TECH

Το Whatsapp αλλάζει τα όρια ηλικίας

Το Whatsapp αλλάζει τα όρια ηλικίας
Pixabay

«Μπλόκο» στους χρήστες κάτω των 16 ετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει η εφαρμογή Whatsapp, που ανήκει στο Facebook.

Μέχρι σήμερα, την εφαρμογή μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες άνω των 13 ετών αλλά ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να αλλάξει το ηλικιακό όριο πριν ξεκινήσει η ισχύς των νέων κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε. τον Μάιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το Facebook θα ζητήσει από όλους τους χρήστες να επιβεβαιώσουν την ηλικία τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, θα κληθούν να διαβάσουν και να συμφωνήσουν στους νέους όρους χρήσης του κοινωνικού δικτύου.

Μέχρι στιγμής, όμως, παραμένει ασαφές πώς η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων θα επιβεβαιώσει την ηλικία των χρηστών.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, που τίθεται σε ισχύ στις 25 Μάϊου, δίνει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Την ίδια ώρα, επιτρέπει σε όσους το επιθυμούν να ζητήσουν από τις εταιρείες να διαγράψουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Ιδιαίτερα σημαντικοί θεωρούνται και οι νέοι κανόνες για τους ανήλικους χρήστες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύει την συγκέντρωση των προσωπικών τους δεδομένων για λόγους μάρκετινγκ ή για να δημιουργήσουν προφίλ χρηστών.

Το Whatsapp, που στο παρελθόν έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σφοδρή κριτική για τις πρακτικές συγκέντρωσης δεδομένων, ισχυρίζεται ότι η αλλαγή των ηλικιακών ορίων θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στα νέα «υψηλά πρότυπα διαφάνειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία δεν σκοπεύει να αλλάξει το ηλιακό όριο στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Τι αλλάζει στο Facebook

Αλλαγές αναμένονται για τους Eυρωπαίους έφηβους και στον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, θα απαιτείται γονική συναίνεση για να «στοχεύονται» οι ανήλικοι χρήστες από διαφημίσεις ή να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ