4 Άγιος Νικόλαος, μια θάλασσα σαν λίμνη

Η πιο ανατολική πρωτεύουσα της Κρήτης είναι η πιο μικρή και η πιο γραφική, θυμίζοντας περισσότερο κάποια λιμάνι σ’ ένα μικρό ελληνικό νησί. Οι ψαρόβαρκες, το γεφυράκι πάνω από τη θάλασσα, τα εστιατόρια της παραλίας με την αυθεντική ελληνική κουζίνα, κάνουν την πολιτεία αυτή ξεχωριστή σε ολόκληρη την Κρήτη.

#5 Εξωτική ομορφιά στον Μπάλο

Ο Μπάλος, στο δυτικό άκρο της Κρήτης είναι μια περιοχή εξωτικής ομορφιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο, μέσα στη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ξηρά ώστε ανάμεσά τους να δημιουργείται μια λιμνοθάλασσα με ρηχά τιρκουάζ νερά, ολόλευκη άμμο και άπειρα κοχύλια. Η ομορφιά του τοπίου παντρεύεται με την άγρια φύση και κόβει την ανάσα σε όσους προσεγγίζουν το μέρος διά ξηράς, ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή και διά θαλάσσης, με καραβάκια που φεύγουν από τον Κίσσαμο.

#6 Νότια Κρήτη

Ολόκληρη τη νότια Κρήτη είναι πράγματι δύσκολο να την επισκεφθεί κάποιος μονομιάς, όμως όποιο μέρος κι αν επιλέξει, από την Παλαιόχωρα των Χανίων μέχρι τον Μακρύ Γιαλό στο Λασίθι, η νότια ακτογραμμή της Κρήτης, που βλέπει στο Λιβυκό πέλαγος, ξεχωρίζει. Απέραντες παραλίες, άγρια τοπία, φαράγγια και χωριά όπως το Λουτρό, στα Σφακιά, το Φραγκοκάστελο με τους Δροσουλίτες του στο νότιο Ρέθυμνο, την παραλία Πρέβελης που εκβάλει και ο ομώνυμος ποταμός, το φοινικόδασος του Βάι, την Ιεράπετρα, τα Μάταλα… Η Νότια Κρήτη είναι μια… ξεχωριστή υπόθεση, πραγματικά.

#7 Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το μεγαλύτερο φαράγγι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της Κρήτης. Η κατάβασή του, από τον Ομαλό στην ενδοχώρα των Χανίων μέχρι την Αγία Ρουμέλη, στο Λιβυκό πέλαγος, φτάνει τα 15 χιλιόμετρα κατά τα οποία οι περιπατητές βλέπουν την άγρια φύση της Κρήτης σε όλο της το μεγαλείο. Στη μέση περίπου του φαραγγιού βρίσκονται τα ερειπωμένα σπίτια της Παλαιάς Ρουμέλης, του παλιού χωριού που εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του για να χτίσουν τα σπίτια τους στην παραλία. Το πιο εντυπωσιακό του σημείο όμως, οι Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου το πλάτος του φτάνει μόλις τα τρία μέτρα!

#8 Στο μινωικό βασίλειο της Κνωσσού

Ο σπουδαιότερος πολιτισμός της Κρήτης κατά την αρχαιότητα ήταν ο Μινωϊκός, που άκμασε περίπου από το 1700 έως το 1100 π.Χ. Σήμερα τα ερείπια της αρχαίας Κνωσσού δείχνουν το μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων που έχουν να επιδείξουν σπουδαία επιτεύγματα σε μια σειρά από τομείς: Αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ύδρευση – αποχέτευση, αλλά και βεβαίως στην Τέχνη και ειδικά στην τοιχογραφία: Ο «Πρίγκιπας των Κρίνων» , οι «γαλάζιες κυρίες», τα «ταυροκαθάψια», είναι μερικές από τις πιο διάσημες.

#9 Ταξίδι στο παρελθόν της Σπιναλόγκας

Έγινε διάσημη και αγαπητή από το «Νησί» την τηλεοπτική σειρά και το μυθιστόρημα που εξιστόρησαν στο κοινό την ιστορία της Σπιναλόγκας, αυτού του μικρού νησιού κοντά στην Ελούντα, στο νότιο Λασίθι, που έγινε τόπος εξορίας για τους λεπρούς όλης της Ελλάδας. Σήμερα, ο οικισμός που ζούσαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο για τη λέπρα, έχει μείνει ανέγγιχτος, θυμίζοντας σε όλους τη σπουδαιότητα της προόδου και της επιστήμης.

#10 Περιήγηση στα Ανώγεια

Η ορεινή Κρήτη είναι επίσης ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που χρειάζεται πολύ χρόνο από τον επισκέπτη. Μια περιήγηση όμως στα Ανώγεια και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, μπορεί να δώσει σε όλους να καταλάβουν τι σημαίνει φιλοξενία, κρητική κουζίνα, παράδοση και σεβασμός στις αξίες του ανθρώπου.

Η Κρήτη είναι μαγική και κάθε εξερεύνηση του νησιού αυτού, που συνήθως γίνεται με αφετηρία τα Χανιά ή το Ηράκλειο, αξίζει ολοκληρωτικά την προσπάθεια!

Κλείσε θέση με AEGEAN για Ηράκλειο ή Χανιά και απόλαυσε τις ομορφιές της μαγευτικής Κρήτης.