TRAVEL

Τρία συναρπαστικά γευστικά και οινικά events που αξίζουν την προσοχή μας μέσα στον Νοέμβριο

Τρία συναρπαστικά γευστικά και οινικά events που αξίζουν την προσοχή μας μέσα στον Νοέμβριο
Dimitrios Poupalos Creative Photography

Η Taverna Paris έρχεται στα Πετράλωνα, ένα 4-Hands δείπνο με δημιουργούς βραβευμένους με αστέρια Michelin προσγειώνεται στον Κεραμεικό και μία οινική δράση που φέρνει την Κρήτη στην Αθήνα.

 

Ο χειμώνας πλέον βρίσκεται για καλά εδώ, μπορεί όχι από άποψη καιρού, όμως σίγουρα από άποψη δράσεων, events και ζωής στην πόλη. Παρακάτω τρεις διοργανώσεις και events που διοργανώνονται μέσα στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου και χρήζουν της προσοχής όλων των λάτρεων του καλού φαγητού και του κρασιού.

oikonomou0031.jpg

Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία

Στις 3 Νοεμβρίου η διάσημη σε όλους τους foodies της πόλης Ταβέρνα Οικονόμου υποδέχεται καλεσμένους απευθείας από το Παρίσι. Ο σεφ Πωλ και η ομάδα του που έχουν βαλθεί να μάθουν τους Γάλλους να τρώνε κεφτέδες, ντολμαδάκια και ταραμοσαλάτα αλλά και να διαβάζουν ελληνικά, έρχονται και καταλαμβάνουν την κουζίνα της Ταβέρνας Οικονόμου.

Φέρνουν στα Άνω Πετράλωνα τις δικές τους συνταγές, που έχουν τον παριζιάνικο αέρα τους. Μαζί με τα «κλασσικά» της Ταβέρνας Οικονόμου και κάποια πιάτα που είναι σταθερά στον κατάλογο αλλά ο σεφ Πωλ θα «πειράξει», η Δευτέρα θα είναι σίγουρα γεμάτη χαρά και ωραίες γεύσεις. Στο ιδιαίτερο αυτό take over, η ελληνική παράδοση δεν φεύγει από το κεντρικό θέμα, απλά εμπλουτίζεται από την δημιουργικότητα του Chef Paul-Henri Bayart.

56a3378.jpg

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το πολυσυλλεκτικό μενού των 10-12 πιάτων θα είναι διαθέσιμο για μεσημεριανό, βραδινό και κάθε ενδιάμεση ώρα. Από την πλούσια λίστα κρασιού της Ταβέρνας Οικονόμου – αντάξια μεγάλου εστιατορίου – με επιλογές αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα, θα ανοιχθούν πολλές φιάλες ειδικά για την ημέρα και θα είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Και με αυτό θα γιορταστεί η χαρά του να τρώμε με φίλους, να μοιραζόμαστε και να συναντιόμαστε.

Η Taverna Paris είναι ένα ελληνικό-κυπριακό εστιατόριο στο Παρίσι που έχει καταφέρει να μεταφράσει τη χαρά της γενναιόδωρης φιλοξενίας μέσα από το φαγητό, την παρέα και την ατμόσφαιρα του όμορφου χώρου της. Και φέρνει στην Αθήνα τη δική της εκδοχή για το τι είναι «μοιράζομαι».

56a3589.jpg

Η Ταβέρνα Οικονόμου από την άλλη, με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’30, παραμένει σταθερά ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όσους αναζητούν το γνήσιο, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Είναι από τους χώρους που δεν αλλάζουν. Γιατί πολύ απλά, είναι διαχρονικά αυθεντικοί.

Info: Κυδαντίδων 32, Αθήνα, 2103467555

ctciiidpoupaloscrop0322.jpg

Αστέρια Michelin λάμπουν στον Κεραμεικό

Το CTC Athens, που φέτος γιόρτασε τα 10 του χρόνια και στο πλαίσιο των εορτασμών διοργάνωσε πολύ ενδιαφέροντα guests και δρώμενα, έχει ακόμη μία έκπληξη. Πιο συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου παρουσιάζει ένα ξεχωριστό 4-Hands Dinner, αφιερωμένο στη δημιουργικότητα, τη δεξιοτεχνία και την γαστρονομική συνεργασία. Έτσι την ερχόμενη Τρίτη, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Άλεξ Τσιοτίνης υποδέχεται τον σεφ Πάνο Δήμου για ένα βράδυ γεμάτο έμπνευση, γεύση και αυθεντικές μαγειρικές ιστορίες.

image003.jpg

Ο Πάνος Δήμου, γεννημένος στη Θήβα, έχει χτίσει μια εντυπωσιακή διεθνή καριέρα σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου – από το Dinner by Heston Blumenthal**, το Lasai** και το Relae*, έως το θρυλικό El Celler de Can Roca***, όπου σήμερα ηγείται της ομάδας Έρευνας & Ανάπτυξης. Η μαγειρική του χαρακτηρίζεται από βαθιά τεχνική γνώση, περιέργεια και πάθος για τη δημιουργία ιστοριών μέσα από τις γεύσεις.

ctc210056v1.jpg

Μαζί με τον Άλεξ Τσιοτίνη θα συνδημιουργήσουν ένα μενού γευσιγνωσίας, που ενώνει την ελληνική γαστρονομική ταυτότητα με τη σύγχρονη διεθνή κουζίνα - έναν δημιουργικό διάλογο μνήμης, καινοτομίας και συναισθήματος. Μία μοναδική βραδιά, όπου δύο ταλαντούχοι σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο CTC Athens.

Info: Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2107228812

big-dodzy-saw2ahar17s-unsplash.jpg

Το κρασί της Κρήτης «μεθά» την Αθήνα

Η Genius in Gastronomy, σε συνεργασία με το Wines of Crete, διοργανώνει στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2025 το ΟιΝοτικά Pro, ένα διήμερο αφιερωμένο αποκλειστικά στους επαγγελματίες του κρασιού. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα τεσσάρων Master Classes, μιας Επαγγελματικής Έκθεσης Κρητικών Κρασιών, ενός Αποκλειστικού Δείπνου και μιας Παράλληλης Δράσης σε εστιατόρια και wine bars της Αθήνας, η Κρήτη παρουσιάζει τη σύγχρονη οινική της ταυτότητα.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τέσσερα θεματικά Master Classes αφιερωμένα στις κορυφαίες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα, με εισηγητές τους George Loukas και Alexandros Bouzikas. Πιο συγκεκριμένα στο χώρο του Genius in Gastronomy (Καστελλίου 13–15, Γαλάτσι) θα παρουσιαστούν τα παρακάτω.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

  • 11:00–13:00 | Βιδιανό – George Loukas
  • 14:00–16:00 | Κοτσιφάλι – Alexandros Bouzikas

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

  • 11:00–13:00 | Θραψαθήρι – Βηλάνα – Alexandros Bouzikas
  • 14:00–16:00 | Λιάτικο – George Loukas

Πρόκειται για μία βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία που αναδεικνύει τη δυναμική και την ποικιλία των σύγχρονων κρασιών της Κρήτης. Ενώ την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, 16:30–20:30, οι παραγωγοί του Wines of Crete παρουσιάζουν τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες τους και μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον του κρητικού αμπελώνα. Η έκθεση απευθύνεται αποκλειστικά σε sommeliers, wine buyers, horeca professionals, εκπροσώπους του οινικού εμπορίου και δημοσιογράφους, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας και δικτύωσης.

Ένα αποκλειστικό δείπνο θα λάβει χώρα στην Αίγλη Ζαππείου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, 21:00. Ένα μοναδικό οινογαστρονομικό δείπνο αφιερωμένο στους επαγγελματίες του κρασιού, που συνδυάζει την τέχνη της γεύσης με την αυθεντικότητα του κρητικού αμπελώνα. Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού, αναδεικνύεται η δημιουργική σχέση του κρασιού και της γαστρονομίας σε μια βραδιά εμπνευσμένη από τη σύγχρονη Οινική Κρήτη.

Τέλος, σε επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars της χώρας θα τρέχει το ΟιΝοτικά Pro in the City, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025, από τις 18:00. Για μία μόνο βραδιά, επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars της Αθήνας θα φιλοξενούν στις λίστες τους κρασιά από παραγωγούς του Wines of Crete, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει ετικέτες από τον κρητικό αμπελώνα μέσα από το περιβάλλον της πόλης.

Μια δράση που φέρνει την Κρήτη πιο κοντά στους λάτρεις του κρασιού και εμπλουτίζει το οινικό τοπίο της Αθήνας ΟιΝοτικά Pro 2025 είναι μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τη γνώση, τη γευσιγνωσία και τη δικτύωση, αναδεικνύοντας τη νέα εποχή του κρητικού κρασιού.