TECH

Από τις 20 Οκτωβρίου η επαναστατική έκθεση Digital Revolution κάνει τα pixel μας να νοιώθουν ρίγη

Από τις 20 Οκτωβρίου η επαναστατική έκθεση Digital Revolution κάνει τα pixel μας να νοιώθουν ρίγη

Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το Gravity και το Inception, από την Björk μέχρι τον will.i.am των Black Eyed Peas, από τον Στιβ Τζομπς μέχρι τον Στιβ Βόζνιακ και την Επαυξημένη Πραγματικότητα ή τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση Digital Revolution μας μεταφέρει στα παιδικά μας χρόνια και ταυτόχρονα μας ταξιδεύει στο μέλλον που είναι φτιαγμένο από αλγόριθμους και pixels.

Συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα από εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, designers, μουσικούς και προγραμματιστές παιχνιδιών, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να διευρύνουν τα δημιουργικά όριά τους, η έκθεση χαρτογραφεί την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στα χνάρια του Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και του Μουσείου Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί την επαναστατική και, κυρίως, διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών, με έναν τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για αναλογικές παρανοήσεις, αλλά μόνο για ψηφιακές βεβαιότητες. Η Digital Revolution είναι εδώ και απαιτεί την επαφή μας. Ακολουθεί μια πρόγευση του τι θα λάβει χώρα στο κτίριο της Συγγρού στο video της Barbican

H γιορτή των ψηφίων

Η έκθεση επεκτείνεται στους τρεις ορόφους της Στέγης αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο της και χωρίζεται σε κατηγορίες όπως Digital Archaeology (Ψηφιακή Αρχαιολογία), Creative Spaces (Δημιουργικοί Χώροι), Sound and Vision ( Ήχος και Εικόνα), State of Play (Κατάσταση Παιχνιδιού), Our Digital Futures (Τα Ψηφιακά μας Μέλλοντα) κλπ.

Η ενότητα Digital Archaeology εξυμνεί τις στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την ψηφιακή δημιουργικότητα στους χώρους των εικαστικών τεχνών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών και φωτίζει τον καταιγιστικό ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής. Η ενότητα αυτή είναι χωρισμένη χρονολογικά και καταγράφει ανά δεκαετία το διάστημα από το 1970 έως το 2010.

Η ενότητα Creative Spaces δείχνει με ποιον τρόπο οι συμβατικές έννοιες του χρόνου, του χώρου και της αφήγησης μπορούν να αναπλαστούν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Πώς δουλεύουν σήμερα οι animators; Η ενότητα ξεκινά ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο των οπτικών εφέ του αμερικανικού κινηματογράφου των mainstream studio. Από την παραγωγή εικόνων από υπολογιστή και την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της κίνησης με γραφικά έως τις παραμετροποιημένες κατασκευές, όπως το lightbox, η σημερινή βιομηχανία των οπτικών εφέ χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές καινοτομίες και μια δημιουργική προσέγγιση στην κινηματογραφία.

Η ενότητα Our Digital Futures παρουσιάζει μια επιλογή με ορισμένους από τους πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και designers. Με ιδιαίτερη έμφαση στο σώμα και στο περιβάλλον μας, τα πρότζεκτ καλύπτουν τους χώρους των cyborg και των τεχνολογιών που φοριούνται των drones και των «μεγάλων» δεδομένων.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται έως τις 10 Ιανουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές εισητηρίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ