ΤΑΞΙΔΙ

Cuenca: Η μεσαιωνική πόλη του «Δον Κιχώτη» με τους «ουρανοξύστες» της (vid)

Cuenca: Η μεσαιωνική πόλη του «Δον Κιχώτη» με τους «ουρανοξύστες» της (vid)
Wikipedia

Χτισμένη πάνω στους βράχους, με θέα τα φαράγγια των ποταμών Huécar και Júcar και σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων, βρίσκεται η μεσαιωνική πόλη Cuenca. Απέχει 170 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη.

Η πόλη, η οποία στο πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκε και πέραν των βράχων, συνδυάζει το φυσικό τοπίο και τους πύργους για τους οποίους έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τον «Δον Κιχώτη»του Θερβάντες.

Η παλιά πόλη χτίστηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα, και είχε μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγεμόνες. Κατακτήθηκε από τον Alfonso VIII της Καστίλης τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε εν μέρει στις αρχές του 1800. Σήμερα σώζονται πολλά σημαντικά κτήρια, όπως ο πρώτος γοτθικός καθεδρικός ναός της Ισπανίας, και τα ερείπια του αραβικού φρουρίου.

Αποτελεί από το 1996 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πώς και γιατί δημιουργήθηκαν αυτοί οι «ουρανοξύστες»; Μάλλον διότι τα οχυρωματικά έργα που έγιναν δεν άφηναν αρκετό χώρο για την επέκταση της πόλης, οπότε τα σπίτια «ψήλωναν».

Το ύψος των κτισμάτων 'παίζει' ανάλογα με την οπτική γωνία.

Από τη μία πλευρά της οδού Alfonso VIII τα κτίρια φαίνεται να έχουν ύψος μεταξύ τριών και πέντε ορόφων. Ωστόσο, για κάποιον που στέκεται στην παρακείμενη οδό Santa Catalina, η οποία βρίσκεται χαμηλότερα, τα ίδια κτίρια φαίνεται ως να έχουν 10 και 12 ορόφους.

Ορισμένοι από τους 55.000 κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να ζουν σε αυτούς τους «ουρανοξύστες». Το μόνο τους πρόβλημα είναι η έλλειψη ...ανελκυστήρων.ΔΗΜΟΦΙΛΗ