ΤΑΞΙΔΙ

Έρχονται τα κυκλικά αεροδρόμια: Απογείωση και προσγείωση προς όλες τις κατευθύνσεις (pics)

Έρχονται τα κυκλικά αεροδρόμια: Απογείωση και προσγείωση προς όλες τις κατευθύνσεις (pics)
designboom

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κυκλικό αεροδιάδρομο, όπου τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις;

 

Αυτή είναι η ιδέα που έχει ο Ολλανδός Henk Hesselink και την ονόμασε «Endless Runway».

Το αεροδρόμιο αυτό αποτελείται από έναν διάδρομο διαμέτρου 3,5 χιλιομέτρων, που περιβάλλει το κτίριο του τερματικού σταθμού.

Ο κυκλικός διάδρομος, που θα καλύπτει μόνο το ένα τρίτο του χώρου ενός συμβατικού αεροδρομίου, επιτρέπει έως και τρία αεροπλάνα να απογειώνονται και προσγειώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Hesselink οδηγήθηκε σε αυτόν τον σχεδιασμό γιατί πιστεύει ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις στις πτήσεις επειδή θα υπάρχει πάντα ένα σημείο χωρίς πλευρικό άνεμο.

Παράλληλα, ο κυκλικός διάδρομος εξασφαλίζει ότι τα αεροπλάνα θα έχουν πάντα αντίθετο άνεμο όταν πρέπει να απογειώνονται και να προσγειώνονται.

airport1
airport2

Ο δημιουργός πιστεύει ότι ένας τέτοιος διάδρομος μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη δεν θα αντιμετωπίζουν ισχυρούς πλευρικούς ανέμους και θα καίνε λιγότερα καύσιμα στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.

Το επαναστατικό έργο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας ερευνητικών κέντρων από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

airport4
airport5
runway

(Πηγή φωτογραφιών: Designboom)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ