ΤΑΞΙΔΙ

Peloponnese Food Stories: Μια γαστρονομική εμπειρία στην πόλη της Κυπαρισσίας

Peloponnese Food Stories: Μια γαστρονομική εμπειρία στην πόλη της Κυπαρισσίας
Τοπικοί σύλλογοι προσφέρουν παραδοσιακά γλυκά στους επισκέπτες του Food Stories στην Κυπαρισσία CNN Greece

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου (Peloponnese Food Stories) που διεξήχθη στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά κεράσματα από τοπικά προϊόντα Μεσσήνιων παραγωγών αλλά και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Έγινε ακόμη γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιόλαδου, μέσω μιας μοναδικής βιωματικής «περιήγησης» στις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μεσσηνιακή γη και παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη από τους παραγωγούς της.

Η βραδιά περιλάμβανε Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς από έμπειρους γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας οι οποίοι προχώρησαν στην βράβευση των πιο νόστιμων παραδοσιακών συνταγών ελιών που είχαν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα είχε και γαστρονομικές δράσεις για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική υπό τους ήχους των South Vibes οι οποίοι μετέτρεψαν την γιορτή σε γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Το Peloponnese Food Stories, που έχει γίνει πλέον θεσμός, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Τριφυλίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παραστούν, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ψηφιακά και έντυπα ΜΜΕ, μέσω της εταιρείας τουριστικού μάρκετινγκ CK Strategies.

Μεσσηνιακή κουζίνα: Γνήσιος αντιπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής

Η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής, με αγνές πρώτες ύλες και κυρίαρχη φυσικά την ελιά. Κάποια δε, από τα ντόπια προϊόντα είναι στην διατροφή των Μεσσήνιων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο.

Φημισμένα είναι και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα. Στους λάτρεις του αλμυρού, η περιοχή προτείνει το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρετε ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα και σφέλα.

Τα Μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο.

Κάστρο Αρκαδίας: Το «κόσμημα» της Κυπαρισσίας

Όσοι ταξιδέψουν στην όμορφη Κυπαρισσία, αξίζει να επισκεφτούν το κάστρο της Αρκαδιάς, γνωστό ως «Πύργος του Ιουστινιανού», που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, ένα από σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για φυσικό οχυρό, καθώς οι τρεις πλαγιές του είναι απότομες και έχει ομαλή πρόσβαση μόνο από τη νότια πλευρά.

Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί εκεί, είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες.

Σε όλα αυτά τα σημεία βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας.

Οι εντυπωσιακές παραλίες του κόλπου με τις καρέτα-καρέτα

Ο κόλπος της Κυπαρισσίας περιλαμβάνει ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας, καθώς στη συνολική έκταση 44 χιλιομέτρων φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς χελώνας Καρέτα – Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο αυτά τα πανέμορφα θαλάσσια πλάσματα στήνουν εκατοντάδες φωλιές κοντά στο χωριό Καλό Νερό, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Εκεί οι επισκέπτες συναντούν και την ομώνυμη, φανταστική παραλία Καλό Νερό γεμάτη καντίνες, beach bar και εξαιρετικές ψαροταβέρνες.

Ειδικά για τους λάτρεις του wind surfing το Καλό Νερό προσφέρεται για περιπέτεια, αφού υπάρχει και γραφείο ενοικίασης του κατάλληλου εξοπλισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ