TECH

Decentralized 2018: η αγορά του blockchain είχε στραμμένη την προσοχή της στην Αθήνα

Decentralized 2018: η αγορά του blockchain είχε στραμμένη την προσοχή της στην Αθήνα

Σε ένα εκ των κορυφαίων συνεδρίων παγκοσμίως όσον αφορά την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που σχετίζεται με την τεχνολογία του blockchain εξελίσσεται το Decentralized, μία εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC).

Το Decentralized 2018 πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα με τον αριθμό των συνέδρων να ξεπερνά τους 1000, εκ των οποίων περίπου το 60% είχε έλθει από το εξωτερικό ειδικά για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 120 ομιλητές, οι οποίοι ανέλυσαν τα βήματα προς ένα «αποκεντρωμένο μέλλον».

Το Decentralized, χορηγός επικοινωνίας του οποίου ήταν και το CNN Greece, εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία blockchain και τα αποκεντρωμένα συστήματα επηρεάζουν τη βιομηχανία και την κοινωνία. Οι ομιλητές, στους οποίου περιλαμβάνονταν ονόματα όπως οι Garrick Hileman (Blockchain.com), Εύα Καϊλή (ευρωβουλευτής), Llew Claasen (Bitcoin Foundation), Susanne Tarkowski (Bitnation, Σπύρος Μάργαρης, Roger Ver (Bitcoin.com), Jameson Lopp, μοιράστηκαν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους στα πεδία εφαρμογής και τις επιδράσεις της «επανάστασης» του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων. Επιπλέον, πάνω από 20 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν ως εκθέτες, παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 1.000 σύνεδρους, στην πλειοψηφία τους στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές.

Στο DECENTRALIZED 2018 συζητήθηκαν οι επιδράσεις της τεχνολογίας blockchain σε τομείς όπως: οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, η υγεία, η δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις σχετικά με τις επιδράσεις στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (π.χ.GDPR), τη διαμόρφωση πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις του blockchain, ενώ παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και επιστημονικές εργασίες, ιδίως στη σύγκλιση του blockchain με τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ).

Το UNIC διοργανώνει το Decentralized στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαχρονικής πρωτοβουλίας και ενασχόλησης του με την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα (Blockchain Initiative), αναγνωρίζοντας ότι «αποτελούν βήματα προς ένα αναπόφευκτο αποκεντρωμένο μέλλον, το οποίο θα γίνει αισθητό πολύ σύντομα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Αντώνης Πολεμίτης. «Ο ρόλος μας ως πανεπιστήμιο», υπενθύμισε ο κ. Πολεμίτης, «επικεντρώνεται στην πρώτη γραμμή αυτών των τεχνολογικών αλλαγών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ