TECH

EIT Digital: ο οργανισμός που βοηθά τις ιδέες να γίνουν startups

EIT Digital: ο οργανισμός που βοηθά τις ιδέες να γίνουν startups

Τα τελευταία χρόνια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις (ή startups αν προτιμάτε τον όρο που έχει επικρατήσει) έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση και στην Ελλάδα. Εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα και λύσεις και υψηλή δόση εξωστρέφειας, οι οποίες προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Ακόμη και στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα οικοσύστημα γύρω από τα startups που περιλαμβάνει φορείς και οργανισμούς (π.χ. incubators, accelaretors αλλά και επενδυτικά funds) με σκοπό να βοηθήσουν τα startups να κάνουν το επόμενο βήμα. Τι γίνεται, όμως, στο αμέσως προηγούμενο στάδιο; Όταν μία ομάδα έχει μεν μία ιδέα αλλά δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει προκειμένου αυτή η ιδέα να εξελιχθεί σε μία επιχείρηση.

Στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρείται μία έλλειψη υποστήριξης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, όπως εξηγεί στο CNN Greece, ο Fabio Pianesi, διευθυντής του τομέα εξωτερικών συνεργασιών στο ΕΙΤ Digital, έναν ευρωπαϊκό φορέα που έχει δημιουργηθεί από το 2010 και έχει ως σκοπό να βοηθά νέες ομάδες να κάνουν τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα τους.

Το ΕΙΤ Digital αποτελεί μέρος του European Institute of Innovation & Technology (EIT), έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό με έδρα τη Βουδαπέστη που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως διευκρινίζει ο κ. Pianesi, το EIT Digital είναι μία από τις κοινότητες του ΕΙΤ και πιο συγκεκριμένα αυτή που ασχολείται με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. « Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία σε 9 χώρες στην Ευρώπη, ενώ δραστηριοποιούμαστε και σε πολλές ακόμη μέσω ενός δικτύου συνεργατών που περιλαμβάνει 180 φορείς» σημειώνει ο κ. Pianesi, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα ο τοπικός συνεργάτης είναι το Found.ation, ένας από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στο χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σημειωτέον πως στους συνεργάτες δεν περιλαμβάνονται μόνο οργανισμοί στήριξης επιχειρηματικών ομάδων, αλλά και πολλές εταιρείες -και δη μεγάλες- από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών

Ο κ. Pianesi βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις που έκαναν μπροστά σε επενδυτές 8 ομάδες με καινοτόμες ιδέες, προερχόμενες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν στο ARISE Europe Venture Program, ένα πρόγραμμα του EIT Digital που προσφέρει ένα ποσό που φθάνει συνολικά στα 15.000 ευρώ στις ομάδες που επιλέγονται μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία, καθώς επίσης και πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και βοήθεια από εξειδικευμένους μέντορες. Μόνη προϋπόθεση είναι οι ομάδες που θα επιλεγούν να δημιουργήσουν εταιρεία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά που επιλέγουν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Pianesi, το ΕΙΤ Digital ασχολείται αποκλειστικά με ομάδες που κινούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών με έμφαση στην αξιοποίηση τους σε 5 τομείς: πόλεις, καθημερινότητα, χρηματοπιστωτικό κλάδο, βιομηχανία – logistics και τις υποδομές (big data, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κ.ά.).

Πέρα από την υποστήριξη πολύ νέων ομάδων, το ΕΙΤ Digital ασχολείται εκτενώς και με startups που ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα και να κινηθούν προς το εξωτερικό, ήτοι να κάνουν το αποκαλούμενο scale up. «Είναι ένας άλλος τομέας όπου επίσης έχουμε δει να υπάρχει έλλειψη υποστήριξης» τονίζει ο κ. Pianesi. Στην προκειμένη περίπτωση βοηθούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο να φέρουν τα προϊόντα και τις λύσεις τους στην αγορά, όπως επίσης και να επεκταθούν εκτός των συνόρων της χώρας τους. «Έχουμε τη δικτύωση όπως και τον μηχανισμό για να τους φέρουμε σε επαφή με τους κατάλληλους συνεργάτες, ενώ διαθέτουμε και εργαλεία χρηματοδότησης» τονίζει το στέλεχος του EIT Digital, το οποίο έχει βοηθήσει αρκετές νέες επιχειρήσεις στην Ευρώπη να κάνουν scale up, ενώ βρίσκεται σε επαφή με μία ελληνική εταιρεία που πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να κάνει το επόμενο βήμα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Pianesi υποστηρίζει ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. «Έχετε καλούς μηχανικούς και υπάρχουν ιδέες με πολλές προοπτικές» τονίζει το στέλεχος του EIT Digital, προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους του φορέα είναι να πείσει τις ελληνικές ομάδες και startups ότι «μπορούμε πραγματικά να τους βοηθήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ