ΤΑΞΙΔΙ

Το top-10 του χειμερινού τουρισμού: Οι ελληνικοί προορισμοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις

Το top-10 του χειμερινού τουρισμού: Οι ελληνικοί προορισμοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις
Αράχωβα, Παρνασσός shutterstock

Οι χειμερινές αποδράσεις είναι όλα όσα περιμένουμε στους γρήγορους και πολλές φορές πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η Ελλάδα άλλωστε, όσο και εάν φημίζεται για τις θάλασσές της, αποτελείται σε ένα τεράστιο ποσοστό της από πανέμορφα βουνά, που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές αναμνήσεις σε κάθε ταξιδιώτη. Αυτό το στοιχείο που τείνουμε πολλές φορές να ξεχνάμε, την καθιστά ιδανική για χειμερινές εξορμήσεις σε όμορφα σαλέ και παραδοσιακά χωριά, που μας μεταφέρουν σε παραμυθένια μέρη.

Από τα όμορφα Ιωάννινα, στα γραφικά χωριά της Πελλοπονήσου και τα μοναδικά μέρη του Θεσσαλικού κάμπου, η Ελλάδα μας εξιτάρει και τον Χειμώνα, δίνοντάς μας λόγους να την θαυμάσουμε ξανά και ξανά. Φυσικά ανάμεσα στα αμέτρητα τοπία, που μαγνητίζουν κάθε βλέμμα, υπάρχουν πάντα εκείνα που κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και είναι τα πιο αγαπημένα μας.

Ακολουθεί το top-10 των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας:

Ζαχοροχώρια

Για εμάς που αναζητάμε μοναδικά τοπία, ατελείωτη φυσική ομορφιά και μοναδικές εκδρομές, τότε τα Ζαχοροχώρια είναι σίγουρα το μέρος που θα λατρέψουμε αυτόν τον Χειμώνα. Πρόκειται για το Ζαγόρι, το οποίο είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν 46 μικρά χωριά, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Πλακόστρωτα, μονότοξα γεφύρια και κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο ορεινό τοπίο, στην καταπράσινη φύση και τα τρεχούμενα νερά, προσφέρουν αμέτρητες επιλογές δραστηριοτήτων και εκδρομών.

zagorohoria.jpg
Μονότοξο γεφύρι στο ΖαγόριINTIME

Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρα στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και έχει πληθυσμό περίπου 3.000 κάτοικους. Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στην Αράχωβα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Επίσης, αποτελεί αφετηρία για επισκέψεις στου Δελφούς, το Γαλαξίδι, τη Γραβιά αλλά και την Αγόριανη, στην άλλη πλευρά του βουνού, έναν χειμερινό προορισμό που «ανεβαίνει» ταχέως το τελευταίο διάστημα.

--shutterstock.jpg
ΑράχωβαShutterstock

Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στα ορεινά της Καρδίτσας και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Πρόκειται για το μέρος εκείνο που σίγουρα θα μας προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην ορεινή Ελλάδα, ενώ τα μικρά χωριουδάκια τριγύρω διαθέτουν υποδομές για να μας φιλοξενήσουν όλες τις εποχές του χρόνου. Η λίμνη προσφέρεται για σπορ και δραστηριότητες, από το ποδήλατο ως την ιππασία και τους ατέλειωτους περιπάτους στη φύση.

Λίμνη ΠλαστήραINTIME

Πήλιο

Οι ατελείωτες βόλτες στις πέτρινες πηλιορείτικες πλατείες, οι διαδρομές μέσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά με θέα τη θάλασσα, οι βόλτες με άλογα στην Αργαλαστή και φυσικά οι αξεπέραστες παραδοσιακές γεύσεις, κάνουν το Πήλιο έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας. Άλλωστε, κάθε χωριό, από τη Μακρυνίτσα και την Πορταριά, μέχρι τις Μηλιές και τη Βυζίτσα έχει και τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα που αξίζει να ανακαλύψουμε.

pilio.jpg
Χωριό στο ΠήλιοINTIME

Καρπενήσι και Ορεινή Ναυπακτία

Στο κέντρο της Ελλάδας, περιτριγυρισμένο από δάση και ψηλά βουνά, το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά, μέχρι και τον όμορο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες περιήγησης, δράσης και περιπέτειας, ξεκούρασης και χαλάρωσης, 365 ημέρες το χρόνο. Ιστορικά μνημεία, λαογραφικά μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες ανέγγιχτες από το χρόνο, αλλά και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, γεμίζουν το ταξίδι μας με εικόνες που δύσκολα βρίσκουμε αλλού.

Ελάτη – Περτούλι

Μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας, όμως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί, όπως η Ελάτη και το Περτούλι, μέσα στα πυκνά δάση από έλατα. Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Άγιος Νικόλαος, είναι μερικά από τα πολύ όμορφα και παραδοσιακά χωριά της περιοχής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άπειρες δραστηριότητες που μπορούμε να απολαύσουμε εκεί.

Μετέωρα

Κάθε επίσκεψη στα Μετέωρα είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τόπο, όπου το θείο στοιχείο συναντάει το «θαύμα της φύσης». Οι θεόρατοι βράχοι, τα μοναστήρια που «αιωρούνται» και τα όμορφα μονοπάτια ανάμεσά τους συνθέτουν έναν μαγευτικό προορισμό που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Συνθέτοντας το φυσιολατρικό ενδιαφέρον με τον θρησκευτικό τουρισμό, τα Μετέωρα αποτελούν έναν πολύ ξεχωριστό προορισμό για όλους.

meteora.jpg
ΜετέωραINTIME

Μέτσοβο

Μία απόδραση στο Μέτσοβο, είναι η ιδανική επιλογή γι’ αυτόν τον χειμώνα, αφού ένα είναι το σίγουρο: Δεν θα «χορτάσουμε» περπάτημα και μαγευτικά τοπία. Από τις βόλτες στις ανηφοριές του χωριού με αναγκαίες στάσεις στην πινακοθήκη του Μετσόβου, το πάρκο του Αγίου Γεωργίου, ένα άλσος με όλα τα είδη δέντρων που συναντάμε στην Πίνδο, μέχρι το τυροκομείο και το οινοποιείο του Αβέρωφ, κάθε γωνιά αυτού του τόπου θα μας συναρπάσει. Το Μέτσοβο άλλωστε βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Γιάννενα και διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο. Αποτελεί επίσης ιδανική αφετηρία για να επισκεφθούμε το φαράγγι του Βίκου, την Κόνιτσα, αλλά και την περιοχή της Κατάρας, ένα από τα πιο ορεινά σημεία του ελληνικού οδικού δικτύου.

---shutterstock.jpg
ΜέτσοβοShutterstock

Ορεινή Αρκαδία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ορεινή Αρκαδία είναι από τους πιο δημοφιλείς, αν όχι ο δημοφιλέστερος, χειμερινός προορισμός της Πελοποννήσου. Τα παραδοσιακά χωριά που διατηρούν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και έχουν μετατραπεί σε ιδανικούς προορισμούς, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου: Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα, Λαγκάδια, αλλά και η πιο γνωστή Βυτίνα, ένας από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο, βρίσκονται πολύ κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα όπως ο ποταμός Λούσιος αλλά και ιστορικά μοναστήρια. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, όπου οι επισκέπτες πραγματοποιούν ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο!

arkadia.jpg
Χωριό στην ορεινή ΑρκαδίαINTIME

Καλάβρυτα

Ιδανικός προορισμός για πολλούς είναι τα Καλάβρυτα, αυτή η ορεινή κωμόπολη της Αχαΐας που διαθέτει ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Το ελατόδασος του Χελμού, τα μνημεία της πόλης, το Μέγα Σπήλαιο και η Αγία Λαύρα, ο οδοντωτός και το Σπήλαιο των Λιμνών είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Το Μνημείο των Πεσόντων στα ΚαλάβρυταUnsplash

Για όλους εμάς που μέχρι φέτος δεν είχαμε μάθει να εκμεταλλευόμαστε αυτή την εποχή του χρόνου, μία είναι η συμβουλή: Ας αψηφήσουμε το κρύο και ας εξερευνήσουμε τους νέους προορισμούς, που αξίζει να επισκεφτούμε, ειδικά στην καρδιά του χειμώνα! Ίσως τελικά αυτή η εποχή του χρόνου με τις πάμπολες ομορφιές της, να γίνει ακόμη και η αγαπημένη μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ