ΤΑΞΙΔΙ

Οι πόλεις της Ελλάδας ως city break προορισμοί

Οι πόλεις της Ελλάδας ως city break προορισμοί
Θεσσαλονίκη INTIME

Το περιθώριο που υπάρχει στη χώρα μας στην ανάπτυξη του city break τουρισμού μπορεί να αξιοποιήσει ο τουριστικός κλάδος, με τις ελληνικές πόλεις να μετατρέπονται σε προορισμούς για όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η Αθήνα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, κυρίως λόγω της λαμπρής της ιστορίας και των μνημείων της: Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, το Μουσείο της Ακρόπολης, η αρχαία Αγορά, καθώς και δεκάδες άλλα από τα σπουδαία αξιοθέατά της, την καθιστούν «πόλο έλξης» εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φυσικά, στα «συν» της πρωτεύουσας, είναι οι εκλεκτοί ελληνικοί μεζέδες στην παραδοσιακή αλλά και πιο σύγχρονη εκδοχή τους, τα μοναδικά «στέκια» της πόλης που την κρατούν ζωντανή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τα σοκάκια της Πλάκας, που μας μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές, χάρη στους πλακόστρωτους δρόμους και τα εντυπωσιακά διατηρητέα και πανέμορφα νεοκλασικά της, αλλά και οι χώροι πολιτισμού της που αναπτύσσονται διαρκώς.

Πράγματι, η Αθήνα αποτελεί προορισμό city break, μόνο που ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, ώστε η πρωτεύουσα να φτάσει τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εκμεταλλευόμενη και τον ιδανικό καιρό για περιηγήσεις που έχει σχεδόν όλο τον χρόνο.

citadel-gb518eeeed_1920.jpg
Ακρόπολη και στο βάθος ο Σαρωνικόςpixabay

Πέρα από την «καρδιά» της Ελλάδας ωστόσο, οι ελληνικές πόλεις διαθέτουν ομορφιές που μπορούν να αξιοποιηθούν προσελκύοντας επισκέπτες από το εξωτερικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Θεσσαλονίκη, μια πόλη – προορισμός για όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο

Η Θεσσαλονίκη είναι μια «πόλη των Βαλκανίων» εδώ και αιώνες και αυτό είναι που την αναδεικνύει σε προορισμό όλης της χερσονήσου και όχι μόνο. Φυσικά, πέρα από τον Λευκό τον Πύργο, την Άνω πόλη και την όμορφη Καλαμαριά, τα οποία μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης, η Θεσσαλονίκη πάντα θα έχει ένα κοντινό ανεξερεύνητο μέρος να μας προτείνει, καθώς σε όλη την Μακεδονία, υπάρχουν ταξιδιωτικοί προορισμοί που απέχουν μόλις μία ώρα από την συμπρωτεύουσα και προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις και συνδυαστικές επισκέψεις. Η Λίμνη Κερκίνη, η οποία αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρεις, δίπλα σε σπάνια πουλιά και ζώα, τα Λουτρά Πόζαρ, η Βεργίνα και ο σημαντικός αρχαιολογικός της χώρος, είναι μερικά μόνο από αυτά τα μέρη. Η Θεσσαλονίκη όμως, διαθέτει πόλους έλξης επισκεπτών όπως είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η Άνω Πόλη με το κάστρο, τα Λαδάδικα, η Παραλία της και τόσοι άλλοι.

thes.jpg
Οι Ομπρέλες στην παραλία ΘεσσαλονίκηςINTIME

Απόδραση στην Καστοριά, με τη μαγεία του Βορρά

Πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας Οδού, βρίσκεται η Καστοριά, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας. Πρόκειται για έναν ταξιδιωτικό προορισμό της Μακεδονίας που μαγεύει κάθε ταξιδιώτη, χάρη στα γραφικά αρχοντικά της, την γαλήνια λίμνη της και την πεντανόστιμη κουζίνα της. Θεωρείται μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα και είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός, καθώς αυτή την εποχή του χρόνου αναδεικνύεται περισσότερο η ομορφιά της. Στην παλιά πόλη μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να επισκεφθούν το λαογραφικό της μουσείο, όμως το πραγματικό πλεονέκτημα της πόλης είναι η ίδια η λίμνη: Ειδικά τον χειμώνα, όταν χιονίζει και τα γαλήνια νερά της παγώνουν, μοιάζει «σαν να παγώνει ο χρόνος», όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι.

Καστοριάpixabay

Απόδραση στο Ναύπλιο, την ιστορική πρωτεύουσα της χώρας

Ιδανικός προορισμός city break θεωρείται το Ναύπλιο, που αποτελεί ήδη μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων για χειμερινές αποδράσεις και ιδίως των κατοίκων της πρωτεύουσας, λόγω της κοντινής απόστασης. Το Ναύπλιο, που υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την αρχή της σύστασής του, είναι γεμάτο μνημεία και αξιοθέατα, ενώ προσφέρεται για περίπατο και βόλτα με ποδήλατο. Το Μπούρτζι, που είναι επισκέψιμο με τα καραβάκια από την παραλία, ο γύρος της Ακροναυπλίας και της Αρβανιτιάς με ποδήλατο ή η «διάσημη» ανάβαση από τα «999 σκαλιά» που λέει ο μύθος στο Παλαμήδι, είναι μερικές μόνο από τις must δραστηριότητες στην πόλη. Η παλιά πόλη του Ναυπλίου όμως περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία και μουσεία, όπως ολόκληρη την πλατεία Συντάγματος, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας με το σημάδι της σφαίρας ακόμα να φαίνεται στον τοίχο, την εκκλησία της Παναγίας, την καθολική εκκλησία και πολλά ακόμα. Επιπλέον, δίπλα στο Ναύπλιο βρίσκονται οι Μυκήνες, ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

2382635.jpg
Το Ναύπλιο από το ΠαλαμήδιINTIME

Ταξίδι στην Πάτρα για ξέφρενες Αποκριές και βενετσιάνικες επιρροές

Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, ενώ αποκαλείται και «πύλη προς τη δύση», κυρίως λόγω του λιμανιού της που είναι κομβικό σημείο εμπορίου αλλά και αφετηρία μεγάλων πλοίων της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Η Πάτρα είναι επίσης η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού και πράγματι συγκεντρώνει εκείνη την περίοδο δεκάδες επισκέπτες που θέλουν να γλεντήσουν ξέφρενα στους δρόμους και τις δεκάδες εκδηλώσεις της.

Αναμφίβολα, η γεωγραφική θέση της πόλης αποτελεί ένα εξαιρετικό προνόμιο για έναν επισκέπτη, καθώς περιτριγυρίζεται από σημαντικές ιστορικές και τουριστικές τοποθεσίες, όπως τα Καλάβρυτα, η Αρχαία Ολυμπία αλλά ακόμα και η Ναύπακτος. Η ίδια η πόλη διαθέτει ένα όμορφο κέντρο, με κτήρια που θυμίζουν ιταλικές πόλεις, καθώς είναι ξεκάθαρη η βενετσιάνικη επιρροή της. Τα μουσεία της πόλης και οι ναοί της συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, όπως επίσης και οι ευκαιρίες που διαθέτει για θεματικό τουρισμό – ο οινοτουρισμός, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος εκεί.

Αρχαία ΟλυμπίαΙΝΤΙΜΕ

Ώρα για Γιάννενα, μια πόλη – μουσείο για ατέλειωτες βόλτες

Κάθε στενό και πλατεία στα Ιωάννινα - ή Γιάννενα, όπως είναι γνωστά – αντηχεί θρύλους και παραδόσεις παλαιότερων εποχών. Ολόκληρη η πόλη είναι σημείο αναφοράς για πλήθος τουριστών που την επισκέπτονται όλο τον χρόνο και απολαμβάνουν τις ομορφιές και τα μνημεία της: Από το Κάστρο ως το Ρολόι και το Δημαρχείο, το κτήριο της Νομαρχίας, τα μουσεία και φυσικά τη λίμνη και το Νησί της, σε όλη την πόλη συνυπάρχουν το παλιό με το καινούριο, συμβιώνοντας απολύτως αρμονικά και συνθέτοντας την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης που σέβεται την ιστορική της κληρονομιά.

Τα μοναδικά τοπία της πόλης και η «ζωντάνια» της, μιας και είναι γνωστή φοιτητούπολη της Ελλάδας και ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς, καλύπτει όλα τα γούστα από πλευράς διασκέδασης. Είτε αναζητάμε μικρά ταβερνάκια, είτε περιποιημένα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, τα Γιάννενα διαθέτουν τα πάντα και μπορούν να κερδίσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

giannena.jpg
Τα Γιάννενα χιονισμέναINTIME

Αυτές δεν είναι παρά μερικές από τις ελληνικές πόλεις που μπορούν οι επισκέπτες τους να θαυμάσουν όλο τον χρόνο. Τα Τρίκαλα και ο Βόλος, η Καλαμάτα και η Πύλος, η πόλη της Κέρκυρας και η πόλη της Ρόδου, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Κοζάνη και η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, είναι πόλεις στη χώρα μας που επίσης διαθέτουν τα φόντα για να αναδειχθούν σε city break προορισμούς από όλο τον κόσμο, αναβαθμίζοντας τον τουρισμό της Ελλάδας όλο τον χρόνο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ