Τι ζητά από τους κολοσσούς πληροφορικής η ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών
Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Γραμμή άμυνας κατά των fake news εν όψει των ευρωεκλογών προσπαθεί να στήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη βοήθεια των ισχυρών του διαδικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, σήμερα Τρίτη, τις πρώτες εκθέσεις προόδου που υποβλήθηκαν από Facebook, Twitter, Google και Mozilla, οι οποίες και υπέγραψαν τον λεγόμενο Κώδικα Ορθής Πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης τον Οκτώβριο του 2018 και κάλεσε τις τέσσερις εταιρείες να «εντείνουν» τις προσπάθειές τους κατά της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

«Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την αφαίρεση πλαστών λογαριασμών και τον περιορισμό της προβολής των ιστοσελίδων που προωθούν την παραπληροφόρηση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ωστόσο, «απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις από την έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, να επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν οι πλατφόρμες για ερευνητικούς σκοπούς και να διασφαλιστεί η κατάλληλη συνεργασία μεταξύ των πλατφορμών και μεμονωμένα κράτη μέλη μέσω σημείων επαφής στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης».

«Πρέπει να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα πριν από τον Μάιο» ξεκαθάρισε ο Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπος για την Ασφάλεια συνδέοντας ευθέως το θέμα με τις ευρωεκλογές. «Δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε την ημέρα μετά τις εκλογές και να συνειδητοποιήσουμε ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα» συμπλήρωσε.

Οι εκθέσεις καλύπτουν τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τον τομέα της διαφήμισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, από τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύονται μηνιαίως αντίστοιχες εκθέσεις μέχρι τον Μάιο του 2019. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να επαληθεύσει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές πολιτικές με ιδιαίτερη σημασία για την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Εάν τα αποτελέσματα δεν αποδειχθούν ικανοποιητικά, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων κανονιστικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!