TECH

Ακούγοντας το φως: όταν η μουσική συναντά την τεχνητή νοημοσύνη και το … Βόρειο Σέλας;

Ακούγοντας το φως: όταν η μουσική συναντά την τεχνητή νοημοσύνη και το … Βόρειο Σέλας;

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να εξελίσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται που μπορεί να φθάσει η εμπλοκή στην καθημερινότητα μας. Και μία σκέψη είναι τι γίνεται όταν η τεχνητή νοημοσύνη «εμπλακεί» με το χώρο της τέχνης.

Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που ώθησε τους ανθρώπους της Huawei, ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της, πριν από 3 μήνες να απευθυνθούν σε μία ομάδα από καλλιτέχνες και να τους ζητήσει να κάνουν κάτι εξαιρετικά φιλόδοξο: να «αιχμαλωτίσουν» τον ήχο του φωτός. Και επέλεξαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη, το φως από το Βόρειο Σέλας, προκειμένου να δημιουργήσουν μία μουσική συμφωνία, η οποία και αποκλήθηκε -μάλλον φυσιολογικά- Sound οf Light (Ήχος του Φωτός).

Η πρώτη εκτέλεση της συγκεκριμένης συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στη Βιέννη και τα αποτέλεσμα, όπως συμφώνησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα Brahms Hall, ήταν άκρως εντυπωσιακό.

Το Sound of Light αποτέλεσε ένα έργο μηνών και έφτασε στα όρια του πως οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ώστε να διαβάζει εικόνες και να τις μετατρέπει σε ηχητικά κομμάτια. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν στη Νορβηγία το Βόρειο Σέλας και στη συνέχεια με αυτό το υλικό, να εκπαιδεύσουν ένα ειδικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro για να μπορεί να αναγνωρίσει τα βασικά του στοιχεία και να τα μετατρέψει έπειτα σε μουσική. Αυτά τα πρωτογενή κομμάτια ήχου στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση μιας μουσικής συμφωνίας σε συνεργασία πάλι με το Huawei Mate 20 Pro. Η πρόκληση για την ομάδα ήταν η δημιουργία μιας εμπειρίας αισθήσεων, μεταφράζοντας τη γλώσσα που «μιλάει» το Βόρειο Σέλας, μέσα από την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης και αποκαλύπτοντας κάτι που ο κόσμος βλέπει και ακούει για πρώτη φορά.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από το Τρόμσο της Νορβηγίας όπου ο αποκαλούμενος «κυνηγός του Βόρειου Σέλατος» Kjetil Skogli τράβηξε το απαραίτητο φωτογραφικό και video υλικό. Το υλικό στάλθηκε στη συνέχεια στα εργαστήρια για ηχητική επεξεργασία.

Παράλληλα, οι μηχανικοί επιφορτίστηκαν με τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου συστήματος AI που θα μπορούσε να εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει και να αναλύει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του φωτός. Έπειτα αυτό το σύστημα εκπαιδεύτηκε στη σύνδεση των μουσικών στοιχείων με το βίντεο από το Βόρειο Σέλας.

Στα εργαστήρια, ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz σε συνεργασία με το προσαρμοσμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε μια μουσική συμφωνία βασισμένη στο οπτικό υλικό από το Βόρειο Σέλας και η οποία στη συνέχεια «έτρεξε» στο Huawei Mate 20 Pro. Μετά την τελική τους σύνθεση, τα μουσικά κομμάτια πέρασαν στον James Shearman, έναν από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου, ο οποίος στη συνέχεια φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound οf Light στο Brahms Hall, την οποία παρακολούθησαν 300 άτομα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Mate 20 Pro ήταν εκείνο που μετέτρεπε το φως σε μουσική αλλά γενικότερα υπήρξε αρκετή ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως ανέφεραν, άλλωστε, και τα στελέχη της Huawei, απέχουμε ακόμη πολύ από τη στιγμή που ένα σύστημα ΑΙ θα μπορεί να παράγει όμορφη μουσική.

Από την άλλη πλευρά, όμως, από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση εικόνων και γλωσσών, όπως κάνει το Mate 20 Pro, η μουσική, η οποία είναι και αυτή μία μορφή γλώσσας, όπως επεσημάνθηκε αρκετές φορές, ήταν ένα λογικό επόμενο βήμα.

«Στην προκειμένη περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της δημιουργικότητας. Και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό» επεσήμαναν τα στελέχη της Huawei αλλά και τα μέλη της ομάδας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, για την οποία απαιτήθηκαν 3 μήνες σκληρής δουλειάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ