TECH

iPhone Xs: η εμπειρία χρήσης του νέου smartphone της Apple

iPhone Xs: η εμπειρία χρήσης του νέου smartphone της Apple

Πριν από ένα χρόνο, η Apple έκανε μία σχεδιαστική επανάσταση -για τα δικά της δεδομένα- όταν και παρουσίασε το iPhone X, όπου καταργούσε το κεντρικό πλήκτρο στο κάτω μέρος της οθόνης και εμφάνιζε μία «εγκοπή» στο πάνω μέρος αυτής. Η υποδοχή από τους χρήστες ήταν εξαιρετική και το αποτέλεσμα είναι η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία να διατηρείται και στο iPhone Xs, ένα από τα καινούρια μοντέλα που παρουσίασε η Apple και είναι πλέον διαθέσιμα και στην Ελλάδα, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός/Cosmote, οι άνθρωποι του οποίου μας παραχώρησαν για περίπου 10 ημέρες τη συσκευή για να τη δοκιμάσουμε.

Μετά από 10 ημέρες με το iPhone Xs, η αίσθηση που αποκτάς είναι πως οι μηχανικοί της Apple κατάφεραν να βελτιώσουν ένα ήδη εξαιρετικό smartphone. Υπενθυμίζεται πως το iPhone Xs είναι το βασικό μοντέλο υπό την έννοια ότι η οθόνη είναι στις 5,8 ίντσες, όταν στο iPhone Xs Max φθάνει στις 6,5 ίντσες.

Για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει το iPhone X ή γενικότερα smartphones με οθόνες κοντά στις 6 ίντσες, το iPhone Xs μπορεί να φαντάζει μεγάλο. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως για τα σημερινά δεδομένα είναι μία κανονική -όσον αφορά στο μέγεθος- συσκευή. Μάλιστα, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το μέγεθος είναι το ιδανικό καθώς κάθεται πολύ καλά στο χέρι του χρήστη και δεν δημιουργεί δυσκολίες στην πλοήγηση στις εφαρμογές και στο περιεχόμενο που προβάλλονται στην οθόνη. Ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να το χρησιμοποιήσεις με το ένα χέρι, όπως συνέβαινε με τα πρώτα iPhone, αλλά από την άλλη πλευρά η μεγάλη οθόνη είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Εκεί που το iPhone Xs δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες του είναι όταν αρχίζεις να το χρησιμοποιείς. Το iOS 12, η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές της Apple, είναι εξαιρετικά γρήγορο και με τη χρήση του Face ID και της αναγνώρισης προσώπου, η συσκευή ξεκλειδώνει άμεσα. Η απουσία του κεντρικού πλήκτρου δεν ενοχλεί αν και χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να τη συνηθίσεις. Γενικότερα, όμως, το μενού είναι εξαιρετικά φιλικό και εύχρηστο.

Ο επεξεργαστής του iPhone Xs (Α12) είναι κατασκευασμένος με τη μέθοδο των 7 νανομέτρων και αυτό το καταλαβαίνεις όταν βλέπεις την μπαταρία να «αντέχει» περισσότερο αν και στην περίπτωση χρηστών που είναι ιδιαίτερα ενεργοί, καλό θα είναι να έχουν μαζί τους και ένα power bank, το οποίο θα τους χρειαστεί κάποια στιγμή προς το απόγευμα. Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα γρήγορος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εφαρμογές να «τρέχουν» κυριολεκτικά.

Βέβαια, η συσκευή αποδείχθηκε ιδιαίτερα γρήγορη επειδή η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και το «κατέβασμα» περιεχομένου γινόταν -στην περίπτωση της δοκιμής μας- μέσω του 4G δικτύου της Cosmote, το οποίο ήταν εντυπωσιακά γρήγορα σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και αν χρησιμοποιήσαμε το iPhone Xs.

Σε επίπεδο αναπαραγωγής περιεχομένου, το iPhone Xs εντυπωσιάζει λόγω της εξαιρετικής OLED οθόνης αλλά και του γεγονότος ότι η αναπαραγωγή ήχου κινείται σε πολύ υψηλά, ενώ καλά είναι τα νέα και για όσους αρέσκονται να παράγουν περιεχόμενο. Η διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά δίνει τη δυνατότητα για υψηλής ποιότητας φωτογραφίες όπως και η εμπρόσθια για selfies. Γενικότερα, στο θέμα της φωτογραφίας η Apple έχει κάνει πολλές βελτιώσεις στο iPhone Xs και το αποτέλεσμα δεν θα απογοητεύσει τους φίλους της αμερικανικής εταιρείας. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι ουκ ολίγες, ενώ εξαιρετικά χρήσιμη αποδεικνύεται και η δυνατότητα για το bokeh εφέ. Πάντως, θα θέλαμε να δούμε περαιτέρω βελτίωση στις νυχτερινές λήψεις φωτογραφιών και video, δεδομένου κιόλας ότι ο ανταγωνισμός έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχυ στον σχετικό τομέα.

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, και αυτό που σε ρωτάνε άπαντες όταν σε βλέπουν να κυκλοφορείς με το iPhone Xs είναι αν αξίζει τα χρήματα του. Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή, καθώς για πολλούς καταναλωτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην πίσω πλευρά της συσκευής υπάρχει ένα …μηλαράκι. Το brand της Apple είναι ιδιαίτερα ισχυρό και αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα και την ευχρηστία της όποιας συσκευής. Κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει. Από εκεί και πέρα, το iPhone Xs είναι μία κορυφαία συσκευή με πολύ υψηλό επίπεδο ευχρηστίας, γρήγορο και με εντυπωσιακές δυνατότητες σε όλους τους επιμέρους τομείς, ενώ είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται. Για τους φανατικούς οπαδούς της Apple, η προσωπική άποψη μου είναι μάλλον δεν υπάρχουν και πολλοί ενδοιασμοί για το κατά πόσον το iPhone Xs αξίζει τα χρήματα που ζητά ο αμερικανικός κολοσσός για να το αποκτήσει κάποιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ