TECH

Καινοτόμες ιδέες αναζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ

Καινοτόμες ιδέες αναζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ

Το πρώτο εργαστήριο καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα δημιουργεί ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητώντας ιδέες και ομάδες που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα των δικτύων διανομής.

Η πρωτοβουλία φέρει την ονομασία Switch_On και στο πλαίσιο αυτής ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιδιώξει να εντοπίσει 5 ομάδες με καινοτόμες ιδέες και να τις υποστηρίξει με υπηρεσίες αλλά και χρήματα προκειμένου η ιδέα τους να γίνει προϊόν, υπηρεσία ή λύση. Μάλιστα, οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ θα ήθελαν κάποια από αυτές τις ιδέες να χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον διαχειριστή.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Switch_On, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία Crowdpolicy, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές δικτύων ενέργειας είναι αρκετές.

Κατ’ αρχήν, υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα ευέλικτα δίκτυα. Επίσης, οι καταναλωτές γνωρίζουν πλέον περισσότερα και έχουν αυξημένες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα απαιτούνται νέα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Στις προκλήσεις περιλαμβάνεται και η άνοδος της δημοτικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναμένεται να δημιουργήσει νέες ανάγκες όσον αφορά τις υποδομές των δικτύων διανομής ενέργειας. Και, τέλος, ο τεράστιος όγκος δεδομένων που υπάρχουν πλέον στα δίκτυα ενέργειας είναι κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Χατζηαργυρίου σημείωσε ότι στον ΔΕΔΔΗΕ θέλουν να διερευνήσουν και νέες τεχνολογικές τάσεις όπως είναι το Internet of Things, το blockchain αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν στο χώρο της κυβερνοασφάλειας. Επεσήμανε δε ότι εκτιμάται πως μέχρι το 2025 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής ενέργειας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 62 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αθανάσιος Μισδανίτης τόνισε ότι στην εταιρεία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από έργα, αρκετά από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Όσον αφορά το Switch_On, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ομάδες μέσω της σχετικής ιστοσελίδας.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα λήγει στις 5 Νοεμβρίου, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου οι 15 ομάδες που θα επιλεγούν κατά την α’ φάση θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό bootcamp από το οποίο θα προκύψουν 5 ομάδες.

Οι επιλεγείσες ομάδες θα ξεκινήσουν ένα κύκλο επιτάχυνσης διάρκειας 6 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποστηριχθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ με υπηρεσίες αλλά και χρηματοδότησης συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ ανά ομάδα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με στελέχη του διαχειριστή. Όπως σημείωσε ο κ. Μισδανίτης, στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να υπάρξουν και άλλοι αντίστοιχοι κύκλοι του Switch_On.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ