TECH

Για ποιά δωρεά του Ζάκερμπεργκ μιλάμε;

Για ποιά δωρεά του Ζάκερμπεργκ μιλάμε;
Facebook

Λίγες ώρες μετά τη γέννηση της κόρης του Max o συνιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το 99% των μετοχών του, συνολικής αξίας 45 δισ. δολαρίων, σε ίδρυμα για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το δικό του ίδρυμα που ονομάζεται Chan Zuckerberg Initiative (Πρωτοβουλία Τσαν Ζάκερμπεργκ) και θα εστιάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και την ισοτιμία.

Η κίνηση του, μεγαλοπρεπής είναι η αλήθεια, ανακοινώθηκε με ανοιχτή επιστολή στο Facebook σε περισσότερες από 2.000 λέξεις. Αυτή

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, December 1, 2015


Τα σχέδια του χαιρετήθηκαν από πολλούς. Σήμερα η ανάρτηση προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο likes, μεταξύ των oποίων και εκείνα των Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, την Μελίντα Γκέιτς (σύζυγο του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft), Σακίρα κα. Είναι αυτή μια προσπάθεια του νέου κροίσου της τεχνολογίας να ακολουθήσει τη σχολή φιλανθρωπίας που καθιέρωσαν οι Γκέιτς, Μπάφετ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι δωρίζοντας τις περιουσίες τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς;

"Ο Μαρκ και η Πρισίλα είναι πρωτοπόροι σε αυτή την καταπληκτική δέσμευση," σχολίασε ο Μπάφετ στο Facebook. "Ένας συνδυασμός ευφυίας, πάθους και πόρων σε τέτοια κλίμακα θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων. Εκ μέρους μελλοντικών γενεών, τους ευχαριστώ." Κάποιοι που δεν ενθουσιάζονται εύκολα έχουν κάποιες απορίες για τη “φιλανθρωπία” του κ. Facebook. Aνάμεσα τους, το Gawker, τo Buzzfeed, και εμείς.

Συνοπτικά:

Τα χρήματα θα δοθούν σε μια πρωτοβουλία που θα την ελέγχει εκείνος και η γυναίκα του.

Τα χρήματα δεν θα δοθούν σε κάποια ΜΚΟ με αποδεδειγμένη δράση όπως το Oxfam.

Τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν μια Πρωτοβουλία που εστιάζει όχι στα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης, όχι στο κλίμα, όχι σε θέματα υγείας και επιδημίες που αποδεκατίζουν, όχι στην προσφυγική κρίση, όχι σε οτιδήποτε απασχολεί την παγκόσμια ατζέντα για να εκτονώσει ένα από τα ήδη γιγαντωμένα προβλήματα που σκοτεινιάζουν το μέλλον μας. Όλα αυτά για τους Ζάκερμπεργκ και Τσαν είναι ήδη δρομολογημένα, λυμένα, δουλειά άλλων.

“Kαθώς εσύ ξεκινάς την επόμενη γενιά της οικογένειας Tσαν Ζάκερμπεργκ εμείς ιδρύουμε την Chan Zuckerberg Initiative για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους ανθρώπους από τον κόσμο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους” γράφει απευθυνόμενος στη Mαξ. “Να φροντίσουμε ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Πρώτα θέματα στη ατζέντα μας θα είναι εξατομικευμένη μάθηση (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), στις θεραπείες νοσημάτων, στη διασύνδεση των ανθρώπων και στο να χτίσουμε ισχυρές κοινότητες” συμπλήρωσε.

Ας το επαναλάβουμε. Η Chan Zuckerberg Initiative (Πρωτοβουλία Τσαν Ζάκερμπεργκ) θα εστιάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και την ισοτιμία. “Τι σημαίνει εστιάζω στις δυνατότητες του ανθρώπου; Τι σημαίνει υπερασπίζομαι την ισοτιμία;” αναρωτιέται ο Σαμ Μπιντλ του Gawker. Ας δούμε μαζί πως ερμηνεύει ο Ζάκερμπεργκ αυτά τα δύο:

"Μπορείς να μάθεις και να ζήσεις 100 φορές περισσότερα πράγματα από όσα σήμερα;" (Μπορείς, το θες;)

"Μπορεί η γενιά μας να βρει θεραπείες σε νοσήματα για να ζήσουν οι επόμενες γενιές περισσότερα χρόνια γεμάτα υγεία;" (Μπορεί...)

Μπορούμε να συνδέσουμε τον κόσμο για να έχει πρόσβαση σε κάθε ιδέα, πρόσωπο και ιδέα; (Δεν το κάνει ήδη;)

"Μπορούμε να καλλιεργήσουμε καθαρές πηγές ενέργειας για δημιουργήσουμε πράγματα και ιδέες ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον;" (Μπορούμε, ποιές;)

"Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες της επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις που θα προωθούν την ειρήνη και την ευημερία;" (Μπορούμε, ποιες!!!;)

“Ο Μπιλ Γκέιτς τουλάχιστον έχει επικεντρωθεί στο να θεραπεύσει την ελονοσία” σχολιάζει ο συνάδελφος του Gawker, αμφισβητώντας μια πολύ γενική και θεωρητική ατζέντα που αναρτήθηκε εχθές στην προσωπική ιστοσελίδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Eπιπλέον το Buzzfeed μας ενημέρωσε ότι η Πρωτοβουλία είναι μια ΕΠΕ (LLC), μια Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης που δεν θα είναι υποχρεωμένη από το νόμο να διαθέσει χρήματα σε φιλανθρωπίες αλλά όπου εκείνη (δηλαδή εκείνοι, ο Μαρκ και η Πρισίλα) θεωρούν ότι πρέπει.

Υποσημείωση 1

Δύο μήνες πριν δημοσίευμα του βρετανικού Independent αποκάλυψε ότι η εταιρία του Ζάκερμπεργκ πληρώνει λιγότερο σε φόρους σε σύγκριση με τον μέσο Βρετανό μισθωτό. Πιο συγκεκριμένα, για το 2014 πλήρωσε μόλις 5.841 ευρώ, ενώ έδωσε στους υπαλλήλους της μπόνους περίπου 132.000 ευρώ. “O μέσος βρετανικός μισθός αγγίζει τα 35.785 ευρώ, με το σύνολο του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που καταβάλλει κάποιος να είναι στα 7.280 ευρώ” σχολιάζει η εφημερίδα. Καλή η πρόθεση αλλά μάλλον πολλά από τα προβλήματα που κάθε πρωτοβουλία θέλει να εκτονώσει προσφέροντας λύση δεν θα ήταν προβλήματα εάν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα κυβερνούσε τον κόσμο, όχι;

Υποσημείωση 2

Περίπου 329,6 δις ευρώ (350 δις δολάρια) χαρίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από ιδρύματα σύμφωνα με την Στέισι Πάλμερ, αρχισυντάκτρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας Chronicle of Philanthropy. Το χρόνο. Όχι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής ενός 31χρονου, είτε με τη Μάξιμα ή χωρίς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ