TECH

Ταχύτερες και «εξυπνότερες» συσκευές «υπόσχονται» τα δίκτυα 5G

Ταχύτερες και «εξυπνότερες» συσκευές «υπόσχονται» τα δίκτυα 5G
Το ευχάριστο νέο είναι ότι τα δίκτυα 5G είναι ήδη στα σκαριά. Το δυσάρεστο, ότι δεν θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό πριν το 2020... REUTERS / ANDREW KELLY

Πέντε μόλις χρόνια μετά την «άφιξη» των πρώτων 4G δικτύων, η βιομηχανία των Smartphones ετοιμάζει τα δίκτυα 5G!

Κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, καθώς επίσης οι chipmakers για smartphones και οι μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμού επικοινωνιών εργάζονται ήδη πυρετωδώς ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους δίκτυο 5G.

Για να δείτε στην οθόνη του κινητού σας ένα μικρό σήμα με την ένδειξη 5G, θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, ακόμα και το τι ακριβώς θα σημαίνει το 5G.

Με την αυξανόμενη ωστόσο χρήση των δικτύων 4G από τους καταναλωτές, το 5G θα γίνει σύντομα απαραίτητο.

Τι είναι το 5G;

Το 'G' στο 3G, 4G και 5G προέρχεται από τη λέξη generation, δηλαδή «γενιά». Το 5G λοιπόν θα αποτελεί την πέμπτη γενιά της τεχνολογίας των ασύρματων δικτύων.

Τα στάνταρντς για το 5G δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμη, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει το 2018, σύμφωνα με τον Bill Smith, πρόεδρο της AT&T's. Θα κωδικοποιηθούν, δε, το 2019.

Υπάρχει, βέβαια, μια ιδέα για το τι θα προσφέρουν τα συγκεκριμένα δίκτυα. Τα 5G θα είναι γρηγορότερα και εξυπνότερα προσφέροντας δυνατότητα για λανσάρισμα νέων gadgets στην αγορά. Θα μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να έχουμε πιο γρήγορα smartphones και εξυπνότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συσκευές. Θα προσφέρουν επίσης πολύ πιο άμεση ανταπόκριση του δικτύου στα αιτήματά μας. Θα μας προσφέρουν, τέλος, ταχύτητες 40 φορές μεγαλύτερες από τα 4G. Με απλούστερα λόγια, ο καταναλωτής θα μπορεί να κατεβάσει μια ταινία 3-D σε περίπου 6 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που σε δίκτυα 4-G το «κατέβασμα» της ίδιας ταινίας απαιτεί περίπου 6 λεπτά χρόνο...

Οι λάτρεις των Smartphones, πάντως, θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρώτα πειράματα σε δίκτυα 5G αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, στη Νότια Κορέα, ενώ υπολογίζεται ότι η διαθέσιμότητά τους στο ευρύ κοινό δεν θα αποτελεί πραγματικότητα πριν το 2020.

David Goldman by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ