TECH

Google City: H «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος σχεδιάζεται στον Καναδά

Google City: H «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος σχεδιάζεται στον Καναδά
CNNi

Η μητρική εταιρεία της Google, συνεργάζεται με την πόλη του Τορόντο με σκοπό τον σχεδιασμό μιας «γειτονιάς» που θα λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο διαβίωσης στον 21ο αιώνα.

Η πόλη του μέλλοντος που έχει οραματιστεί η Alphabet θα έχει τις δικές της κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και θα είναι μια έξυπνη πόλη, υποδειγματική από οικολογικής πλευράς και συνθήκες διαβίωσης.

Η ατζέντα της εταιρείας όπως διατυπώνεται σε 220 σελίδες και δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή και στον αστικό σχεδιασμό.

Η Sidewalk Labs θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο για να πραγματοποιηθεί η αρχική φάση του σχεδιασμού και των πιλοτικών δοκιμών, ενώ η Alphabet δεσμεύθηκε να μεταφέρει την έδρα της Google στον Καναδά, στη νέα αυτή γειτονιά, η οποία θα φέρει το όνομα «Quayside» και θα βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα του Τορόντο.

Η εταιρεία έχει εκφράσει επιθυμία να συνεχίσει το σχεδιασμό και σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους πρόγραμμα για την Alphabet και τη Sidewalk Labs.

Η Google έχει περίπου 1.000 υπαλλήλους στον Καναδά.

171017165147 sidewalk labs toronto 5 780x439

(Πηγή: CNNi)

Η Sidewalk Labs σκοπεύει να προβλέψει για τα πάντα. Από τη μείωση της ρύπανσης, τους χρόνους μετακίνησης μέχρι και όλα τα θέματα που αφορούν τα απόβλητα. Απώτερος σκοπός; Η βελτίωση του καιρού και γενικότερα των συνθηκών της καθημερινής ζωής.

Προβλέπει για τον περιορισμό της επίδρασης του αέρα, την αύξηση των ηλιόλουστων ημερών, αλλά και την παρεμπόδιση της βροχής λόγω του «έξυπνου» σχεδιασμού των κτιρίων και της δενδροφύτευσης.

Εξάλλου, η συνοικία Quayside θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα μεγαλύτερο σχέδιο: η ανάπτυξη της μεγάλης γύρω περιοχής μπορεί να καταστεί εφικτή με την υλοποίηση ενός αντιπλημμυρικού προγράμματος ύψους 1,185 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

reutersChris HelgrenFiles copy

Επομένως, παρ’ ότι συνιστά μία φιλόδοξη πρόταση, η εταιρεία υποσχέθηκε να κάνει τον καιρό ιδανικότερο, γεγονός που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ομορφιές της παραλιακής ζώνης.

(Πηγή: REUTERS/Chris HelgrenFiles)

Πιστεύει, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προέρχονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 73%, την κατανάλωση του πόσιμου νερού κατά 65% καθώς και τη μη αξιοποίηση των χώρων με απόβλητα κατά 90%.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, προτεραιότητα θα δοθεί στο περπάτημα, το ποδήλατο και τα ηλεκτρικά οχήματα. Μέσα στην περιοχή που θα αναπτυχθεί, θα απαγορεύονται τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στους δρόμους.

REUTERS Google Handout via Reuters

(Πηγή: REUTERS/ Google Handout via Reuters)

Αυτόνομα αυτοκίνητα και φορτηγά θα κινούνται σε υπόγειες σήραγγες. 'Εξυπνα σήματα θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε δρόμους φιλικούς στους πεζούς, τους ποδηλάτες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα υπάρχει περισσότερη ευελιξία στη χωροθέτηση, η οποία θα επιτρέψει την αξιοποίηση της γης για τη δημιουργία σπιτιών, αλλά και εμπορικές και άλλες χρήσεις.

Τα κτίρια που θα σχεδιαστούν θα είναι πολύ ευέλικτα. Η εταιρεία κάνει λόγο για ένα "ριζοσπαστικό" συνδυασμό χώρων: γραφείων, καταστημάτων, κατοικιών και εργοταξίων.

Τα κτίρια θα είναι συνδεδεμένα με ένα ενεργειακό σύστημα που θα μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της περιοχής κατά 95% κάτω από τα όρια που αναφέρονται στους κανονισμούς της πόλης.

Ένα ψηφιακό σύστημα θα μετρά τις μετακινήσεις ανθρώπων, αγαθών, την ενέργεια και την κυκλοφορία μέσα στην περιοχή.

Δεν πρόκειται για κάποια τυχαία δραστηριότητα από την πλευρά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Alphabet,Έρικ Σμιτ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη.

«Αυτό είναι το αποκορύφωμα 10 χρόνων σκέψης για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων», συμπληρώνει.

REUTERSMark Blinch

Ο πρόεδρος της Alphabet, Έρικ Σμιτ, κατά τη διάρκεια της συνεύντεξης τύπου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση του νέου αυτού πρότζεκτ με όνομα «Sidewalk Toronto».(Πηγή: REUTERS/Mark Blinch)

Αν η πρωτοβουλία αυτή συνεχιστεί, το οικιστικό σχέδιο θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ανάμεσά τους τα νέα κεντρικά γραφεία της Google Canada, σε μια περιοχή που θα συνδυάζει τεχνολογία και αστική ανάπτυξη.

Η πόλη θα μπορεί να υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα χρησιμεύσει για να δοκιμαστούν εκτός από αυτόνομα αυτοκίνητα, ακόμη πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη διανομή νερού και του ηλεκτρισμού.

Θα υπάρξουν δίκτυα επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας, καθώς και σύνδεση Wi-Fi μεγάλης εμβέλειας. Στοιχεία πολύ βασικά για την τοποθέτηση αισθητήρων σε δημόσιους χώρους και κτίρια, χρήσιμων για την καταγραφή των περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, ο θόρυβος, οι κραδασμοί και η θερμοκρασία.

171017154823 sidewalk labs toronto 3 780x439

(Πηγή: CNNi)

Ο τελικός σκοπός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των μελλοντικών κατοίκων της.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times. Ο Λάρι Πέιτζ, ο συνιδρυτής της Google, το είχε ήδη αναφέρει σε μια ομιλία του το 2013. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πειραματικό στάδιο σε 16 πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Βοστώνη, το Λος Αντζελες και η Ουάσινγκτον.

Ωστόσο η «κατασκευή μιας πόλης από το μηδέν θα είναι ένας τρόπος για την Alphabet να αποδείξει ότι ένα τεχνολογικό αστικό περιβάλλον επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της επίδρασης των πόλεων στο περιβάλλον», σύμφωνα με τον Νταν Ντοκτόροφ, πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο της Sidewalks Labs.

Το οικιστικό αυτό σχέδιο μπορεί να αποδείξει πως η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ