TRAVEL

Το πιο γευστικό island hopping πιάνει λιμάνι στην Πάρο, την Αντίπαρο και την Τήνο

Το πιο γευστικό island hopping πιάνει λιμάνι στην Πάρο, την Αντίπαρο και την Τήνο

Με το Σεπτέμβριο να βρίσκεται εδώ και το «μικρό καλοκαιράκι» τώρα να ξεκινά, τα πιο αγαπημένα μας εστιατόρια στις Κυκλάδες μάς περιμένουν για συναρπαστικές γευστικές απολαύσεις.

Η αλήθεια είναι πως ο Σεπτέμβριος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στατιστικά όλο και καλύτερο καιρό, με αποτέλεσμα και αρκετός κόσμος να τον επιλέγει για τις διακοπές του και, ακόμη πιο συχνά, για τις τελευταίες καλοκαιρινές του εξορμήσεις. Και είναι γεγονός, πως, όταν ο καιρός το επιτρέπει, το «μικρό καλοκαιράκι», όπως το έλεγαν οι παλαιότεροι, προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να απολαύσουμε τα πιο δημοφιλή νησιά μας με περισσότερη ησυχία, λιγότερο κόσμο και συχνά καλύτερες τιμές. Έτσι έχουμε για εσάς τρεις γευστικές προτάσεις, που σίγουρα αξίζουν της προσοχής σας, εάν βρεθείτε στην Αντίπαρο, την Πάρο ή την Τήνο.

vassilainas006.jpg

Αντίπαρος

Ο αγαπημένος μας αθηναϊκός Vassilenas έχει ρίξει εδώ και τρία χρόνια άγκυρα στην Αντίπαρο και μάλιστα τα τελευταία δύο καλοκαίρια έχει πάρει θέση σε ένα από τα πιο μαγευτικά και προνομιακά location της Χώρας, μέσα στο Kouros Village Hotel.

20250807200514.jpg

Στο Vassilenas Blue λοιπόν το σκηνικό είναι μαγικό, με τους επισκέπτες να επιλέγουν ανάμεσα στο ξύλινο deck, που κυριολεκτικά ακουμπά τη θάλασσα, ή τη μεγάλη βεράντα-αυλή του ξενοδοχείου, δίπλα στην κομψή πισίνα. Φέτος λοιπόν ο Θανάσης Βασίλαινας, η ψυχή και η καρδιά του ιστορικού εστιατορίου, που πέρσι μάλιστα έκλεισε τα 100 του χρόνια στην Αθήνα, αποφάσισε σημαντικές αλλαγές και νέα concepts που μας ενθουσίασαν.

20250807203106.jpg

Καταρχάς να πούμε πως ο αέρας ανανέωσης ισχύει και για το εστιατόριο της Αθήνας και θα τα δούμε όλα -και θα σας τα μεταφέρουμε- μόλις ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος και στο κλεινόν άστυ. Όσον αφορά στο αγαπημένο εστιατόριο της Αντιπάρου λοιπόν υπάρχει μία σαφής στροφή προς τα ωμά, χωρίς φυσικά να περιθωριοποιούνται τα iconic πιάτα που έχουμε λατρέψει μέσα στα χρόνια, όπως η διάσημη ταραμοσαλάτα, οι επικές ψαρομακαρονάδες, τα δημιουργικά ψάρια φούρνου κλπ.

Το concept head-to-tail συνεχίζεται, με τους νέους σεφ Dobru Vasilev και Κυριάκο Χασάπογλου, να αξιοποιούν κάθε πιθανό μέρος των ολόφρεσκων ψαριών είτε σε ωμά είτε σε ζεστά πιάτα.

20250807203547.jpg

Η εμφάνιση των raw στο μενού του Βασίλαινα μόνο λογική θα μπορούσε να είναι, αφού όταν το αντικείμενό σου είναι το ολόφρεσκο ψάρι, γιατί να μην το παρουσιάσεις με κάθε πιθανό τρόπο. Εδώ απολαύσαμε εξαιρετικό nigiri και sashimi, με γαύρο, τόνο και ξιφία, ενώ μία παχουλή τσιπούρα ήρθε μισή ψητή και μισή μαριναρισμένη σε σχοινόπρασο, λάδι και λεμόνι, προδίδοντας την ολόφρεσκη θαλασσινή της γεύση.

Πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον βρήκαμε και στα rolls, ενώ το μαγιάτικο μαγειρεμένο σαν κότσι με τσιγαριστά χόρτα και πατάτες και η μακαρονάδα με τους γιακάδες της τεράστιας -σχεδόν ομιλούσας- σφυρίδας ήταν πραγματική εμπειρία.

20250807202823.jpg

Μέσα στο κλίμα ανανέωσης, το Vassilenas Blue ενίσχυσε την εμπειρία του bar με τον νεότατο αλλά ικανότατο Κωνσταντίνο Παλάκη πίσω από την μπάρα να εκτελεί εξαιρετικά τα κλασσικά και να προτείνει μία μικρή και μεστή λίστα από ψαγμένα signatures, που χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγονται στα καλύτερα στο νησί.

20250815122112.jpg

Κλείνοντας να μην ξεχάσουμε πως στο Vassilenas Blue πάμε και για πρωινό/brunch με τις επιλογές να βασίζονται στα τοπικά κυκλαδίτικα προϊόντα και το σκιερό και ευχάριστο περιβάλλον να δίνει μία υπέροχη εναλλακτική για χαλαρά πρωινά στο νησί.

58a0569-antigrafo.jpg

Πάρος

Ακριβώς απέναντι, το πανέμορφο Crios Paros έχει ρίξει από πέρσι άγκυρα στην απάνεμη παραλία του Κριού, κοντά στην Παροικιά, όπου μάλιστα μέσα στο επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή ενός ολοκαίνουριου ultra-luxury resort, που αναμένεται να κλέψει την καρδιά των πιο εκλεκτικών world – travellers.

Η ομάδα του Crios αποτελείται από το dream team: Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, Σπύρος Δήμητσας και Δημήτρης Χρονόπουλος, που κάνει μικρά θαύματα γεύσης και κοσμοπολιτισμού στην ορθάνοικτη και τεράστια κουζίνα. Το Crios Paros απευθύνεται σαφώς στους εραστές του joie de vivre, με τις ρομπούστες ξαπλώστρες του να χαρίζουν ανέμελες στιγμές πάνω στη χρυσή άμμο και το εστιατόριο και το μπαρ να εκτυλίσσονται σε διάφορα επίπεδα, χαρίζοντας τη δυνατότητα να βρει ο καθένας το αγαπημένο του spot.

20250809173511.jpg

Τα πάρτι με διάσημους DJs είναι συχνά και δίνουν το tempo της exclusive Crios Paros εμπειρίας, ενώ τα signature cocktails κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε τι καλύτερο από το να απολαμβάνει κανείς premium cocktails και εξαιρετικό φαγητό με τα πόδια του να ακουμπούν την ακόμη ζεστή άμμο στο ηλιοβασίλεμα;

Πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στο θέμα των κρασιών, με το Crios να έχει τη δική του προσωπική ετικέτα από το διάσημο Chateau Miraval, που παγώνει στους κορυφαίους συντηρητές της walk-in κάβας δίπλα στην ανοικτή κουζίνα. Εξαιρετική πινελιά επίσης και το walk-in fish room, που φροντίζει τα ολόφρεσκα ψάρια να φτάνουν στο πιάτο των επισκεπτών όπως τους αξίζει.

20250809174434.jpg

Η ανοικτή κουζίνα είναι το βασίλειο των σεφ, που υπηρετούν με προσήλωση μία υπέροχη μεσογειακή κουζίνα με επίκεντρο την ελληνική -και ιδίως την τοπική- πρώτη ύλη. Φυσικά και υπάρχει μεγάλη έμφαση στα ωμά, που άλλωστε ταιριάζουν απόλυτα και στο concept, ενώ δεν λείπει και το signature sushi menu, χωρίς όμως να μένουμε μόνο εκεί.

20250809175259.jpg

Οι ολόφρεσκες καραβίδες με μόνη προσθήκη το σχοινόπρασο, το lime και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πιάτο κορυφαίο, που επιτρέπει στην πρώτη ύλη να λάμψει δια της απλότητάς, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα ceviche με την ψαριά της ημέρας, που κρατούν τέλεια τις ισορροπίες και δεν αφήνουν τις μαρινάδες να σκεπάσουν την αληθινή γεύση της θάλασσας.

20250809185110.jpg

Στις pastas, τα linguini με φρέσκα κυδώνια και τα paccheri με καραβίδες, φέτα και ούζο ανήκουν δικαιωματικά στα best sellers, ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο λαβράκι στον ατμό με τρούφα και μανιτάρια κάνει ένα όμορφο γευστικό παιχνίδι ένωσης γης και θάλασσας. Το γεγονός πως τα γλυκά βρίσκονται υπό την ευθύνη ενός εκ των κορυφαίων pastry chef της χώρας μας, του πάντα προσηνή Δημήτρη Χρονόπουλου, αποτελεί ακόμη ένα επιχείρημα για να βρεθεί κανείς στο κομψό Crios.

crioshd-76.jpg

Φέτος ο αγαπημένος pastry chef έχει συνδυάσει παράδοση και καινοτομία -η εικόνα είναι πάντα εκ των ουκ άνευ όταν μιλάμε για τον συγκεκριμένο δημιουργό- σε προτάσεις, όπως τα κουρκουμπίνια με καραμελωμένα αμύγδαλα και αρωματικό παγωτό κανέλα, ή το φινετσάτο yuzu & lime, ένα μικρό ποίημα από cremeux yuzu, κρέμα lime, κρέμα σοκολάτα γάλακτος και μπισκότο βουτύρου, που ενώ θεωρεί κανείς πως θα είναι ίσως υπερβολικά αέρινο, αποδεικνύεται πολυεπίπεδο και βαθιά νόστιμο σε κάθε μπουκιά.

20250809195008.jpg

Φυσικά δεν λείπουν τα παιχνιδιάρικα χειροποίητα παγωτίνια, που αποτελούν το best seller της παραλίας, ενώ στο εστιατόριο τη νίκη κερδίζει με άνεση το κολασμένο millefeuille σοκολάτας και καραμέλας με toffee caramel και αλμυρά φιστίκια.

odera-tinos10.jpg

Τήνος

Το βραβευμένο Odera Tinos, το πρώτο ουσιαστικά luxury resort του νησιού που άνοιξε πέρσι τις πόρτες του και κέρδισε την καρδιά μας από την πρώτη στιγμή, φέτος σε γευστικό επίπεδο ένωσε τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό. Το αποτέλεσμα είναι δύο διαφορετικές εστιατορικές εμπειρίες, που αποτυπώνονται στο κομψό brasserie-style Eos και στη σύγχρονη γαστροταβέρνα Nosti, και ερμηνεύουν εκ νέου την ελληνική και κυκλαδίτικη κουζίνα με αφοσίωση, τεχνική και δημιουργική ματιά.

stamatis-marmarinos.jpg

Ο Executive Chef Σταμάτης Μαρμαρινός αντλεί έμπνευση από την αυθεντικότητα της Τήνου, τιμώντας τις τοπικές πρώτες ύλες και την εποχικότητα και δημιουργώντας μενού που μιλούν απευθείας στη μνήμη και στις αισθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο Nosti, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ο σεφ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ταβέρνας με πολύ καλά αποτελέσματα, που μιλούν τόσο στο μάτι όσο και στον ουρανίσκο.

odera-tinos08.jpg

Με το όνομά του να παραπέμπει στη «νοστιμιά» και στον «νόστο», το Nosti προτείνει ένα μενού που επικεντρώνεται στην καθαρότητα των φρέσκων υλικών, γι’ αυτό και αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις πρώτες ύλες που καταφθάνουν στις κουζίνες του design-forward resort κάθε πρωί.

Φυσικά ένα μενού που αλλάζει καθημερινά είναι ένα έργο πολύ δύσκολο για κάθε σεφ, από την άλλη πλευρά όμως αφήνει τεράστια περιθώρια να αναδειχθεί η δημιουργική ικανότητα και η μαγειρική δεινότητα, που σίγουρα δεν λείπουν από τον Σταμάτη Μαρμαρινό.

oderaeos01sbouzoukas.jpg

Στα must order λοιπόν -καθώς κάποια πιάτα και μαγειρέματα δεν μπορούν παρά να παραμένουν κοινά- συγκαταλέγεται σίγουρα η κορυφαία ταραμοσαλάτα με χαρούπι, πίκλα από αγγούρι και λεμόνι, με μία υπέροχα φινετσάτη και ελαφρώς υπόξινη επίγευση, αλλά και η not-to-be-missed τοματοσαλάτα με σουρωτό τυρί Πάρου, οι τομάτες της οποίας φυτρώνουν στο νησί και γι’ αυτό είναι ίσως οι πιο αρωματικές που μπορούμε να βρούμε.

20250822162710.jpg

Το ψάρι ημέρας μαριναρισμένο με τσίλι, βασιλικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλδο και lime αναμειγνύεται με ένα «ταρτάρ» χωριάτικης σαλάτας και ήταν ένα από τα καλύτερα που δοκιμάσαμε φέτος, ιδίως λόγω της εξαιρετικής ισορροπίας στις οξύτητες, ενώ το στην εντέλεια ψημένο χταπόδι με μέλι και λεμόνι κρατούσε όλη τη φρεσκάδα στο δάγκωμα και συνάμα ήταν απίστευτα τρυφερό.

20250822164726.jpg

Η μακαρονάδα θαλασσινών είναι πάντα μία εξαιρετική επιλογή -τη συγκεκριμένη ημέρα είχε μέσα καβούρι, γαρίδα, μύδια και μπαρμπούνι- καθώς κλείνει όλο το ελληνικό καλοκαίρι μέσα στην αρωματική σάλτσα τομάτας και το ιώδιο των ολόφρεσκων θαλασσινών.

20250822162534.jpg

Ειδική σημείωση πρέπει να γίνει για το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί, που είναι με διαφορά το καλύτερο στο νησί, ενώ δεύτερη σημείωση αξίζει στο ειδικό διαδιραστικό παιδικό μενού, που προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να γίνουν μέρος της εμπειρίας του φαγητού και να διασκεδάσουν.