TECH

Διαδίκτυο, smartphones και social media... «καταλαμβάνουν» τον κόσμο

Διαδίκτυο, smartphones και social media... «καταλαμβάνουν» τον κόσμο
Pixabay

Το διαδίκτυο και τα smartphones επεκτείνονται όλο και περισσότερο στον αναπτυσσόμενο και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως προκύπτει από έρευνα του PEW Research Center, τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε σταθερή αύξηση στη χρήση του ίντερνετ ειδικά μεταξύ των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Διαδίκτυο

Ενώ το χάσμα στη χρήση του Διαδικτύου μεταξύ αναδυόμενων και προηγμένων οικονομιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν το χρησιμοποιούν.

Μεταξύ των χωρών που ερωτήθηκαν (μέσος όρος 75%), η Νότια Κορέα ξεχωρίζει ως η πλέον συνδεδεμένη κοινωνία, με χρήση από το 96% των ενηλίκων. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Αυστραλία (από 93%) και η Σουηδία (92%). Στον αντίποδα, η Ινδία και η Τανζανία, με 25% των ενηλίκων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, βρίσκονται στην τελευταία θέση και ακολουθούν η Κένυα και η Γκάνα (από 39%) και η Νιγηρία (42%).

Smartphones

Από όλους τους ερωτηθέντες και στις 39 χώρες της έρευνας, 59% ανέφεραν ότι διαθέτουν ένα smartphone. Μόνον 8% αναφέρουν ότι δεν έχουν καθόλου συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Τους περισσότερους ενήλικες που δηλώνουν ότι κατέχουν smartphone έχει η Νότια Κορέα, με ποσοστό που φθάνει το 94%. Ακολουθούν το Ισραήλ (83%) και η Αυστραλία. Τους λιγότερους ενήλικες που δηλώνουν ότι κατέχουν smartphone, έχουν η Τανζανία (13%), η Ινδία (22%) και η Ινδονησία (27%).

19754931

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία έρευνας που διενήργησε το PEW Research Center το 2017, για τη χρήση του Internet, των smartphones και των social media από τους πολίτες 39 χωρών σε όλο τον κόσμο / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με παγκόσμιο μέσο όρο χρήσης των social media στο 53%, η Ιορδανία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με 75%. Ακολουθούν ο Λίβανος (72%) και οι ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Αυστραλία (από 69%). Οι λιγότεροι ενήλικες που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καταγράφηκαν σε Τανζανία και Ινδία (από 20%), Ινδονησία (26%) και Κένυα (30%).

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, 66% των ενηλίκων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, 53% ότι κατέχουν smartphone και 45% ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, το ποσοστό μεταξύ των νέων ηλικίας 18- 36 ετών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ή έχουν smartphone, εκτινάσσεται σε 99%, δημιουργώντας ένα χάσμα της τάξης του 47% από τους πολίτες ηλικίας 37 ετών και άνω. Επίσης, μεγάλες διαφορές καταγράφονται και ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, όσοι έχουν λίγη εκπαίδευση χρησιμοποιούν σε ποσοστό 54% το διαδίκτυο, ενώ όσοι έχουν περισσότερη σε ποσοστό 95%, μια διαφορά 41 ποσοστιαίων μονάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ