TECH

Facebook, Google και YouTube υποχρεώνονται να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα

Facebook, Google και YouTube υποχρεώνονται να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα
REUTERS/File Photos

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Τετάρτη, την πρόταση της οδηγίας για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά», υποχρεώνοντας το Facebook, τη Google και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ευρωπαϊκά μέσα Ενημέρωσης, τους εκδότες και άλλες δημιουργικές βιομηχανίες.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από δύο σημεία.

Το πρώτο υποχρεώνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να καταβάλλουν αντίτιμο στους εκδότες και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, στην περίπτωση που αναδημοσιεύουν κάποιο άρθρο ή ακόμα και απόσπασμα αυτού.

Το δεύτερο είναι η υποχρεωτική χρήση φίλτρων αυτόματης μεταμόρφωσης, που θα απαιτούσε από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube και το Instagram να εγκαταστήσουν φίλτρα για να αποτρέψουν τους χρήστες από τη μεταφόρτωση υλικών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή να ζητήσουν άδεια για την προβολή περιεχομένου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε τη συζήτηση πριν από δύο χρόνια, αναφέρει ότι η αναμόρφωση είναι απαραίτητη για την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και εκδοτών, ραδιοτηλεοπτικών φορέων και καλλιτεχνών, μεταδίδει το Reuters.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και τις 28 χώρες της ΕΕ για τη συμφιλίωση των διαφορετικών θέσεών τους, προτού τροποποιηθούν οι υφιστάμενοι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ