TECH

Ίκαρος: Φωτογραφία από το άστρο που είναι... 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά

Ίκαρος: Φωτογραφία από το άστρο που είναι... 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά
Twitter/@NASAHubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε ακόμη ένα θαύμα. Φωτογράφησε ένα από τα πιο μακρινά άστρα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, σε απόσταση περίπου… 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Το άστρο ονομάστηκε «Ίκαρος» και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι το δεύτερο μακρινότερο μεμονωμένο άστρο που είχε παρατηρηθεί έως τώρα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ., Άλεξ Φιλιπένκο, αυτή είναι «η πρώτη φορά που βλέπουμε σε τόσο μακρινή απόσταση εννέα δισ. ετών φωτός ένα μεμονωμένο φυσιολογικό άστρο, όχι μια σούπερ-νόβα, ούτε μια έκλαμψη ακτίνων γάμα».

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποτυπώσουν τον «Ίκαρο» με τη μέθοδο του βαρυτικού φακού. Ουσιαστικά, με τη μέθοδο αυτή, ένα κοντινό αντικείμενο μεγεθύνει το φως ενός πιο μακρινού αντικειμένου, καθιστώντας το ορατό.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Astronomy», αναφέρει πως ο βαρυτικός φακός μεγεθύνει ένα γαλαξία έως 50 φορές, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση βοήθησαν οι συγκυρίες και με τη βοήθεια ενός ενδιάμεσου γαλαξία ο «Ίκαρος» μεγεθύνθηκε πάνω από 2.000 φορές.

Η ανάλυσή του από τους ειδικούς έδειξε πως πρόκειται για ένα μπλε υπεργίγαντα, πολύ μεγαλύτερο από τον ήλιο – σε μάζα, θερμοκρασία και φωτεινότητα. Η θερμοκρασία του κυμαίνεται μεταξύ των 11.000 και 14.000 βαθμών Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ