TRAVEL

Τέσσερα οινικά νέα που αξίζουν μία θέση στην ατζέντα των wine lovers τις επόμενες ημέρες

Τέσσερα οινικά νέα που αξίζουν μία θέση στην ατζέντα των wine lovers τις επόμενες ημέρες

Wine pairing events με την παρουσία των παραγωγών, νέα wine pairing experiences με αύρα από αστέρια Michelin και εκθέσεις κρασιού μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτήν την περίοδο στην πόλη.

Οι επόμενες εβδομάδες δείχνουν να επιφυλάσσουν πολύ όμορφα πράγματα για τους απανταχού λάτρεις του κρασιού, αλλά και της γαστρονομίας, αφού υπέροχα νέα και συναρπαστικά events εμπλουτίζουν τον οινογευστικό χάρτη της πόλης.

kkp1201-editprint.jpg

Μία συναρπαστική συνεργασία

Όταν ένας από τους μόλις 400+ Masters of Wine παγκοσμίως, και ενός εκ των δύο στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με έναν από τους 12 Michelin starred chefs της χώρας μας, αυτό μόνο καλά πράγματα μπορεί να σημαίνει για την συνολική εμπειρία των επισκεπτών. Ο λόγος για μία ηχηρή συνεργασία που ανεβάζει τον πήχη στο wine pairing μέτωπο της Αθήνας.

Ο Chef Patron Πέτρος Δήμας και ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης συναντιούνται σε ένα δημιουργικό πεδίο, όπου η τεχνική συναντά το συναίσθημα, η γεύση γίνεται αφήγηση και το κρασί συνοδοιπόρος σε κάθε πιάτο. Η συνεργασία του Makris Athens by Domes με τον Γιάννη Καρακάση MW σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κρασί και τη γαστρονομία στην καρδιά της Αθήνας.

kkp1249-editprint.jpg

Με πολυετή δράση στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού διεθνώς, ο Γιάννης Καρακάσης MW, ιδρυτής και Managing Director της πλατφόρμας Great Greek Wines, συγγραφέας βραβευμένων εκδόσεων και δημιουργός του blog karakasis.mw, φέρνει στο Makris μία νέα φιλοσοφία: τη σύνδεση του terroir, της παράδοσης και της σύγχρονης σκέψης στην αφήγηση του κρασιού.

Το έργο του επικεντρώνεται στην προώθηση της ελληνικής οινικής ταυτότητας μέσα από συνέπεια, αυθεντικότητα και γνώση, έχοντας υπογράψει σημαντικές εκδόσεις όπως “The Wines and Vineyards of Greece”, “Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα” και “The Wines of Santorini” για τα βραβεία Andre Simon.

kkp7014-editweb.jpg

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πέτρος Δήμας, Chef Patron του Makris Athens by Domes, επιδιώκει μέσα από κάθε πιάτο μια εμπειρία καθαρή και ειλικρινή, όπου η γεύση, η ισορροπία και το συναίσθημα συνυπάρχουν αρμονικά.

kkp6697-editweb.jpg

Η συνάντηση αυτών των δύο εκφραστών της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής σκηνής δεν αποσκοπεί απλώς στη δημιουργία ενός νέου pairing, αλλά στην ενοποίηση δύο κόσμων, εκεί όπου η κουζίνα υψηλής τεχνικής συναντά το κρασί στο απόλυτο του δυναμικό. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία που δεν λειτουργεί μόνο γευστικά, αλλά και συναισθηματικά, με κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι να αφηγούνται ιστορίες τόπου, ανθρώπων και αυθεντικότητας.

Info: Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, 2160047777

02ora-by-ettore-botrini.jpg

Το Κτήμα Σκούρας στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου το ORA by Ettore Botrini στο One&Only Aesthesis υποδέχεται το Κτήμα Σκούρας για μία ξεχωριστή βραδιά υψηλής γαστρονομίας και οινικής εξερεύνησης. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη του κρασιού και στη γεύση, όπου η φιλοσοφία της δημιουργίας συναντά τη λεπτότητα της οινοποιίας και την αρμονία ενός προσεκτικά σχεδιασμένου μενού πέντε πιάτων.

05ora-by-ettore-botrini.jpg

Σε μια βραδιά που αναμένεται να αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις του εκλεκτού οίνου και της σύγχρονης κουζίνας, οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν πέντε εξαιρετικές ετικέτες του Κτήματος Σκούρας, οι οποίες έχουν επιλεγεί ώστε να αναδείξουν τις γευστικές αποχρώσεις και τις αρωματικές λεπτομέρειες κάθε πιάτου. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν σπάνιες παλαιωμένες εμφιαλώσεις του εμβληματικού «Μέγας Οίνος», ενός από τους σημαντικότερους οίνους του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα.

08ora-by-ettore-botrini.jpg

Την ιδιαίτερη αυτή περίσταση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ιδρυτής και οινοποιός Γιώργος Σκούρας, ο οποίος θα μοιραστεί προσωπικές ιστορίες, στιγμές από την πορεία του κτήματος, αλλά και λεπτομέρειες για την αμπελουργική διαδικασία και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε ετικέτα. Μέσα από μία ζωντανή αφήγηση, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι καθιστά κάθε κρασί μοναδικό, καθώς και τη βαθιά σχέση του με τον τόπο, το χρόνο και την παράδοση.

04ora-by-ettore-botrini.jpg

Το μενού της βραδιάς είναι ειδικά διαμορφωμένο από την ομάδα του ORA και τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι, με στόχο να επιτευχθεί η απόλυτη ισορροπία μεταξύ γεύσης και αρωμάτων. Κάθε πιάτο θα συνοδεύεται από μία αντίστοιχη ετικέτα, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που επιτρέπει στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» μέσα από τις διαφορετικές αισθήσεις.

07ora-by-ettore-botrini.jpg

Περισσότερο από μια οινική δοκιμή, η βραδιά πρόκειται για ένα ταξίδι όπου η ιστορία, ο τόπος και ο χρόνος αποτυπώνονται σε κάθε γουλιά. Μια στιγμή συνάντησης ανάμεσα στη γαστρονομία και την οινοποιία, εκεί οι γεύσεις διαλέγονται με τις μνήμες και οι αφηγήσεις πλέκουν τον χαρακτήρα του κρασιού.

Info: Λ. Ποσειδώνος (One&Only Aesthesis), Γλυφάδα, 2166861310

tg306278.jpg

Γαλλική φινέτσα με τα κρασιά της Famille Perrin

Το Bagatelle Athens, πιστό στη φιλοσοφία του Joie de vivre και στη γαστρονομική του ταυτότητα, που παντρεύει τη γαλλική φινέτσα με το κοσμοπολίτικο αθηναϊκό lifestyle, υποδέχεται για μία μοναδική βραδιά την κορυφαία οινοποιητική οικογένεια Famille Perrin, σε συνεργασία με την Jeroboam.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, η Αθήνα συναντά τη Νότια Γαλλία σε ένα exclusive wine & dine event, όπου ο Thomas Perrin θα παρουσιάσει επιλεγμένες ετικέτες από τα εμβληματικά κτήματα Chateau de Beaucastel και Miraval, μέσα από ένα εκλεπτυσμένο pairing εμπνευσμένο από τα terroirs της Προβηγκίας και της κοιλάδας του Rhône.

tg306345.jpg

Ο Executive Chef Joseph Kahat έχει δημιουργήσει ένα ειδικά επιμελημένο μενού τεσσάρων σταδίων, το οποίο αναδεικνύει τις signature γαστρονομικές του επιρροές. Από τα welcome bites με βασιλικό καβούρι και αρνίσιο croq, μέχρι τα καλοδουλεμένα entrées με καπνιστές Saint-Jacques και raviolo από cèpes, καθώς και το main course με slow-cooked beef cheeks συνοδευμένο από Vin Jaune sauce, κάθε πιάτο συνδυάζεται από σπάνιες και ιδιαίτερες σοδειές των Beaucastel Blanc 2023, Beaucastel Rouge 2022 & 2007, Muse de Miraval 2024 Magnum και Fleur de Miraval ER03.

dji0216.jpg

Η βραδιά ολοκληρώνεται με δύο δημιουργικά desserts – μία αρωματική terrine αχλαδιού και το signature “truffle cloud” με macadamia και malt προσφέροντας ένα απολαυστικό κλείσιμο στην εμπειρία. Με φόντο την ατμοσφαιρική αίθουσα του Bagatelle Athens και την απαράμιλλη αισθητική που το χαρακτηρίζει, το event υπόσχεται ένα ταξίδι στις γεύσεις, την κληρονομιά και την κομψότητα της γαλλικής οινοποιίας.

Info:Astir Marina Βουλιαγμένης, Απόλλωνος 77, Βουλιαγμένη 166 71

centralwinefair-2.jpg

Η Central Wine Fair επιστρέφει

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο, στην Αίγλη Ζαππείου. 60 οινοποιεία από την Αττική, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα δίνουν ραντεβού με επαγγελματίες και οινόφιλους, προσφέροντας μια ολοήμερη εμπειρία γεμάτη γεύσεις, γνωριμίες και ανακαλύψεις. Από εμβληματικές ετικέτες μέχρι νέες οινοποιητικές προτάσεις, η φετινή Central Wine Fair αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση μέχρι σήμερα.

centralwinefair-4.jpg

Η Central Wine Fair 2025 σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών, συγκεντρώνοντας 60 παραγωγούς και εκατοντάδες ετικέτες σε μια εκδήλωση που δίνει τον παλμό της οινικής σκηνής στην καρδιά της Αθήνας. Η εκδήλωση δεν είναι απλώς μια γευσιγνωσία κρασιού, αλλά ένα ταξίδι στον πλούτο, την κληρονομιά και τους ανθρώπους των αμπελώνων της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετική οινική εμπειρία τόσο για οινόφιλους όσο και για επαγγελματίες.

centralwinefair-3.jpg

Μια οινική διαδρομή από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ξεδιπλώνεται μέσα από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, παραδοσιακά κρασιά και αποστάγματα, που αναδεικνύουν το terroir και τη σύγχρονη δημιουργικότητα των παραγωγών. Ένας ζωντανός χώρος γευσιγνωσίας για όσους αγαπούν να δοκιμάζουν, να μαθαίνουν και να εμπνέονται από τον κόσμο του κρασιού.

centralwinefair5jpg.jpg

Η Central Wine Fair εμπλουτίζεται φέτος με μια σειρά θεματικών γευσιγνωσιών, αφιερωμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παλαιωμένα Σαββατιανά της Αττικής, να γνωρίσουν εκφραστικά Ασύρτικα από τη Στερεά Ελλάδα και να ανακαλύψουν τη δυναμική της Λημνιώνας και τα παλαιωμένα αποστάγματα της Θεσσαλίας. Μια θεματική δράση που αναδεικνύει την πολυμορφία, την ωριμότητα και τη δημιουργικότητα του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας.

Info: Εισιτήρια στο more.com