Υπάρχει smartphone το οποίο να μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως ένα laptop;
TECH

Υπάρχει smartphone το οποίο να μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως ένα laptop;

Sponsored Article

Smartphone και φορητός υπολογιστής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι δύο πιο προσωπικές και οι πιο δημοφιλείς συσκευές τεχνολογίας. Πολύ απλά, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς κάποιον που να μην χρησιμοποιεί είτε τη μία είτε την άλλη.

Το όραμα αρκετών κατασκευαστών είναι οι δύο αυτές συσκευές να «ενοποιηθούν», ένα όραμα που έχει αρκετές δυσκολίες αλλά πλέον μοιάζει να είναι έτοιμο προς υλοποίηση χάρη σε συσκευές όπως το νέο Galaxy Note 9 της Samsung, ένα smartphone, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως έναν φορητό υπολογιστή!

Το ζήτημα με την υποκατάσταση ενός laptop δεν είναι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, η υπολογιστική ισχύς του smartphone. Με μνήμη RAM έως 8 GB, οκταπύρηνο και εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή αλλά εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο έως 1TB με χρήση κάρτας microSD- το Galaxy Note 9 έχει περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τη συντριπτική πλειοψηφία των φορητών υπολογιστών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Πρακτικά, η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ ενός smartphone και ενός laptop είναι η οθόνη και το πληκτρολόγιο. Παρά το γεγονός ότι το Galaxy Note 9 έχει μία εξαιρετικής ποιότητας και ανάλυσης οθόνης με διαγώνιο στις 6,4 ίντσες και αναλογία εικόνας 18,5:9, είναι πολλοί οι χρήστες, οι οποίοι όταν εργάζονται θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη και επιπλέον ζητούν και ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι για την εισαγωγή δεδομένων και την πλοήγηση στις εφαρμογές. Η Samsung έχει δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια μία νέα τεχνολογία, την οποία ονομάζει, DeX και η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης των κορυφαίων συσκευών της (σ.σ. ξεκίνησε με το Galaxy S8 και συνεχίζει) με μία οθόνη εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μόλις γίνει η σύνδεση, το περιβάλλον εργασίας που εμφανίζεται στην οθόνη δεν είναι αυτό που βλέπει ο χρήστης στο smartphone του, αλλά είναι ένα περιβάλλον που μοιάζει πάρα πολύ με εκείνο που θα συναντούσε κανείς σε έναν φορητό υπολογιστή!

Η εμπειρία που προσφέρει το DeX είναι εξαιρετική και αξίζει να σημειωθεί ότι στο Galaxy Note 9, το μόνο που απαιτείται για τη σύνδεση του smartphone με μία οθόνη είναι ένας HDMI adapter (type C)! Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει επίσης ένα ασύρματο πληκτρολόγιο όπως και ασύρματο ποντίκι, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια την επιφάνεια του smartphone ως touchpad. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πρακτικό και ουσιαστικά το Galaxy Note 9 μετατρέπεται -χάρη στο DeX- σε έναν ιδιαίτερα λειτουργικό φορητό υπολογιστή, με μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμων εφαρμογών μέσα από το Play Store. Χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου έναν φορητό υπολογιστή.

Ειδικά στα ταξίδια, το Galaxy Note 9 μπορεί να κάνει μη απαραίτητο να έχεις μαζί σου και το laptop σε περίπτωση που κάτι προκύψει. Ακόμη και αν χρειαστεί να μείνεις λίγο παραπάνω σε ένα αεροδρόμιο, ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος σου επιτρέπει να έχεις «κατεβασμένα» από υπηρεσίες όπως το Netflix, ταινίες και επεισόδια αγαπημένων σου σειρών, ενώ η συσκευή έχει και πάρα πολλές δυνατότητες όσον αφορά το κομμάτι του video gaming. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγοι οι χρήστες εκείνοι που το laptop το έχουν και για να παίζουν video games. Όμως, το Galaxy Note 9 είναι ένα smartphone που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ως μία gaming φορητή συσκευή. Και όλα αυτά με μία μπαταρία με χωρητικότητα 4000 mAh, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο «βαριά» και αν η χρήση του.

Το Galaxy Note 9 είναι γενικότερα μία φορητή συσκευή που προσφέρει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που συνήθως είναι συνυφασμένο με το laptop. Ένας επιπλέον λόγος είναι η ύπαρξη του S Pen, το ειδικό «πενάκι» της Samsung, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η σειρά Note είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Η νέα έκδοση του S Pen που χρησιμοποιεί το Galaxy Note 9 έρχεται με πολλές βελτιώσεις. Ο βασικός λόγος είναι πως υποστηρίζει Bluetooth με αποτέλεσμα να έχει μία σειρά από πρόσθετες λειτουργίες. Για παράδειγμα το πάτημα του ενσωματωμένου πλήκτρου με ενεργή την κάμερα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη φωτογραφίας, κάτι αρκετά χρήσιμο για selfies ενώ με διπλό πάτημα γίνεται εναλλαγή με την κύρια κάμερα. Ακόμα έχοντας ανοιχτό κάποιο media player (YouTube, Spotify κ.ά.) μπορείτε να μεταφερθείτε στο επόμενο κομμάτι ή να βάλετε σε παύση/ έναρξη τη λίστα των τραγουδιών σας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την περιήγηση στις διαφάνειες σε μία παρουσίαση, η οποία μπορεί να αναπαράγεται απευθείας από το Galaxy Note 9. Όπως είναι προφανές, το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ένας επιπλέον λόγος για να «καταργήσει» κανείς το laptop δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες κουβαλούν μαζί τους τον φορητό υπολογιστή μόνο και μόνο για την αναπαραγωγή των παρουσιάσεων που έχουν να κάνουν. Με το Galaxy Note 9, αυτό δεν χρειάζεται πλέον.

Ακόμη, τo S Pen σε συνδυασμό με το DEX είναι το κατάλληλο εργαλείο για δημιουργικούς ανθρώπους που μπορούν να σχεδιάζουν εύκολα και γρήγορα στο smartphone τους και να βλέπουν τα σχέδια τους σε μία μεγαλύτερη οθόνη.

Τέλος, το Galaxy Note 9 διαθέτει μία εξαιρετική διπλή κάμερα στα 12 megapixel που προσφέρει κορυφαία ποιότητα όσον αφορά στη λήψη φωτογραφιών και video. Όπερ σημαίνει ότι μπορείς να τραβήξεις video και φωτογραφίες και να τις στείλεις άμεσα μέσω email ή άλλης εφαρμογής μεταφοράς αρχείων χωρίς να χρειάζεται να συνδέσεις το smartphone με το laptop. Κάτι επίσης εξαιρετικά πρακτικό για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών. Πρακτικά, με το Galaxy Note 9 θα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάποιο λόγο προκειμένου να χρησιμοποιήσει ξανά το laptop του.