Οκτώ νέες αφίξεις από τα νότια μέχρι τα βόρεια που αξίζουν μία θέση στο εορταστικό μας πρόγραμμα
Με τις γιορτές μία ανάσα μακριά οι νέες αφίξεις έχουν την τιμητική τους και παίρνουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στις εορταστικές μας εξόδους.
Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου πλησιάζει, τα λαμπάκια έχουν ανάψει, τα δέντρα έχουν στολιστεί και εμείς έχουμε μπει πια σε καθαρά εορταστικό mood, σχεδιάζοντας τα όμορφα πράγματα που θα κάνουμε με τους αγαπημένους μας αυτά τα Χριστούγεννα. Οκτώ νέες αφίξεις έρχονται να διεκδικήσουν μία θέση στην καρδιά και στην Xmas agenda μας, αλλά και στις εξόδους μας για το 2026!

Onuki
Το Onuki, το σύγχρονο ιαπωνικό γαστρονομικό concept που «γεννήθηκε» στην Costa Navarino και έχει διακριθεί για την δεξιοτεχνία και την εποχικότητά του, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στο THE ILISIAN, φέρνοντας την Ιαπωνία στην καρδιά της Αθήνας. Το Onuki, έρχεται στο THE ILISIAN, δίπλα στην πιο εμβληματική πισίνα της πόλης και προσφέρει μια νέα εμπειρία, υπό την καθοδήγηση του σεφ και συνιδιοκτήτη Σταμάτη Σκριάπα. Πρόκειται για έναν γαστρονομικό προορισμό που τιμά τις ιαπωνικές γεύσεις και τεχνικές, δουλεμένες με λεπτομέρεια, ακρίβεια, και αριστοτεχνική απλότητα.

Η γαστρονομική έμπνευση αντλείται από διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας με πρώτες ύλες πλούσιες σε γεύσεις umami που επαναπροσδιορίζουν οικείες συνταγές, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις παραδοσιακές τεχνικές. Τα υλικά, προσεκτικά επιλεγμένα στην εποχή τους, αντιμετωπίζονται με ακρίβεια και σεβασμό. Η εμπνευσμένη κάβα του Onuki αναδεικνύει τα ιαπωνικά αποστάγματα με σπάνια whiskies, shōchū μικρών παρτίδων και χειροποίητα saké, ενώ τα cocktails αναδεικνύουν λεπτές νότες όπως yuzu, shiso και εποχικά άνθη.

Σχεδιασμένο από το διεθνώς καταξιωμένο στούντιο Yabu Pushelberg, το εσωτερικό του εστιατορίου αποδίδει φόρο τιμής στον ιαπωνικό μινιμαλισμό, συνδυάζοντάς τον άρτια με το πνεύμα της Αθήνας. Το φως, η σκιά και η κίνηση ρέουν ανεμπόδιστα και αρμονικά από την ανοικτή κουζίνα προς την βεράντα της πισίνας, ενώ οι ζεστοί, ιδιωτικοί χώροι του δεύτερου ορόφου προσφέρουν ένα ήρεμο σκηνικό για στιγμές σύνδεσης. Κάθε στοιχείο αποτελεί έκφραση του “Kizuna”, των διαρκών δεσμών που συνδέουν τους σεφ και τους επισκέπτες, την εποχή και το κάθε πιάτο, την παράδοση και το παρόν.
Η γαστρονομική φιλοσοφία του Onuki έχει ήδη διακριθεί με βραβεύσεις στην πρώτη του τοποθεσία στην Costa Navarino, διακρίσεις που αναδεικνύουν την φροντίδα, την ακρίβεια και την δεξιοτεχνία, στοιχεία που θα συνυπάρχουν και στην καρδιά της Αθήνας, στο THE ILISIAN. Ο ερχομός του Onuki αντικατοπτρίζει το όραμα του προορισμού να συνδυάσει τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις με το κοσμοπολίτικο πνεύμα της Αθήνας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συνδεθούν και να μοιραστούν στιγμές.
Info: Μιχαλακοπούλου 5, Αθήνα, 2107281900

Ντίβα
Ανηφορίζουμε προς Κολωνάκι, όπου μία αληθινή «ντίβα» προσγειώθηκε πολύ πρόσφατα στην Πατριάρχου Ιωακείμ και έχει ήδη κάνει το χαμό της. Άλλωστε η ομάδα πίσω από το νέο άκρως γοητευτικό αυτό project ξέρει να στήνει επιτυχημένα μαγαζιά, με το Δημήτρη Κατσάνο (βλ. One&Only Kea) σε ρόλο σεφ και συνιδιοκτήτη, τον Θάνο Τσουνάκα (βλ. The Clumsies Group, μεταξύ πολλών άλλων) και τον Ηλία Μπογδάνο (The Roosters κλπ) να έχουν δημιουργήσει ένα bistro-style εστιατόριο και μπαρ, που δείχνει πως ήρθε για να μείνει.
Στο πολύ ατμοσφαιρικό και μεγάλο μπαρ, η Γεωργία Γεωργακοπούλου και η Bar Etiquette κάνουν τα δικά τους μαγικά, ενώ η κουζίνα, τα πιάτα της οποίας σερβίρονται και στο μπαρ και στην πανέμορφη και άνετη σάλα και στο «κρυμμένο» πατάρι κινείται και ισορροπεί ανάμεσα σε Μεσόγειο και Ασία, χωρίς να λείπουν και ορισμένες γαλλικές πινελιές.

Εδώ χαλαρώνουμε, διασκεδάζουμε και απολαμβάνουμε προσεγμένες γεύσεις και άρτια σχεδιασμένα πιάτα, όπως το ψητό λάχανο με τυρί Κυανό, καραμελωμένα κρεμμύδια και μήλο, τις γαρίδες & steak με μοσχαρίσιο flap steak και ταρτάρ γαρίδας, τα fish & chips με κουτσομούρα και φύκια wakame, αλλά και τα epic παϊδάκια προβατίνας με gochujang, μελιτζάνα και miso glaze.
Info: Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, 2107212739

Το Καφενείο 1987
Μένουμε στο Κολωνάκι όπου μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένα σύμβολο της αθηναϊκής αστικής ζωής άνοιξε ξανά τις πόρτες του, ανανεωμένο, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία του. Από το 1987, όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά, το Καφενείο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα της εποχής. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι όλη η κοσμική Αθήνα συναντιόνταν στα τραπέζια του. Στη φιλόξενη σάλα του το φαγητό λειτουργούσε ως αφορμή για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και δημιουργία νέων ιδεών.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, το Καφενείο ανοίγει ξανά, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Η ομάδα του Brunello αναλαμβάνει την αναβίωση του χώρου, με στόχο να επαναφέρει στη σύγχρονη καθημερινότητα την αξία του κλασικού μαγειρείου και να αποδώσει τον σεβασμό που αρμόζει σε μια ιστορική διεύθυνση της πόλης.

Έχοντας την υπογραφή των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Thomas Grubac, το εγχείρημα επιδιώκει να ξαναδώσει στο Καφενείο τη θέση που του αξίζει: ένα αστικό εστιατόριο απλό, προσιτό, με γαστρονομική συνείδηση. Κομβικό πρόσωπο της νέας εποχής στο Καφενείο είναι η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου, γνωστή από τη θητεία της στο Κτήμα Σιγάλα και στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Με προσήλωση στην εποχικότητα, στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στην ελληνική, οικογενειακή κουζίνα, διαμορφώνει ένα μενού που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική.
Τα πιάτα της ακολουθούν τις αλλαγές της φύσης και ανανεώνονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της αγοράς. Από τα παντζάρια στα κάρβουνα, έως το μοσχαράκι με μανέστρα κι από τα αφράτα κεφτεδάκια μέχρι την «παντρεμένη» σαρδέλα, το τσιγαριαστό αρνάκι με σφακιανό χυλοπιτάκι, αλλά και τον μπακλαβά με φιστίκι, το μενού είναι οικείο, καθημερινό, εκτελεσμένο με τεχνική και ευαισθησία.

Το Καφενείο, λειτουργεί από το μεσημέρι έως το βράδυ με προτάσεις που τιμούν την παράδοση, χωρίς να την αντιγράφουν μηχανικά. Η εμπειρία συμπληρώνεται από μια προσεγμένη λίστα κρασιών. Οι ετικέτες της «συνομιλούν» αρμονικά με το φαγητό και ενισχύουν τη γαστρονομική ταυτότητα του χώρου. Η επιστροφή του Καφενείου συμπληρώνει ένα κομμάτι που έλειπε από τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης και αποφεύγοντας την υπερβολή, επαναφέρει την αθηναϊκή παράδοση στη σημερινή της διάσταση.
Info: Λουκιανού 26, Αθήνα, 2107239600
Ανα ψ κτήριο
Με το άκρως παιχνιδιάρικο όνομα «Ανα ψ ktirio» άνοιξε μόλις πριν λίγες ημέρες τις πόρτες του στο κέντρο της Γλυφάδας και ήδη πρωταγωνιστεί στα timeline μας, τόσο για τα πιάτα του πολυβραβευμένου σεφ Θάνου Φέσκου (βλ. Delta, Geranium) και του Δημήτρη Χατζηδημητρίου (βλ. Bella Vespa) όσο και για τα άκρως «τσιτάτα» stories και posts, που μας ταξιδεύουν στα ‘80s και τα ‘90s με φωτογραφίες του Σταμάτη Γαρδέλη και ατάκες του Χάρρυ Κλυν. Το νέο στέκι στεγάζεται στο χώρο που μέχρι πρόσφατα βρίσκαμε το Seaspice, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί εντελώς, και είναι απόλυτα easy going και συμβατός με το νέο concept.
Εδώ ενώνουν τις δυνάμεις τους οι ομάδες του Bella Vespa και του Pere Ubu και στην κουζίνα ο Θάνος Φέσκος μαζί με τον Δημήτρη Χατζηδημητρίου δημιουργούν μία κουζίνα χαλαρή και ακομπλεξάριστη, που ξεκινά από το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Πιάτα όπως οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες με τριμμένη φέτα και τρούφα και το κοκοράκι στιφάδο με χειροποίητα σκιουφιχτά έχουν ήδη γίνει viral, ενώ μαθαίνουμε πως και τα cocktail εδώ είναι σοβαρή υπόθεση.
Info: Κύπρου 74, Γλυφάδα, 2121054489

Son
Επίσης εξαιρετικά πρόσφατη άφιξη, αυτή τη φορά στην Ηλιούπολη, το πολύ ενδιαφέρον Son, ένα wine-bar restaurant που δίνει εξίσου μεγάλη έμφαση σε κουζίνα, κελάρι και μουσική. Πίσω από το νέο αυτό και πολύ όμορφο project βρίσκεται ο Σπύρος Αργυρίου (βλ. το πολύ επιτυχημένο Mario & Luigi - The Eatalians αλλά και το Neropistolo Bakery), από το δεύτερο δε προκύπτει και η διάθεση του ολοκαίνουριου Son να λειτουργεί από το πρωί ως microbakery και να σερβίρει και brunch, πριν πέσει το φως και στραφεί σε πιο δημιουργικές μαγειρικές προσεγγίσεις, με ένα σφικτό και άκρως ενδιαφέρον μενού.

Στην κουζίνα συναντούμε τον σεφ Δημήτρη Αφεντάκη να υπογράφει ένα μενού, που όπως είπαμε ξεκινά από το πρωινό microbakery-brunch και συνεχίζει με πιάτα από την open kitchen, όπως κοπές κρεάτων στον ξυλόφουρνο, τολμηρές spicy προσμίξεις και καθαρές, ευθύγραμμες γεύσεις με εποχικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις κροκέτες chorizo με γραβιέρα και aioli, την torta de milanesa με παναρισμένο χοιρινό φιλέτο, τα tacos με μοσχαρίσια μάγουλα και αβοκάντο, αλλά και το Iberico με κρέμα κολοκύθας. Φυσικά εδώ το φαγητό πηγαίνει χέρι χέρι με μια αναπτυσσόμενη λίστα κρασιών με πάνω από 70 ετικέτες, με το έμπειρο προσωπικό να μας βοηθά στη σωστή και πιο ταιριαστή για εμάς επιλογή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη μουσική, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα «μουσικό εστιατόριο», ενώ η ομάδα φιλοδοξεί να επανασυστήσει την Ηλιούπολη στον γαστρονομικό χάρτη, δημιουργώντας έναν χώρο που ξεκινά χαλαρά από το πρωί και εξελίσσεται σε ένα βραδινό σημείο συνάντησης με ατμόσφαιρα και χαρακτήρα.
Info: Ελευθερίου Βενιζέλου 197, Ηλιούπολη, 2109931190

Yesterday’s
Μένουμε στην Ηλιούπολη, που προφανώς αυτήν την περίοδο ανθίζει σε επίπεδο going out, για ένα ακόμη συναρπαστικό project από μία εξαιρετική ομάδα. Ο Θάνος Κρίμπουρας, η Χριστίνα Φωκά και η ομάδα του NKD Athens μόλις δημιούργησαν το νέο τους «τέκνο». Με το απόλυτα ταιριαστό μότο «Vintage Vibes, Modern Times», το Yesterday’s δεν είναι ένα «θεματικό» μπαρ, αλλά ένα αυθεντικά cool στέκι, όπου η νοσταλγία για το χθες συναντά το σήμερα, χωρίς όμως να εκβιάζει συναισθηματισμούς. Εδώ λοιπόν επιστρέφει η μαγεία των παλιών καιρών -όσοι από εμάς τη ζήσαμε τη θυμόμαστε με λατρεία- αλλά με σύγχρονη ενέργεια και δυνατά vibes.

Το μενού φέρνει κοκτέιλ με ψυχή και πιάτα που συνδυάζουν άνεση και δημιουργικότητα. Οι γεύσεις συνοδεύονται από vibes που μοιάζουν με την πιο αγαπημένη μας ανάμνηση — μόνο πιο έντονη, πιο φωτεινή, πιο ζωντανή. Εδώ πίνουμε ξανά αγαπημένα classics, αλλά φυσικά με το απαραίτητο twist του σήμερα, άλλωστε δεν γνωρίζαμε τόσα τα ‘90s για την τέχνη του mixology όσα σήμερα, και κρίμα θα ήταν να πάει χαμένη η δουλειά και η εξέλιξη 2 και βάλε δεκαετιών. Έτσι απολαμβάνουμε How Cosmopolitan ή Moscow Mule ή Like a Gimlet to the Brain και πολλά ακόμη και συναρπαστικά.

Επίσης τρώμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού τις πρωινές ώρες ξεκινάμε με specialty coffee από το αυτόνομο brew bar και τσιμπολογάμε λιχουδιές από το open microbakery, ενώ από το μεσημεράκι και μετά η ανοικτή κουζίνα βγάζει πίτσες και διάφορες ακόμη comfort νοστιμιές, όπως Chicken fingers n fries, Mac n cheese φούρνου, Πένες κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, μανιτάρια και λιαστή τομάτα, Double smashed Black Angus burgers και πολλά ακόμη.

Εδώ, κάθε ποτό φτιάχνεται με φροντίδα, κάθε τραγούδι ξυπνά μια ανάμνηση, και κάθε στιγμή μας καλεί στο πολυπόθητο «ανήκειν», που όσοι ζήσαμε τα ‘90s αποτελούσε δεδομένο σε κάθε μας έξοδο. Το Yesterday’s είναι πολλά περισσότερα από ένα μπαρ: Είναι το μέρος όπου η νοσταλγία φωτίζει το παρόν και ατενίζει με κέφι το μέλλον.
Info: Ηρώων Πολυτεχνείου 3, Ηλιούπολη, 210 9944790

Zappa at Aigli Complex
Η Αίγλη Ζαππείου εξελίσσεται, αλλάζει, περνάει σε νέα εποχή και μας συστήνει το νέο εστιατόριο Zappa, ένα all-day fine dining restaurant & bar, που δεν έρχεται απλώς να προστεθεί στο εμβληματικό complex της Αίγλης, αλλά με σεβασμό στην ιστορία και στο κοινό της, ανοίγει έναν νέο δρόμο, συστήνοντας μια ανανεωτική πραγματικότητα στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Το Zappa φέρει την υπογραφή ενός σεφ που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια, έχοντας όμως διατηρήσει πάντα ζωντανό το αποτύπωμά του στη γαστρονομική σκηνή: του Χρύσανθου Καραμολέγκου. Ο ίδιος, μαζί με τον Βίκτωρα Κουρούπη, την Ντενίσα Βαρχόλοβα και τη σταθερή συνεργάτιδα του, Γεωργία Παπαιωάννου, διασχίζοντας μια διαδρομή που άφησε ιστορία στο χώρο των εστιατορίων με πιο πρόσφατη το βραβευμένο Anama της Γιάλοβας, έρχεται στην Αίγλη για να υπογράψει ένα νέο κεφάλαιο.

Το όνομά του είναι συνώνυμο της ελληνικότητας, της πληθωρικής γεύσης, και της μαγειρικής που παραμένει ανάλαφρη και ανεξάντλητα δημιουργική, όπως είναι και ο ίδιος. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος δεν πιστεύει στα επιτηδευμένα concept, αλλά στην εμπειρία του νόστιμου. Παρότι οι επιρροές του είναι πολλές και ταξιδεύουν από τις μακρινές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καταφέρνει όλα του τα πιάτα να έχουν ελληνική ψυχή.
Φρέσκο και εξαιρετικά ελαφρύ, γεμάτο μυρωδικά, ζωηρές βινεγκρέτ και σάλτσες που έχουν προσωπικότητα, κάθε ένα πιάτο μένει αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάσει. Το χώρο του Zappa συμπληρώνουν ένα cocktail bar το οποίο έχει αναλάβει ο κορυφαίος των κλασικών κοκτέιλ, Θοδωρής Πύριλλος, αλλά και ένα wine bar, με μια εξαιρετική λίστα ελληνικών και ξένων κρασιών.
Info: Αίγλη Ζαππείου, 2144099800

Η νέα εποχή του Artisanal
Το Artisanal κάνει μια φρέσκια αρχή και αναδεικνύεται σε ξεχωριστή πρόταση εξόδου στα Βόρεια Προάστια. Με ταυτότητα που αποτυπώνει σύγχρονη αισθητική και φέρει ξεκάθαρα την οπτική και τη γαστρονομική φιλοσοφία του Γιάννη Παρίκου, το Artisanal δεν περνά απλώς σε ένα νέο κεφάλαιο, αλλά ανοίγει ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο.
Το Artisanal ανοίγει τις πόρτες του με την υπογραφή του βραβευμένου Executive Chef και ιδιοκτήτη Γιάννη Παρίκου, παρουσιάζοντας μια τολμηρή μεσογειακή δημιουργική κουζίνα, η οποία αναδεικνύει με σεβασμό την πρώτη ύλη. Στο πλευρό του βρίσκεται ο chef Κώστας Τερζούδης, ο στενός συνεργάτης με τον οποίο μοιράζεται κοινό γευστικό κώδικα και συνυπογράφει κάθε πιάτο.

Στην κατακόκκινη μπάρα από πεντελικό μάρμαρο και στα ψηλά τραπέζια με θέα στον κήπο, η wine list του σομελιέ Βλάσση Θεοδωρακόπουλου με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τον διεθνή και ελληνικό αμπελώνα και τα signature cocktails συνοδεύονται από μικρές γευστικές δημιουργίες, ιδανικές για «τσίμπημα». Η εμπειρία είναι χαλαρή και ανεπιτήδευτη, με την ατμόσφαιρα και τη γεύση να κυριαρχούν και να μας δίνουν έναν ακόμη λόγο να βγούμε ξανά στην Κηφισιά.
Η κουζίνα του Γιάννη Παρίκου αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του comfort fine dining. Βασίζεται στην αρχή ότι η γεύση είναι το πρωταρχικό στοιχείο: η δημιουργία ξεκινά από άριστη πρώτη ύλη, αναδεικνύεται μέσα από καθαρότητα γεύσεων και εκφράζεται με τεχνική που υπηρετεί το προϊόν, χωρίς να το επισκιάζει.

Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν το ριζότο πατάτας με τραγανή κροκέτα ουράς μόσχου, παρμεζάνα και τρούφα, το carpaccio με αχινό, λάιμ, φύκια και πέρλες ponzu, καθώς και η αρνίσια σπάλα, σιγομαγειρεμένη για 12 ώρες, με σέλερι, μήλο, καμμένο κρεμμύδι και εστραγκόν.
Το Artisanal αντλεί έμπνευση από την κομψότητα των ιστορικών, παλιών σπιτιών της Κηφισιάς, απαλές αποχρώσεις, φυσικά υλικά, ανάγλυφες υφές και ένα φως που απλώνεται και φωτίζει γενναιόδωρα τον χώρο, όπως στα ψηλοτάβανα αρχοντικά της περιοχής. Ο καταπράσινος κήπος περιβάλλει το εστιατόριο και δημιουργεί την εντύπωση της εξοχής, χωρίς ποτέ να χάνεται η εγγύτητα με την πόλη.
Info: Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 2108086111
ΗΠΑ: Ένας ύποπτος κρατείται για τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν
13:59
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις στους 15 της σπείρας στο Ηράκλειο - Βαριές κατηγορίες
13:50
Μπρατάκος για άρνηση αγροτών στο κάλεσμα Μητσοτάκη: «Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη»
13:41
«Στοχευμένο» κατά εβραίων, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά
13:30