TECH

Η εβραϊκή φωνή της Siri έκανε μήνυση στην Apple

Η εβραϊκή φωνή της Siri έκανε μήνυση στην Apple
REUTERS/Jason Lee

Αποζημίωση ύψους 66.000 δολαρίων ζητάει η «φωνή» της Apple, στην εβραϊκή έκδοση της Siri, ισχυριζόμενη ότι ο τεχνολογικός κολοσσός την χρησιμοποίησε χωρίς άδεια.

Πρόκειται για την ηθοποιό Γκαλίτς Γκουρά-Εϊνί, η οποία υποστηρίζει ότι η Apple χρησιμοποίησε την φωνή της χωρίς άδεια για την εβραϊκή τοπική έκδοση όταν ξεκίνησε το 2016.

Σύμφωνα με την αγωγή, η ηθοποιός έδωσε άδεια στην Nuance για να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις μόνο σε νόμιμες περιπτώσεις το 2007, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, ενώ αναφέρεται ότι «η φωνή είναι ευρέως αναγνωρισμένη και συσχετισμένη» με την προσωπικότητά της.

Η Γκαλίτς Γκουρά-Εϊνί υποστηρίζει επίσης ότι μέσα στο 2018 ζήτησε από την Apple να αποσύρει τη φωνή της από την εφαρμογή, αλλά η εταιρία αρνήθηκε. Ο δικηγόρος της Apple ισχυρίζεται ότι οι φωνητικές ηχογραφήσεις λήφθηκαν νόμιμα και ότι η Γκουρά-Εϊνί δεν έχει νόμιμες αξιώσεις.

Σύμφωνα με απόσπασμα που αποδίδεται σε εκπρόσωπο της εταιρείας «η φωνή της στην εφαρμογή Siri δεν είναι παρά συλλαβές ενωμένες με αλγόριθμο». Η δίκη λαμβάνει χώρα σε περιφερειακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ