TECH

Την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων θέλει να ενισχύσει το eBay

Την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων θέλει να ενισχύσει το eBay

Στο επίκεντρο της προσοχής της eBay, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, βρίσκεται η Ελλάδα με τον αμερικανικό κολοσσό να σχεδιάζει κινήσεις προκειμένου να βοηθήσει εγχώριες επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους και να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο Ilya Kretov, γενικός διευθυντής του eBay για τη Ρωσία και την αναπτυσσόμενη Ευρώπη, ο οποίος έχει την ευθύνη και για την Ελλάδα, η χώρα μας είναι από αυτές όπου το γνωστό marketplace έχει ιδιαίτερη δυναμική με τον αριθμό των ενεργών χρηστών που πραγματοποιούν αγορές να ξεπερνά τους 350.000, ενώ υπάρχουν και πάνω από 12.000 ενεργοί λογαριασμοί για πωλήσεις που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το eBay είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος online προορισμός για τους Έλληνες χρήστες όσον αφορά τις αγορές τους» επισημαίνει ο κ. Kretov.

Η δυναμική που υπάρχει στην Ελλάδα είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το eBay έχει επιλέξει τη χώρα μας προκειμένου να είναι μία από τις πρώτες αγορές που θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα «επιτάχυνσης» όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις (retail acceleration program).

Το πρόγραμμα αυτό αφορά μία σειρά από δράσεις που υλοποιεί το eBay σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε μία πόλη ή μία περιοχή και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εκεί επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να ξεκινήσουν να κάνουν εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έχοντας πρόσβαση στα 177 εκατ. καταναλωτών παγκοσμίως που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του eBay. Όπως σημειώνει ο κ. Kretov, το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε περιοχές της Ρωσίας και εκτιμά ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Kretov, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ecommerce expo, «το μεγαλύτερο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει μία επιχείρηση να εξάγει είναι συνήθως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα των εξαγωγών και αυτό θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Προς το παρόν, δεν έχει επιλεγεί η περιφέρεια ή η πόλη αλλά οι πρώτες επαφές σε επίπεδο κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Πέραν του προαναφερθέντος προγράμματος, στα πλάνα της eBay είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης στην ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου και η αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών όπως και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για πωλήσεις προϊόντων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ελληνική αγορά» τονίζει ο κ. Kretov, προσθέτοντας ότι στα πλάνα τους είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως είναι ο GRECA (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) αλλά και επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, επιδιώκεται να υπάρξει συνεργασία και με εταιρείες από το χώρο των ταχυμεταφορών και των logistics, τις οποίες θα επιδιώξουν να εντάξουν στο οικοσύστημα που έχει δημιουργήσειτο eBay. «Απώτερος στόχος μας είναι να προσφέρουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη» επισημαίνει ο κ. Kretov.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ