TECH

MWC 2019: Η πρόκληση της αξιοποίησης του 5G, οι συνεργασίες και η νέα γενιά smartphones

MWC 2019: Η πρόκληση της αξιοποίησης του 5G, οι συνεργασίες και η νέα γενιά smartphones

Με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες υψηλού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο το Mobile World Congress θεωρείται το κορυφαίο ραντεβού του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ιδίως όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Και το φετινό MWC, το οποίο πραγματοποιήθηκε για 14η συνεχόμενη χρονιά στη Βαρκελώνη, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών.

Όσοι βρέθηκαν στους χώρους της Fira Gran Via αυτή την εβδομάδα, θα έφυγαν αποκομίζοντας την εντύπωση ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5η γενιάς είναι ήδη σε εμπορική λειτουργία, καθώς το 5G ήταν κυριολεκτικά παντού. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, καθώς υπάρχουν ελάχιστα 5G δίκτυα σε εμπορική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει στο δεύτερο μισό του 2019, καθώς ουκ ολίγοι πάροχοι κυρίως στην Ασία και στη βόρεια Αμερική πρόκειται να ξεκινήσουν την παροχή εμπορικών υπηρεσιών με την Ευρώπη να έχει μείνει πάντως αρκετά πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τους Κινέζους κατασκευαστές εξοπλισμού και ιδίως τη Huawei, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια των Ευρωπαίων να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Ο λόγος είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι πάροχοι βασίζονται σε εξοπλισμό της Huawei για τα 4G δίκτυα τους -τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη των 5G δικτύων- και το ενδεχόμενο «απαγόρευσης» του κινεζικού κολοσσού θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει καθυστέρηση όσο αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Nick Read έκανε λόγο για 2 χρόνια καθυστέρηση σε περίπτωση που υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη. Και πιθανότατα να είναι αυτός ένας από τους λόγου που στη δική της ομιλία στο πλαίσιο του MWC19, η Ευρωπαία Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, Mariya Gabriel δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα το ζήτημα και θα ανακοινώσει σύντομα τις κινήσεις της. Οι πληροφορίες που υπάρχουν κάνουν λόγο για μία διαδικασία πιστοποίησης των κατασκευαστών εξοπλισμού όσον αφορά τα θέματα κυβερνοασφάλειας.

Όσον αφορά στη Huawei, ο πρόεδρος της Guo Ping, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Huawei αφήνει «ανοίγματα» στα δίκτυα της προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις κινεζικές αρχές για κατασκοπεία, ενώ υπενθύμισε τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η NSA.

Το 5G είναι εδώ

Πέραν από τις γεωπολιτικές «μάχες», τα δίκτυα 5G έρχονται. Από πλευράς εξοπλισμού, όλα είναι ήδη έτοιμα και «το μόνο που έμενε ήταν να δούμε και τις συσκευές» όπως σημείωσε στο CNN Greece, ο Joakim Sorelius, αντιπρόεδρος της Ericsson και επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης δικτύων του σουηδικού κολοσσού, προσθέτοντας ότι είδαμε αρκετές στο φετινό MWC. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Sorelius, η Ευρώπη έχει όντως μείνει λίγο πίσω αλλά επεσήμανε ότι Αμερικανοί και Ασιάτες επείγονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους για το 5G προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν από πλευράς χωρητικότητας στα δίκτυα τους.

Η πραγματική πρόκληση για την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι πως θα αξιοποιηθεί. Και αυτό γιατί το μεγάλο ατού της δεν είναι τόσο οι υψηλότερες ταχύτητες όσο το γεγονός ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή, η «καθυστέρηση» στην ανταπόκριση σε εντολές (latency) είναι εξαιρετικά μικρή και ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του δικτύου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει βελτιωμένη ποιότητα στην παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών (network slicing). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολύ μεγάλη βελτίωση στο «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο -αν και στην πρώτη φάση ανάπτυξης των 5G δικτύων η ταχύτητα λήψης δεδομένων αυξάνεται στα 3 Gbps από τα 2 Gbps που είναι τώρα στα δίκτυα 4G.

Όμως, το 5G δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα πραγματικό «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT) όπως και να υπάρξει η δυνατότητα για παροχή πολλών νέων υπηρεσιών. Η πραγματική πρόκληση δείχνει να είναι η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων και δεν είναι τυχαίο ότι στα περίπτερα των μεγάλων κατασκευαστών η έμφαση ήταν περισσότερο στο να δείξουν πρακτικές εφαρμογές των δικτύων 5G. Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Nokia, υπήρχαν επιδείξεις εφαρμογών για το χώρο της βιομηχανίας, όπως είναι η διαχείριση αποθηκών με ένα πιλοτικό δίκτυο στο λιμάνι του Αμβούργου να είναι ήδη σε λειτουργία, για το χώρο των μεταφορών και της ασφάλειας και για το χώρο της ψυχαγωγίας. Η επίδειξη μίας εφαρμογής για video games που «τρέχουν» στο cloud ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και γενικά το αποκαλούμενο cloud gaming αναμένεται να είναι μεταξύ των νέων εφαρμογών και υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν τάχιστα λόγω της έλευσης των 5G δικτύων.

Αντίστοιχες εφαρμογές είδαμε και στο περίπτερο της Huawei αλλά σε εκείνο της Qualcomm, όπως και σε αυτά της Intel και της Cisco. Επίσης, υπήρξαν επιδείξεις ακόμη και για χειρουργεία εξ αποστάσεως όπου χρησιμοποιήθηκαν 5G υποδομές, ενώ στο Camp Nou, το περίφημο γήπεδο της Μπαρτσελόνα, ήδη άρχισαν να τοποθετούν 5G υποδομές προκειμένου να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους οπαδούς της διάσημης καταλανικής ομάδας.

Όπως επίσης ακούσαμε και είδαμε πολλές νέες εφαρμογές που κινούνται στο χώρο της εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), ο οποίος εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί από την έλευση του 5G, κάτι που περιμένουμε να δούμε, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν απογειώθηκε όσο περίμεναν κάποιοι.

Οικοσύστημα και συνεργασίες

Η συνεργασία ήταν μία από τις λέξεις που ακούστηκε περισσότερο στο φετινό MWC. Και η συνεργασία δεν αφορά μόνο συμφωνίες μεταξύ παρόχων όπως αυτές που ανακοίνωσε η Vodafone με την Telekom Italia και την O2 για διαμοιρασμό δικτύων. Αλλά και συνεργασίες με εταιρείες, οι οποίες δεν ανήκουν στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως, για παράδειγμα, η Daimler (Mercedes) και η BMW που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο χώρο των υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων (car sharing), επενδύοντας ένα ποσό που φθάνει στο 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Satya Nadella ότι πλέον «κάθε επιχείρηση είναι εταιρεία τεχνολογίας» θέλοντας να υπερτονίσει την αλλαγή που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κάθε κλάδου θα κληθούν πλέον να παρουσιάσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των δικτυακών υποδομών επόμενης γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, το πόσο γρήγορα θα δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα θα αποτελέσει και το κλειδί προκειμένου να δούμε.

Δείγμα και των αλλαγών που υπάρχουν είναι η μετεξέλιξη εταιρειών όπως η Visa, στο περίπτερο της οποίας παρουσιάζονταν λύσεις που προορίζονται για το χώρο των μεταφορών και των «έξυπνων» πόλεων. Βέβαια, όπως εξήγησε στο CNN Greece, ο Mike Lemberger, οι πληρωμές είναι πλέον παντού και υπό αυτή την έννοια και η Visa πρέπει να είναι παντού. Ιδίως στον τομέα των μεταφορών, όπου τα πάντα αλλάζουν.

Στο χώρο των μεταφορών πάντως μία είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον είναι ότι η Visa σε συνεργασία με τη βραζιλιάνικη Planeta Informatic δημιούργησε μία λύση ώστε να μετατραπεί «κλειστής αρχιτεκτονικής» συστήματα εισόδου σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, στα οποία δεν μπορεί να εισέλθει κανείς με την κάρτα του (χρεωστική ή πιστωτική) όπως γίνεται στο Λονδίνο, με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος θα είναι εφικτό. Η πρώτη υλοποίηση γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά ο κ. Lemberger δεν έκρυψε ότι θα ήθελε και η Αθήνα να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικότερα, πάντως, στο χώρο των πληρωμών η στροφή προς τα smartphones είναι εντυπωσιακή και δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε ακόμη και στην πλήρη αντικατάσταση της κάρτας από το smartphone! Στο περίπτερο της Mastercard υπήρχε μία λύση όπου ακόμη και η ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ μπορούσε να γίνει με τη χρήση του smartphone!

Η νέα γενιά των συσκευών

Το MWC19 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών και ένας λόγος ήταν τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη. Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι έγινε πολύς λόγος για αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές αν και πρακτικά δεν υπήρχαν προς επίδειξη και τόσες πολλές. Συγκεκριμένα, πέραν του Huawei Mate X και του Samsung Galaxy Fold –τα οποία δεν μπορούσες να ακουμπήσεις- οι συσκευές με foldable οθόνες που είδαμε ήταν ένα ρολόι της Nubia και ένα πρωτότυπο μοντέλο από την TCL που επίσης δεν μπορούσες να ακουμπήσεις. Η Canalys έκανε μία πρόβλεψη μέσα στο 2019 θα πουληθούν λίγο λιγότερες από 2 εκατ. συσκευές με foldable οθόνες και η εκτίμηση μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Αντίθετα, παρουσιάστηκαν ουκ ολίγες συσκευές με δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G. Για παράδειγμα, και τα δύο foldable λειτουργούν σε δίκτυα 5G, με τη Samsung να δείχνει και την 5G έκδοση του S10. Από εκεί και πέρα, 5G συσκευές έδειξαν η LG, η ΖΤΕ, η TCL, η Nubia, ενώ πρωτότυπα είχαν και άλλοι κατασκευαστές όπως η OnePlus. Πάντως, τη μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η Xiaomi που έδειξε την 5G έκδοση του Mi Mix 3, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε μία μάλλον λογική τιμή της τάξεως των 599 ευρώ. Στην Ελλάδα, βέβαια, το θέμα δεν πρόκειται να μας απασχολήσει άμεσα, ενώ το 2020 που θα δούμε αντίστοιχα δίκτυα αναμένεται να υπάρχουν προσιτές 5G smartphones.

Στο MWC19 πάντως υπήρξαν αρκετοί κατασκευαστές, όπως η Huawei, η Samsung η Nokia και η TP-Link που έδειξαν τερματικές συσκευές για το σπίτι που συνδέονται με δίκτυα 5G. Ουσιαστικά, πρόκειται για λύσεις που μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα υποκατάστασης των δικτύων σταθερής με 5G δίκτυα. Κάτι που μοιάζει ενδιαφέρον σενάριο για πολλές περιπτώσεις που το σταθερό δίκτυο και οι οπτικές ίνες δεν μπορούν να καλύψουν, κυρίως λόγω κόστους εγκατάστασης υποδομών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για μία νέα σελίδα στο χώρο των smartphones. Κυρίως λόγω των foldable συσκευών που αναμένεται να πληθύνουν τους επόμενους μήνες. Αλλά και επειδή παρουσιάστηκαν μοντέλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι το Xperia 1 της Sony με μία εντυπωσιακή 4K οθόνη ή το Nokia 9 PureView με ένα σύστημα 5 φακών στην οπίσθια πλευρά της συσκευής!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ