TECH

MWC 2019: Ακόμη δεν είδαμε το 5G και ορισμένοι ασχολούνται με το 6G!

MWC 2019: Ακόμη δεν είδαμε το 5G και ορισμένοι ασχολούνται με το 6G!

Μήπως τελικώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε άδικο όταν έκανε αναφορά στο 6G; Γιατί μπορεί το 5G να ήταν το κυρίαρχο θέμα στο Mobile World Congress 2019 αλλά σε μία μικρή γωνιά στο φινλανδικό περίπτερο υπήρχε μία ομάδα ερευνητών που έκανε λόγο για την 6η γενιά κινητής τηλεφωνίας!

Η ομάδα αυτή προέρχεται από το πανεπιστήμιο της πόλης Ούλου και πρακτικά έχει ξεκινήει να ασχολείται με την επόμενη γενιά, δεδομένου ότι εκτιμάται πως από τη στιγμή που ξεκινά η έρευνα μέχρι την εμπορική διάθεση απαιτείται περίπου μία δεκαετία. Οπότε είναι μάλλον λογικό κάποιοι να ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν και οι σχετικές επιχορηγήσεις.

Τι θα προσφέρει το 6G; Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας του πανεπιστημίου του Ούλου, πρακτικά, θα κληθεί να δώσει λύσεις στα ζητήματα που δεν μπορεί να λύσει το 5G. Όπως είναι το ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο όσον αφορά στην «καθυστέρηση» τω δεδομένων (latency). Υψηλότερες ταχύτητες θα υπάρξουν και η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 50 Mbps.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των υποδομών πληροφορικής που κινείται όλο και περισσότερο προς το αποκαλούμενο Internet of Things (IoT). Ακόμη, γίνεται λόγος για νέα υλικά και μεθόδους κατασκευής smartphones, όπως επίσης και για τις υπηρεσίες και προϊόντα που θα φέρουν στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ