TRAVEL

Πέντε νέες αφίξεις βάζουν τη δική τους πινελιά στην εστιατορική σκηνή του κέντρου της πόλης

Πέντε νέες αφίξεις βάζουν τη δική τους πινελιά στην εστιατορική σκηνή του κέντρου της πόλης

Ολοκαίνουρια concepts και ηχηρές συμπράξεις, κομψά all-day vibes, μεγάλες επιστροφές και fun ψαροφαγία. Οι νέες αφίξεις της πόλης τα έχουν όλα!

Δεν μπορούμε να σας κρύψουμε πως αυτή (μαζί με την έναρξη του καλοκαιριού) είναι η αγαπημένη μας εποχή, αφού οι νέες αφίξεις που ακούγαμε και μαθαίναμε γίνονται πράξη και οι ιδέες παίρνουν σάρκα και οστά. Αυτή η σεζόν φέρνει πολλά νέα μαγαζιά, τόσο στο κέντρο όσο και στα νότια προάστια, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με πέντε συγκεκριμένες νέες αφίξεις, και φυσικά έπεται και συνέχεια!

1762347197230-382377254-george-the-lobby-bar2.jpg

George, The Lobby Bar

Ίσως η πιο κομψή νέα άφιξη στο απόλυτο κέντρο της Αθήνας έρχεται στο ισόγειο ενός από τα πιο αγαπημένα μας ξενοδοχεία. Ο λόγος για το νέο all-day venue George, The Lobby Bar στο ξενοδοχείο King George. Η ατμόσφαιρα μαγνητίζει τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή, χάρη στον σχεδιασμό που επιμελήθηκε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Goddard Littlefair, συνδυάζοντας τη νεοκλασική πολυτέλεια με τη σύγχρονη άνεση.

1762347229130-414645617-drzking-georgelobby-bar551142.jpg

Απαλός φωτισμός, γήινες αποχρώσεις, επιλεγμένα έπιπλα και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες, με αναφορές στη φύση και την ελληνική αρχιτεκτονική, υφαίνουν ένα σκηνικό που σαγηνεύει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τον χώρο κοσμούν εξαίσια δείγματα έργων Νέας Ελληνικής Τέχνης, που αναδεικνύουν τον διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τη φιλοξενία.

Στους δημιουργούς περιλαμβάνονται οι υπερέχοντες Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Σπύρος Βασιλείου, καθώς και οι νεότεροι Φίλιππος Θεοδωρίδης, Τίνα Καραγεώργη, Πέγκυ Κλιάφα, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Σοφία Πετροπούλου και η φωτογράφος Ζέττα Αντσακλή, τα έργα των οποίων διαμορφώνουν ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής.

drzking-georgelobby-bar551486.jpg

Το George_The Lobby Bar, με μοντέρνο και κομψό στιλ, λειτουργεί ως all-day προορισμός, με αποκορύφωμα τη βραδινή του ατμόσφαιρα. Για πρωινό, brunch ή μεσημεριανό, με την υπογραφή των Michelin-starred Αστέριου Κουστούδη και Νίκου Λειβαδιά, το μενού περιλαμβάνει κλασικές διεθνείς επιλογές και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Χειροποίητα αρτοποιήματα πρωταγωνιστούν σε απολαυστικά σάντουιτς, ζεστές πίτες, αφράτα brioche και αλμυρές τάρτες, ενώ ξεχωριστή θέση έχει η τρυφερή δημιουργία «Ψωμί, Βούτυρο & Μέλι», μια παιδική ανάμνηση από εκείνο το απλό αλλά μαγικό σπιτικό πρωινό.

Με πίστη στο όραμα μιας αυθεντικής και βιώσιμης γαστρονομίας που σέβεται τη φύση και αναδεικνύει την τοπική παραγωγή, το μέλι προέρχεται από τα «υιοθετημένα» μελίσσια του ξενοδοχείου στην Κερκίνη Σερρών, το αγνό αιγοπρόβειο βούτυρο παράγεται με γάλα ζώων που εκτρέφονται με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ τα προζυμένια καρβέλια ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά στο αρτοποιείο του ξενοδοχείου.

drzking-georgelobby-bar551415.jpg

Οι μαρμελάδες του πρωινού είναι φτιαγμένες από φρούτα που συλλέγονται με το χέρι στους εύφορους κάμπους και τα ορεινά χωριά της Λάρισας, δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και αναδίδουν καθαρότητα και αυθεντική γεύση. Όλα τα πιάτα του μενού παρασκευάζονται και σερβίρονται με σεβασμό στη φιλοσοφία της μηδενικής σπατάλης (zero food waste).

drzking-georgelobby-bar551337.jpg

Η εμπειρία κορυφώνεται με το εντυπωσιακό trolley viennoiserie, το οποίο φιλοξενεί λαχταριστά, χειροποίητα γλυκά και αλμυρά κρουασάν, που ετοιμάζονται με δεξιοτεχνία στο αρτοποιείο του ξενοδοχείου και παρουσιάζονται ζεστά, προσκαλώντας τους επισκέπτες να επιλέξουν επί τόπου τα αγαπημένα τους κομμάτια. Παράλληλα, μονοποικιλιακοί espresso, βοτανικά blends και εποχικά infusions προσθέτουν τη δική τους νότα με την ίδια ξεχωριστή φροντίδα που χαρακτηρίζει όλο το μενού.

drzking-georgelobby-bar551241.jpg

Καθώς τα φώτα χαμηλώνουν, η ατμόσφαιρα στο George, The Lobby Bar αλλάζει, η μουσική δυναμώνει και στο επίκεντρο έρχεται τώρα το επιβλητικό μπαρ. Η κάρτα ποτών δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε premium gin και tequila και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις παγκόσμιες τάσεις του fine drinking, ενώ τα signature cocktail εμπνέονται από τις έξι αισθήσεις και βασίζονται στη φιλοσοφία του zero waste.

Παρασκευάζονται tableside από τους έμπειρους bartenders πάνω στο εντυπωσιακό mobile cart, μέσα από ένα διαδραστικό τελετουργικό όπου οι επισκέπτες επιλέγουν το αρωματικό bitter της προτίμησής τους από μια σειρά ειδικών aromatic sprays, που έχει δημιουργήσει η ομάδα του bar.

1762346263147-353243481-drzking-georgelobby-bar551527.jpg

Μια συλλογή από τολμηρά και ευφάνταστα bites αποτελούν το τέλειο pairing. Lobster mac & cheese, beef tartare éclair, bao με γαρίδα tempura, αλλά και μια εντυπωσιακή παρουσίαση με στρείδια πάνω σε πάγο, συνοδεύουν με στυλ κάθε ποτήρι και δημιουργούν μια αίσθηση κοσμοπολίτικης νυχτερινής περιπλάνησης.

Όλα συμπληρώνονται με λεπτομέρειες που αφήνουν διακριτικό αλλά ανεξίτηλο αποτύπωμα. Πορσελάνες Ecaille crème από τη Γαλλία και οι χειροποίητες στολές προσωπικού που σχεδίασε ο ελληνικός οίκος Zeus + Dione, αναδεικνύουν την αισθητική φιλοσοφία του χώρου και την προσοχή στην λεπτομέρεια σε κάθε του σημείο.

Info: Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, Αθήνα, 2103330748

0h6a0719.jpg

Ταβέρνα Ερμού

Παραμένουμε στο κέντρο της πόλης, αλλά αλλάζουμε κλίμα και ατμόσφαιρα, με μία νέα άφιξη που εδώ και λίγες εβδομάδες πρωταγωνιστεί στα feed μας. Η Ταβέρνα Ερμού υπόσχεται να συνεχίσει την ιστορία των αθηναϊκών ταβερνών, συνδέοντας το χθες με το σήμερα μέσα από γεύσεις, ατμόσφαιρα και μνήμες.

583a0976.jpg

Η πλακόστρωτη αυλή, οι ήχοι από ζωντανή μουσική και η ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα περιβάλλον που μοιάζει γνώριμο, σαν να υπήρχε πάντα. Εδώ, η παράδοση αποκτά νέα πνοή μέσα από τη ματιά του culinary director της ERGON, Παναγιώτη Ξάνθη, που με σεβασμό και λεπτομέρεια ξαναφέρνει στο τραπέζι παλιές συνταγές και κλασικές αναφορές της αθηναϊκής κουζίνας.

0h6a2356.jpg

Το μενού έχει μια ξεκάθαρη αγάπη για το ψάρι: μπακαλιαράκια με σκορδαλιά, αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο, σαρδέλα ψητή, χταπόδι στον ξυλόφουρνο με φάβα, λαβράκι πετάλι, πιάτα που ζωντανεύουν τις εικόνες μιας Αθήνας πιο θαλασσινής.

0h6a1601.jpg

Δίπλα τους, βρίσκονται μεζέδες με κρέας και λαχανικά που έχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της πόλης, όπως αφράτοι κεφτέδες, χειροποίητες πατάτες, ντολμαδάκια στα κάρβουνα, μακαρόνια με κρεμμύδια όλα εκτελεσμένα με ακρίβεια, σαν να προέρχονται από κιτρινισμένα τετράδια συνταγών.

583a2203.jpg

Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι κρασί από προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία, ρετσίνα που αναβιώνει την αθηναϊκή παράδοση και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Και φυσικά, το τραπέζι δεν τελειώνει χωρίς το γλυκό φινάλε, δηλαδή γιαούρτι με μέλι και καρύδια, γλυκά του κουταλιού ή πορτοκαλόπιτα με παγωτό.

Info: Ερμού 98, Αθήνα

3.jpg

Πλυτά

Άνοιξε στα μέσα Οκτωβρίου, έχει ήδη γίνει talk of the town και είναι το νέο εγχείρημα-σύμπραξη των εκπροσώπων δύο εξαιρετικά δημοφιλών εστιατορίων της πόλης. Έτσι Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης από την Cookoovaya ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Γιάννη Λουκάκη και τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη από τα Άκρα και εγένετο Πλυτά. Δεν πρόκειται για ένα νέο πολύπλοκο γαστρονομικό concept που επαναπροσδιορίζει την ελληνική κουζίνα, αλλά για ένα απλό και λιτό μαγαζί, ένα «καφενείο», όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, που εξελίσσεται και αλλάζει μέσα στη μέρα.

5.jpg

Έτσι το νέο στέκι στην off-the-beaten-track πλατεία Πλυτά με τις κλασσικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τα μαρμάρινα τραπεζάκια πάνω στο παραδοσιακό μωσαϊκό είναι μαγειρείο και καφενείο το μεσημέρι και ψησταριά το βράδυ με την χαλαρή διάθεση να πρυτανεύει και το φαγητό να ψήνεται στον ξυλόφουρνο ή τα κάρβουνα.

4a.jpg

Τα πιάτα δεν είναι προγραμματισμένα και δεν γράφονται στην πέτρα, ανάλογα με το τι θα φέρει η αγορά και η εποχή, τα πράγματα αλλάζουν και προσαρμόζονται. Κρέας, ψάρι, λαχανικό, μεζές, φούρνος, φωτιά, όλα έχουν θέση εδώ αρκεί να είναι αληθινά.

8.jpg

Έτσι λοιπόν η πόλη υποδέχεται το Πλυτά, που πάνω στην ομώνυμη πλατεία με τον ανοιχτό της χώρο γίνεται το σημείο αναφοράς, αλλά και η αφετηρία της ιδέας πίσω από ένα μαγαζί που ενώνει τέσσερις δυνατούς δημιουργούς σε έναν χώρο άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή της γειτονιάς. Περισσότερες λεπτομέρειες αφού το επισκεφθούμε.

Info: Αμβροσίου Πλυτά 1-3, Παγκράτι, 2100091318

cat06166-hdr.jpg

Sea You

Η νεότερη ψαροφαγική άφιξη της πόλης ακούει στο όνομα Sea You, έχει την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Νίκολη και υπόσχεται να φέρει τη θάλασσα στο πιάτο μας, άλλοτε πιο κλασσικά και άλλοτε άκρατα δημιουργικά. Το νέο εστιατόριο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Λαιμού στην Καρνεάδου και χαρακτηρίζει τον εαυτό του “mezeri” (ένα λογοπαίγνιο με τη φιλοσοφία του ελληνικού μεζέ), αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για fun και shared στιγμές γευστικής απόλαυσης.

cat06498.jpg

Στην κουζίνα ο Δημήτρης Νίκολης με μότο του «η θάλασσα δε χρειάζεται φίλτρα. Μόνο σεβασμό» και με διάθεση «άτακτης δημιουργικότητας» επιλέγει να παραφράζει το βασικό μενού με όσες εκπλήξεις κοσμούν καθημερινά την ψαριέρα του εστιατορίου και που καταφτάνουν εδώ κατευθείαν από τα δίχτυα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής του Ευβοϊκού. Εδώ μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να φτιάξουμε το δικό μας πιάτο με ό,τι ελκύει τον ουρανίσκο μας από την ψαριέρα.

cat06216-hdr.jpg

Από την άλλη, στις σταθερές αξίες του Sea You, ο Νίκολης υπογράφει ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στο comfort και το σύγχρονο και που περιλαμβάνει την ακόμα καλύτερη εκδοχή πιάτων – success stories του: Σταρτάρει με φρέσκα στρείδια και κάθε τύπου οστρακοειδή Χαλκίδας, χειροποίητα αλίπαστα, ή τονέλο βινάτο (προφανώς μία διαφορετική εκδοχή του κλασσικού πιάτου).

cat06544.jpg

Για να συνεχίσει με κουσκουσάτο με γαρίδα, σάλτσα σαγανάκι και κράκερ γραβιέρας ή Τ-Βone τόνου και σολωμό Wellington. Και τέλος, φέρνει πιάτα που είναι φτιαγμένα για μοιρασιά, από τα ψάρια ημέρας μέχρι τα λιγκουίνι με σάλτσα σαμπάνιας και ταρτάρ γαρίδας κοιλάδας, κοντοσούβλι καλαμάρι και, φυσικά, το signature λιαστό χταπόδι.

cat06247-hdr-copy.jpg

Το Sea You είναι δημιούργημα του Ανδρέα Ανδρουλακάκη (βλ. Doors και 4711), του επιχειρηματία Γιώργου Παπαχριστοφόρου, καθώς και του ίδιου του σεφ Δημήτρη Νίκολη. Μαζί με το ιστορικό 42 Bar (ακριβώς δίπλα) και το Doors Live Art Space (ακριβώς στον από πάνω όροφο), το Sea You έρχεται να συμπληρώσει το παζλ και να μεταμορφώσει το εμπορικό του Λαιμού σε ένα ολοκληρωμένο «experience district» στο Κολωνάκι.

Info: Καρνεάδου 25, Κολωνάκι, 210 7294056 & 6989161628

20251101215257.jpg

Smoku

Ο Δημήτρης Κατριβέσης επιστρέφει στην πόλη με ένα νέο project που αναμειγνύει το μπαρ, την ιαπωνική robata, τα ωμά και ένα speakeasy resto concept. Ο ανατρεπτικός σεφ έχει εγκατασταθεί στην όμορφη στοά που κάποτε φιλοξενούσε το Drunk Sinatra και ετοιμάζει πολλά και διάφορα, όλα με το δικό του χαρακτηριστικό στυλ και φυσικά ιαπωνική αύρα. Επί του παρόντος σε πλήρη λειτουργεία βρίσκεται η μεγάλη μπάρα με απίθανα cocktails και μία μικρή κάρτα bar food και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και όλα τα νεότερα να μοιραστούμε μαζί σας.

Info: Θησέως 16, Αθήνα