TECH

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ περνά στην αντεπίθεση και διαμηνύει πως δεν θα παραιτηθεί

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ περνά στην αντεπίθεση και διαμηνύει πως δεν θα παραιτηθεί
REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Μπορεί να πέρασε τους προηγούμενους μήνες απολογούμενος για τα διάφορα λάθη και τις παραλήψεις του Facebook, ωστόσο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ φαίνεται ότι αλλάζει πλέον… ρότα.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNNi, ο «πατέρας» του κοινωνικού δικτύου υπογραμμίζει ότι το Facebook μπορεί να λειτουργήσει ως «δύναμη καλού» και εξαπολύει… επιθέσεις εναντίον όλων όσων κατέκριναν τόσο τον ίδιο όσο και την πλατφόρμα για διασπορά fake news, ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές αλλά και διαρροή προσωπικών δεδομένων.

«Μεγάλο μέρος της κριτικής για τα μεγάλα ζητήματα είναι δίκαιη αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει και μια άλλη οπτική. Ότι δηλαδή έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο από μερικούς από τους ανθρώπους που γράφουν για εμάς» είπε ο Ζάκερμπεργκ, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν μεγάλα θέματα, δεν προσπαθώ να πω ότι δεν υπάρχουν. Μερικές φορές, όμως, παίρνεις μόνο μια γεύση από όλα όσα γράφονται και νομίζεις ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Και αυτό δεν νομίζω ότι είναι σωστό».

Η συνέντευξη αυτή έρχεται μετά από έρευνα των New York Times για το κοινωνικό δίκτυο και την έντονη κριτική που δέχτηκε ο ίδιος ο δημιουργός του.

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική εφημερίδα έγραφε ότι το Facebook προσπάθησε να αρχικώς να αγνοήσει και στη συνέχεια να αποκρύψει από την κοινή γνώμη τις ρωσικές προσπάθειες εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκάλυψε επίσης ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε προσλάβει και μια εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να συλλέγει πληροφορίες για τους ανταγωνιστές του.

«Εμείς μιλήσαμε με τους δημοσιογράφους για πολλά πράγματα από αυτά που περιλαμβάνονταν στην έρευνα πριν τη δημοσίευσή τους. Τους είπαμε ότι απ’ όσο γνωρίζουμε δεν ήταν αληθή. Και αυτοί επέλεξαν να τα δημοσιεύσουν» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο ίδιος εξαπέλυσε «βολές» εναντίον της εφημερίδας και για έναν ισχυρισμό, που αφορούσε στους λόγους που το Facebook αποφάσισε να μην αφαιρέσει μια αμφιλεγόμενη ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση των μουσουλμάνων.

Ερωτηθείς από το CNNi εάν ήταν μια προσπάθεια να ικανοποιήσει πολιτικούς ηγέτες, ο δισεκατομμυριούχος απάντησε λακωνικά «όχι».

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσα έχουν να πουν οι πολιτικοί ηγέτες» είπε, συνεχίζοντας: «Νομίζω ότι κάναμε το σωστό σε αυτή την περίπτωση».

Κατά πληροφορίες, ο Ζάκερμπεργκ έχει εκδηλώσει ανοιχτά την ενόχλησή του για την έρευνα της εφημερίδας New York Times ενώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal είπε σε εργαζόμενους της εταιρείας ότι όσα γράφτηκαν είναι «μπούρδες».

Τα σκάνδαλα

Παρότι η έρευνα των New York Times προκάλεσε «πονοκέφαλο» στον Ζάκερμπεργκ, η αλήθεια είναι πως αποτελεί μόνο ένα από τα ζητήματα που τον απασχολούν.

Και αυτό επειδή καιρό τώρα το Facebook προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Cambridge Analytica αλλά και μια επίθεση χάκερ που επηρέασε εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Από τον Ιούλιο, οι μετοχές του κοινωνικού δικτύου έχουν κάνει «βουτιά» 40%, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επενδυτές. Mάλιστα, έχουν αρχίσει να ακούγονται «ψίθυροι» για δυσφορία των επενδυτών, ορισμένοι εκ των οποίων επιθυμούν την αντικατάσταση του Ζάκερμπεργκ.

Ωστόσο, ο Ζάκερμπεργκ άφησε να εννοηθεί ότι λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην ηγετική πυραμίδα της εταιρείας το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς εάν θα σκεφτόταν ποτέ την παραίτηση, ο δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Δεν είναι αυτό το σχέδιο».

Προσέφερε, επίσης, πλήρη στήριξη στο δεξί του χέρι, την Σέριλ Σάντμπεργκ, παρά τη δημόσια κριτική που έχει δεχτεί για το ρόλο της στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων.

«Η Σέριλ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της εταιρείας και ηγείται πολλών προσπαθειών για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων» είπε ο Ζάκερμπεργκ, και συνέχισε: «Τα τελευταία 10 χρόνια αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη μου. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί και ελπίζω η συνεργασία μας να συνεχιστεί για δεκαετίες».

Και παρά τις αποκαλύψεις για τη «σκοτεινή πλευρά» του πνευματικού του τέκνου, ο Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά έτοιμος να υπερασπιστεί το κοινωνικό μέσο που δημιούργησε σε ηλικία 19 ετών και ενώ ακόμη σπούδαζε στο Harvard.

«Περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτούν φωνή. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό… Σίγουρα μελλοντικά θα εμφανιστούν προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε και όλα τα θετικά που συμβαίνουν εδώ» ανέφερε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ