TECH

Autoduder: η online πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στις επισκευές αυτοκινήτου

Autoduder: η online πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στις επισκευές αυτοκινήτου

Ποια είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες όλων των οδηγών αυτοκινήτου και ιδίως εκείνων που δεν έχουν γνώσεις μηχανολογίας; Πολύ απλά κατά πόσον το συνεργείο που επέλεξαν για την επισκευή μίας ζημιάς ή για τη συντήρηση του οχήματος τους δεν ήταν το πλέον κατάλληλο ούτε και το πιο οικονομικό.

Αυτό είναι το πρόβλημα στο οποίο επιδιώκει να δώσει λύση ο autoduder, η πρώτη δωρεάν ολοκληρωμένη πλατφόρμα για το service ή επισκευή αυτοκινήτων. Μία online πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να βρουν εύκολα και γρήγορα το καλύτερο και το πιο οικονομικό συνεργείο, αλλά και να κλείσουν online το ραντεβού τους με ξεκάθαρους όρους.

Δημιουργοί του autoduder είναι ο Νίκος Κάζος και ο Φοίβος Φαραντάκης, οι οποίοι προέρχονται μεν από το χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της πληροφορικής αντίστοιχα, αλλά έχουν μία «ιδιαίτερη» σχέση με τα συνεργεία. «Είμαστε κατά συρροήν πελάτες τους» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Κάζος, διευκρινίζοντας ότι η λατρεία που έχουν και οι δύο για τα αυτοκίνητα έχει ως αποτέλεσμα να έχει χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιο ουκ ολίγες φορές.

Η ιδέα για τη δημιουργία του autoduder προέκυψε πριν από δύο χρόνια (Δεκέμβριος 2016) όταν οι δύο φίλοι αναζητούσαν την επόμενη πρόκληση για την επαγγελματική πορεία τους «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει προοπτική» δηλώνει ο κ Φαραντάκης. Ο autoduder προέκυψε -όπως πολλές φορές έχει συμβεί- μέσα από μία συζήτηση με φίλους των δύο ιδρυτών, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα και να ξεκινήσουν μία πλατφόρμα που θα ήταν περισσότερο φιλική από την πλευρά των οδηγών. Εγχείρημα αρκετά δύσκολο δεδομένου ότι η αγορά των συνεργείων αυτοκινήτου είναι αρκετά δύσκολη και με πολλές ιδιαιτερότητες.

Η υλοποίηση ξεκίνησε το 2017 και η πιλοτική λειτουργία ξεκίνησε το 2018, ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο και μέσα σε διάστημα 9 μηνών έχει καταφέρει να υπάρχουν στην πλατφόρμα περίπου 220 συνεργεία από την περιοχή της Αττικής, ενώ πάνω από 3.000 οδηγοί έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του αutoduder.

Μία από τις βασικές διαφορές είναι η ευκολία που προσφέρει η πλατφόρμα. Ο οδηγός -αφού δημιουργήσει το προφίλ του που περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του οχήματος του- συμπληρώνει μία φόρμα με τις εργασίες που εκτιμά ότι χρειάζεται το αυτοκίνητο του. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, λαμβάνει πίσω μία λίστα από προσφορές από συνεργεία που βρίσκονται κοντά του με το κόστος να είναι ξεκάθαρο. Ένας λόγος που αυτό είναι εφικτό είναι επειδή ο autoduder έχει προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας με εισαγωγείς ανταλλακτικών, οι οποίοι και αποστέλλουν τα ανταλλακτικά στο συνεργείο που επιλέγει ο οδηγός!

Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν και ο οδηγός πληρώνει απευθείας στο συνεργείο το ποσό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το call center του autoduder είναι συνεχώς διαθέσιμο προκειμένου να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που θα υπάρξει. Επιπλέον, ο πελάτης έχει δικαίωμα να κάνει αξιολόγηση του συνεργείου μετά το πέρας των εργασιών του, και οι αξιολογήσεις είναι διαθέσιμες στους υπόλοιπους χρήστες του autoduder, όπερ σημαίνει ότι η καλή εξυπηρέτηση επιβραβεύεται.

«Πρακτικά, προσφέρουμε έως και 60% καλύτερες τιμές και πολλαπλές επιλογές. Γενικότερα, αυτό που κάνουμε είναι να απλοποιούμε τη διαδικασία, αυξάνουμε τις επιλογές, μειώνουμε το κόστος. Αλλάζουμε τον τρόπο που μέχρι τώρα επιλέγει κάποιος συνεργείο, αποτελώντας έναν επιπλέον παράγοντα διασφάλισης της τελικής ποιότητας εργασιών και ανταλλακτικών» σημειώνουν οι κ. Κάζος και Φαραντάκης.

Η λίστα των κατηγοριών εργασιών που είναι διαθέσιμες μέσω του autoduder είναι αρκετά μεγάλη και συνεχώς διευρύνεται. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει το μικρό και μεγάλο service, τα φρένα, τον ιμάντα χρονισμού, το συμπλέκτη (αμπραγιάζ), τις αναρτήσεις, μπαταρίες, κλιματισμό και αλλαγή ελαστικών. Άμεσα θα προστεθούν οι αντλίες (τρόμπες), το μπροστινό σύστημα και τιμόνι και οι εργασίες σαλονιού & ταπετσαρίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η φανοποιία, οι εξατμίσεις αλλά και το υγραέριο.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, ήταν και είναι να βρεθούν τα συνεργεία εκείνα που θα δεχθούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα. Ο autoduder δεν έχει κάποιο δικό του συνεργείο και δεν υποδεικνύει ή ευνοεί κανένα συνεργείο καθώς η επιλογή είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα του πελάτη. Από την άλλη πλευρά, τα συνεργεία ελέγχονται για τον τρόπο που λειτουργούν, τα πιστοποιητικά των μηχανικών τους, ενώ θα πρέπει να δέχονται την αξιολόγηση και, φυσικά, θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και στο Διαδίκτυο.

Η ποιότητα είναι από τα βασικά ζητούμενα «Κάνουμε δειγματοληπτικές επισκέψεις στα ραντεβού, βλέπουμε τα ανταλλακτικά και επιβεβαιώνουμε τις εργασίες, χρησιμοποιούμε δικούς μας μηχανικούς-συμβούλους όπου υπάρχει ζήτημα. Δεν κρίνουμε όμως μόνο εμείς. Κάθε συνεργείο αξιολογείται και από τον εκάστοτε πελάτη μας, έτσι μέσω της online αξιολόγησης που υπάρχει ο κάθε χρήστης έχει ως επιπλέον ασφάλεια και τις αξιολογήσεις του κοινού» επισημαίνουν τα στελέχη του autoduder.

Αυτή τη στιγμή, ο autoduder απασχολεί 10 άτομα, ενώ η αρχική χρηματοδότηση έφθασε στα 500 χιλιάδες ευρώ προερχόμενη κυρίως από συγγενείς και φίλους όπως συχνά συμβαίνει στο χώρο των startups.

Το υπάρχον πλάνο περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του αυτοκινήτου, με πρώτο δείγμα να είναι η στρατηγική συνεργασία με την anytime. Από εκεί πέρα, η επέκταση του αριθμού των συνεργείων κατά 50% στην Αττική αλλά και η έναρξη δραστηριοποίηση στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι στα σχέδια των ανθρώπων του autoduder. Όπως επίσης και η επέκταση στο εξωτερικό με την έμφαση αρχικά να δίνεται σε χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου.