Πώς είναι η εμπειρία διαμονής σε ένα από τα 20 καλύτερα ξενοδοχεία του πλανήτη στις γιορτές;
Το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens φόρεσε τα γιορτινά του και εμείς είμασταν εκεί για να σας μεταφέρουμε όλη την εμπειρία της διαμονής σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον πλανήτη.
Πρόσφατα το εμβληματικό Four Seasons Astir Palace Hotel Athens βρέθηκε στην 17η θέση της «Βίβλου» των παγκόσμιων ξενοδοχειακών διακρίσεων, World’s 50 Best Hotels, ως η μόνη ελληνική παρουσία σε ολόκληρη τη λίστα (η οποία εκτός από το 1-50, αναφέρει σε προηγούμενο στάδιο και τα 51-100 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο), βάζοντας την Ελλάδα και την αθηναϊκή Ριβιέρα στην περίοπτη θέση της πρώτης 20άδας για τους σημαντικότερους luxury travellers του πλανήτη.
Είναι αλήθεια πως ο ιστορικός Αστέρας είχε γράψει τη δική του μακρά ιστορία στην αθηναϊκή Ριβιέρα, που τότε μάλιστα δεν είχε και αυτό το τόσο σωστά τοποθετημένο ως marketing tool όνομα στην παγκόσμια αγορά. Όταν λοιπόν έγινε η μεγάλη αλλαγή και ο προορισμός αναγεννήθηκε ως ένα παγκόσμιο πλέον brand, όλοι εμείς, οι λάτρεις της παλαιάς του εποχής, είχαμε μία αγωνία για την ενσωμάτωσή του στην ελληνική σκηνή και για την σύνδεσή του με το τοπικό στοιχείο.
Τελικά αποδείχθηκε πως το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens τιμά με συνέπεια και προσήνεια τον ελληνικό του προορισμό και μάλιστα γίνεται η αφορμή η Ελλάδα μας και οι ομορφιές της να διαφημίζονται στα πέρατα της γης.

Βρεθήκαμε λοιπόν στο εμβληματικό resort στην έναρξη της εορταστικής περιόδου και βιώσαμε ένα πλήρες staycation, ώστε να μπορούμε να σας μεταφέρουμε όλα τα συναρπαστικά και υπέροχα που συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν σε ολόκληρη την festive season σε ένα από τα 20 καλύτερα ξενοδοχεία στον πλανήτη.
Να σημειώσουμε δε πως φέτος το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο διαθέτει μια ποιητική, βιώσιμη πινελιά, αφού ντύθηκε με χειροποίητα γυάλινα στολίδια από τους δημιουργούς του Soul Studio, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο γυαλί που συλλέγεται εντός του ξενοδοχείου. Λεπτά, φωτεινά, σχεδόν αιθέρια, εμπνέονται από το Αιγαίο και τη λάμψη της επιφάνειάς του, σύμβολα αναγέννησης, ενότητας και στιγμών που μένουν.

Θα ξεκινήσουμε με τη γευστική εμπειρία, επιμελημένη στο σύνολό της από τον Executive Chef ολόκληρου του resort, του εξαιρετικού Απόστολου Δήμου. Μία εμπειρία με πολλές στάσεις και πολλές εκφάνσεις, από fine dining μέχρι απολύτως comfort, όλες όμως κυριολεκτικά κορυφαίες.

Η δική μας εμπειρία λοιπόν ξεκίνησε από το βραβευμένο με αστέρι Michelin (ένα εκ των μόλις 12 στη χώρα μας) εστιατόριο Pelagos, στο οποίο ο παγκοσμίως καταξιωμένος σεφ Luca Piscazzi και η ταλαντούχα ομάδα του έχουν ανεβάσει σκάλες τον γαστρονομικό πήχη των νοτίων προαστίων στο επίπεδο του fine dining.
Το πανέμορφο εστιατόριο με τη μαγευτική θέα είναι πόλος έλξης για κάθε λάτρη της γαστρονομίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ η αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην κορυφαία πρώτη ύλη περιλαμβάνει με επιμονή πάντα και εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα, που βρίσκουν την δίκαιη θέση τους στην παγκόσμια γαστρονομική αριστεία.
Νέα προσθήκη -τόσο στο εστιατόριο όσο και στον resort- ο νέος Wine Director Jan Konetzki, ο οποίος έχει μεγάλα σχέδια για το ήδη υψηλό οινικό επίπεδο των εστιατορίων του ξενοδοχείου, και το συγκεκριμένο βράδυ ετοίμασε ένα πολύ τολμηρό και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον pairing, που περιελάμβανε cocktails, sake αλλά και σπάνιες ετικέτες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Μαζί ο σεφ και ο νέος wine director έχουν ετοιμάσει και μία σειρά από events που εγγυώνται να συναρπάσουν τους επισκέπτες.
Προσωπικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα και pairings της βραδιάς θεώρησαμε το κουνουπίδι με αστακό και πράσινο κάρι σε σούπα, που έδεσε απρόσμενα με ένα υψηλών προσδοκιών σάκε από το Κιότο της Ιαπωνίας. Για τις γιορτές τώρα το Pelagos έχει μεγάλα σχέδια με την Παραμονή Χριστουγέννων να γίνεται μια τελετουργία γεύσης με τη διάσημη Caviar Pasta, το Beef Rossini και τη μελωδική συνοδεία ενός ντουέτου εγχόρδων, ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Pelagos απογειώνεται με ένα επτά πιάτων μενού με wine pairings και ζωντανό τσέλο και βιολί για ένα απόλυτο crescendo.

Η επόμενη ημέρα το μεσημέρι μας βρήκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή venues του resort, το αυθεντικά ιταλικό Mercato, στο οποίο ήδη από πέρσι «βασίλισσα» της κουζίνας είναι η εξαιρετική Μάγκι Ταμπακάκη, που έχει πλέον βάλει το δικό της μαγικό στίγμα σε όλη την εμπειρία. Το νέο χειμερινό μενού δείχνει πως πλέον η σεφ πατά γερά στα πόδια της στη νέα της κουζίνα και πως είναι έτοιμη να πάει τα πράγματα ακόμη πιο μακριά και ακόμη πιο αυθεντικά.

Μεταξύ των πολλών ομολογουμένως πιάτων που δοκιμάσαμε, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε μία αρκετά σφαιρική άποψη, αυτό που ξεχωρίζει είναι η βαθιά νοστιμιά και η αληθινή γεύση, που προσεγγίζει έντονα την εμπειρία που θα είχε κανείς σε ένα αντίστοιχου επιπέδου εστιατόριο στην Ιταλία. Το κλασσικό Polpo alla Luciana, ένα πιάτο που παραδοσιακά περιέχει χταπόδι κοκκινιστό πάνω σε χοντρή φέτα ψωμί και ξεχωρίζει για τη μεστή και βαθιά γεύση του, εδώ έχει την ίδια νοστιμιά αλλά φυσικά την παρουσίαση και την τεχνική που αρμόζει σε ένα εστιατόριο του επιπέδου του Mercato.

Εξαιρετική και η πίτσα με την υπέροχα αέρινη ζύμη, ενώ ειδικής μνείας χρήζουν τα θεϊκά γλυκά του Executive Pastry Chef του ξενοδοχείου Μιχάλη Χατζηκαλιμέρη και της ομάδας του, για τα οποία θα πούμε πολλά και παρακάτω. Όσον αφορά τις γιορτές στο Mercato η παραμονή των Χριστουγέννων είναι γεμάτη με φρέσκα ζυμαρικά, Panettone Gelato, live σαξόφωνο και DJ sets, ενώ δεν λείπει φυσικά το χριστουγεννιάτικο Brunch του, γεμάτο live stations, DJ και live συγκροτήματα.
Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Mercato είναι μια πολυτελής σύνθεση από θαλασσινά, μαύρη τρούφα και Wagyu και κορυφώνεται με το signature Mont Blanc του pastry σεφ Μιχάλη Χατζηκαλιμέρη. Το 2026 μπαίνει με ένα υπέροχο New Year’s Day Brunch φυσικά και πάλι εδώ γεμάτο χρώμα, ενέργεια και feel-good γεύσεις.

Το βράδυ μας βρήκε ίσως στο πιο δημοφιλές εστιατόριο -και προσωπικό μας αγαπημένο- του resort, αφού εδώ μιλάμε μόνο ελληνικά από κάθε άποψη. Η Taverna 37, που το καλοκαίρι προσφέρει την Ελλάδα στο πιάτο κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, το χειμώνα φτιάχνει ένα υπέροχα cozy σκηνικό, που λατρεύουν εξίσου Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. Εδώ λοιπόν ο Αλέξανδρος Κοσκινάς ξεδιπλώνει τις πιο γνωστές και αυθεντικές ελληνικές γεύσεις πάνω σε τραπέζια φτιαγμένα για παρέες που αγαπούν να μοιράζονται.

Τα πιάτα είναι λαχταριστά και πεντανόστιμα, απολύτως αυθεντικά και τίμια, φτιαγμένα με εξαιρετικά υλικά και γεύση που πιστοποιεί τη μαεστρία της κουζίνας. Η διάσημη πια εδώ παραμάνα κουβαλά πάνω της όλες τις λιχουδιές της ελληνικής ταβέρνας, από τυροκαυτερή και τζατζίκι μέχρι ταραμά και χταποδάκι, με τα ντολμαδάκια γιαλατζί να είναι για εμένα μία από τις πιο επικές νοστιμιές της βραδιάς.

Επικοί λαχανοντολμάδες, ιδιαίτερο χταπόδι τηγανητό με φάβα, εξαιρετική παστιτσάδα με κερκυραϊκά μπαχαρικά και μοσχαρίσια μάγουλα, μαζί με όμορφη νοσταλγική ελληνική μουσική, η Taverna 37 είναι ένα αυθεντικό κομμάτι Ελλάδας στο πιο όμορφο σημείο της αθηναϊκής Ριβιέρας. Φυσικά και τα γλυκά του Μιχάλη Χατζηκαλιμέρη βρίσκονται και εδώ με τον εντυπωσιακό υπερμεγέθη κορμό να κόβεται μπροστά στα μάτια μας και το ωραιότερο Αρμενοβίλ της πόλης να κλέβει τις εντυπώσεις.
Ειδικά για τις γιορτές και ήδη από τα τέλη 30 Νοεμβρίου η Taverna 37 τιμά τις ρίζες της με ένα Παραδοσιακό Μενού Θηραμάτων και Πουλερικών, υφαίνοντας τοπικά υλικά με αυθεντικές συνταγές, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα η ημέρα φωτίζεται από ελληνικές νοστιμιές και ζωντανή μουσική. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το δείπνο θα έχει φυσικά άκρως ελληνικό χρώμα και νότες πολυτέλειας, ενώ ανήμερα την πρωτοχρονιά το νέο έτος ξεκινά με ένα πλούσιο μεσημεριανό με live ελληνική μουσική.

Όμως οι εμπειρίες στο ονειρεμένο σκηνικό του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στο φαγητό, αφού υπάρχουν τόσα ακόμη υπέροχα πράγματα να κάνει κανείς εδώ. Πιο σημαντική για εμένα στάση αποτελεί φυσικά το Avra Bar, το μπαρ που με τα events, τα guests και τη μοναδική του ενέργεια αποτίναξε την ταμπέλα του «ξενοδοχειακού μπαρ» και αποτέλεσε προορισμό από μόνο του.

Προσωπικά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας σημεία του resort, αφού όλες οι βραδιές ξεκινούν ή τελειώνουν γύρω από την άκρως επιβλητική μπάρα του. Πλέον στο τιμόνι του βρίσκεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νίκος Ταχμαντζής, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζει πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στο άμεσο μέλλον -μερικά εκ των οποίων θα συμβούν εδώ σε παγκόσμια πρώτη- αλλά αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα τους.

Επί του παρόντος να μείνουμε στα υπέροχα ποτά και cocktails, όπως το αγαπημένο Old Fashioned, που εδώ σερβίρεται σε μία από τις καλύτερες εκτελέσεις της πόλης. Να πούμε πως μία από τις προτεινόμενες εμπειρίες του resort, που αγαπούν πολύ οι επισκέπτες και είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε και εμείς, είναι τα Cocktail Masterclasses από τον ίδιο το Νίκο Ταχμαντζή και την ομάδα του. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να μπούμε στο υπερσύγχρονο bar lab του resort, να μάθουμε τα βασικά σε ένα bartending 101 σεμινάριο, αλλά και να φτιάξουμε τα δικά μας cocktails, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία.

Για τις γιορτές το διάσημο μπαρ υπογράφει εκρηκτική μιξολογία, μικρές γεύσεις για μοίρασμα και DJ sets κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ 14 Δεκεμβρίου, το Great Sunday Club συνεργάζεται με το multi-awarded LINE μπαρ, #8 στα The World’s 50 Best Bars για μια φιλανθρωπική «σύμπραξη» που παντρεύει καινοτόμα cocktails με τη γιορτινή διάθεση της πόλης. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φυσικά και δίνουμε ραντεβού εδώ για τη νύχτα της χρονιάς με DJ μέχρι το πρωί, live band, πυροτεχνήματα και επιλογές απεριόριστων cocktails ή σαμπάνιας.

Και αφού μιλήσαμε για εμπειρίες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε μία από τις πλέον σημαντικές, και φυσικά αναφερόμαστε στο μαγευτικό spa του resort. Η εσωτερική πισίνα με θέα στη θάλασσα, τα relaxation rooms, οι καμπίνες θεραπείας με απευθείας σύνδεση στο απέραντο γαλάζιο, οι υδροθεραπείες, τα steam rooms, τα aromatherapy rooms και τα τόσα ακόμη συνθέτουν έναν μικρό παράδεισο ευεξίας και wellness στην καρδιά της αθηναϊκής Ριβιέρας.
Εμείς δοκιμάσαμε το signature Yi massage, εμπνευσμένο από τη δύναμη της γης, που απελευθερώνει το σώμα και επαναφέρει την εσωτερική ισορροπία με τεχνικές που κινούνται από απαλές έως δυναμικές.

Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ομολογώ είναι πως εδώ κάθε κράτηση στηρίζει την αναδάσωση της We4All στην Αττική, ένα δώρο που αγκαλιάζει τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον. Με πιο απλά λόγια, για κάθε μασάζ που κάνει κανείς, φυτεύουν ένα δέντρο στο όνομά του, και έτσι και χαλαρώνουμε και κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη. Εάν αυτό δεν είναι win win, τότε τι είναι;

Πριν κλείσουμε αυτήν την ομολογουμένως μακρά περιγραφή, η οποία όμως θα μπορούσε να είναι άλλη τόση και πάλι θα άξιζε τον κόπο, να πούμε και δύο λόγια για την επική εμπειρία διαμονής, που μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστα άλλα resort της χώρας. Τα μεγάλα και πανέμορφα δωμάτια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προλαμβάνουν την κάθε πιθανή ανάγκη και απαίτηση ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Από τα ονειρεμένα στρώματα και μαξιλάρια, που εγγυώνται «όνειρα γλυκά» μέχρι τα ultra-premium προϊόντα μπάνιου, από την άνεση των τετραγωνικών και την τέλεια σχεδιαστική εργονομία μέχρι την μοναδική θέα από τις άκρως ιδιωτικές βεράντες, από τα welcome kits που είναι απόλυτα προσωποποιημένα μέχρι το τόσο φροντισμένο turn-down service (στο οποίο γνωρίζετε πόση αδυναμία έχει η συγκεκριμένη στήλη), εδώ νιώθει κανείς πως η ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.

Όταν μία μέρα γεμάτη εμπειρίες και αναμνήσεις που σίγουρα θα θυμάται κανείς για χρόνια, κλείνει σε μία τεράστια μπανιέρα με dypritque άλατα μπάνιου και θέα στη θάλασσα, ή σε μία ιδιωτική βεράντα με θέα το ηλιοβασίλεμα και ένα δροσερό ποτήρι κρασί στο χέρι, τότε κανείς καταλαβαίνει ακριβώς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υψηλή και την πραγματικά κορυφαία εμπειρία φιλοξενίας.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νέος ρόλος του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Eurogroup
09:59
Ρόδος: Εκδρομή στην Τουρκία είχε πάει η 91χρονη Γαλλίδα που είχε δηλωθεί αγνοούμενη
09:37
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE: «Το τραγούδι ως μνήμη»: Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης μιλά για «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»
09:30
Δώρο Χριστουγέννων: Στο αυτόφωρο όσοι δεν το καταβάλλουν - «Σαφάρι» ψηφιακών ελέγχων ενόψει γιορτών
09:17