TECH

Αίτημα για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από κυβερνήσεις και διεθνείς παράγοντες του διαδικτύου

Αίτημα για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από κυβερνήσεις και διεθνείς παράγοντες του διαδικτύου
REUTERS/DADO RUVIC

Η Γαλλία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα "αίτημα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο", το οποίο υπογράφουν πολλές εκατοντάδες κράτη και παγκόσμιοι παράγοντες του Ίντερνετ και έχει ως στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο.

Ο ακριβής αριθμός των υπογραφόντων και τα ονόματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει το αίτημα. Ωστόσο "μια πλειοψηφία" των ευρωπαϊκών κρατών το έχει ήδη υπογράψει, όπως και "μεγάλο πλήθος" σημαντικών αμερικανικών παραγόντων στο Ίντερνετ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Microsoft και η Internet Society, μια μκο που αγωνίζεται για ένα αξιόπιστο και ανοιχτό σε όλους Ίντερνετ, ανακοίνωσαν και οι δύο ότι έχουν υπογράψει το κείμενο.

Το αίτημα αυτό αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα. Οι συνομιλίες αυτές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο από το 2017, όταν μια ομάδα ειδικών που συστάθηκε στον ΟΗΕ διαπίστωσε την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ