TECH

«Θύελλα» κατά αστέρα του YouTube για ανάρτηση βίντεο που δείχνει τη σορό αυτόχειρα

«Θύελλα» κατά αστέρα του YouTube για ανάρτηση βίντεο που δείχνει τη σορό αυτόχειρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ NINA PROMMER

Οργή και έντονη κριτική πυροδότησε η ανάρτηση βίντεο που δείχνει το άψυχο σώμα ενός αυτόχειρα στην Ιαπωνία, το οποίο ανέβασε στο YouTube ο γνωστός Αμερικανός «αστέρας» του κοινωνικού δικτύου ανταλλαγής βίντεο, Λόγκαν Πολ.

Στα πλάνα εμφανίζεται ο Πολ μαζί με φίλους του στο δάσος Aokigahara, στους πρόποδες του Όρους Φούτζι. Το μέρος αυτό έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως το «δάσος των αυτοκτονιών», καθώς οι ιαπωνικές αρχές εντοπίζουν συχνότατα σορούς κρεμασμένες στα δέντρα.

Η παρέα των νεαρών πήγαν να βιντεοσκοπήσουν το «στοιχειωμένο δάσος», όπως το αποκαλούν στο βίντεο, όταν εντόπισαν το πτώμα ενός άντρα. Παρά το αρχικό σοκ, η παρέα αρχίζει να κάνει αστεία τα οποία χρήστες του διαδικτύου χαρακτήρισαν «αηδιαστικά» και «ασεβή».

Μάλιστα, ορισμένοι χρήστες ζητούσαν να διαγραφεί το κανάλι του από το YouTube.

Ένας από την παρέα ακούγεται να λέει ότι «δεν αισθάνεται καλά» αλλά ο Πολ, του απαντά γελώντας: «Τι, δεν έχεις σταθεί ποτέ δίπλα σε νεκρό;».

Το εν λόγω βίντεο αναρτήθηκε την Κυριακή και συγκέντρωσε εκατομμύρια views, πριν το κατεβάσει το YouTube.

«Ζητώ συγγνώμη»

O Λόγκαν Πολ, τον οποίο ακολουθούν περισσότεροι από 15 εκατ. άνθρωποι στο YouTube, ζήτησε συγγνώμη στο Twitter.

«Συγγνώμη. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό. Δεν έχω βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με τέτοια κριτική στο παρελθόν, επειδή δεν έχω ξανακάνει τέτοιο λάθος. Με περιστοιχίζουν καλοί άνθρωποι και νομίζω ότι κάνω καλές επιλογές αλλά είμαι άνθρωπος. Και μπορεί να κάνω λάθος» έγραψε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν το έκανα για να κερδίσω views. Έχω views».

Ο Λόγκαν Πολ έγραψε, επίσης, ότι ήθελε να ενημερώσει τον κόσμο για τη μάστιγα των αυτοκτονιών. «Πολλές φορές πρέπει να μου θυμίσουν πόσο πραγματικά μεγάλη επιρροή έχω. Και με την επιρροή έρχεται και μεγάλη υπευθυνότητα. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, λυπάμαι που το λέω αλλά δεν διαχειρίστηκα σωστά αυτή τη δύναμη. Δεν θα ξανασυμβεί. Αγαπάω όλο τον κόσμο και πιστεύω στους ανθρώπους».

Το «δάσος των αυτοκτονιών»

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον αναπτυγμένο κόσμο. Το δάσος Aokigahara έχει μια τραγική φήμη τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, με Ιάπωνες αλλά και πολίτες από άλλες χώρες να επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους εκεί.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν δημοσιοποιούν τα στατιστικά στοιχεία για να αποτρέψουν όσους σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Μάλιστα, σε διάφορα μονοπάτια του δάσους, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προτρέπουν όσους σκέφτονται να αυτοκτονήσουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να μην προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ