TECH

PatrasIQ: Πώς να «μεταφέρεις» καινοτομία και τεχνογνωσία από τα πανεπιστήμια

PatrasIQ: Πώς να «μεταφέρεις» καινοτομία και τεχνογνωσία από τα πανεπιστήμια

Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό αλλά και κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα. Το ερώτημα είναι απλά, πώς μπορεί να γίνει η μεταφορά της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις.

Αυτό ακριβώς το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το PatrasIQ, η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας που πραγματοποιήθηκε για 6η φορά στις 12-14 Απριλίου στην Πάτρα και στην οποία έδωσαν παρών περισσότεροι από 100 φορείς, οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και επιχειρήσεις τόσο από τη δυτική Ελλάδα όσο και από άλλες περιοχές της χώρας.

«Έχουμε δει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους επισκέπτες και ιδίως τους νέους» σημειώνει στο CNN Greece ο Δημοσθένης Πολύζος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι εκ των συνδιοργανωτών του PatrasIQ μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι σημαντικό ότι φέτος ήρθαν τόσο εργαστήρια όσο και επιχειρήσεις που αναζητούν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ τους» επισημαίνει ο κ. Πολύζος, σύμφωνα με τον οποίο ο επόμενος στόχος για το PatrasIQ είναι να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που να έχει πανελλαδική εμβέλεια. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αυτή την περίοδο υπάρχουν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει να «τρέχει» το PatrasIQ, ενώ αναζητείται και μόνιμη στέγη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου αυτός να είναι στην πρώην βιομηχανία Λαδόπουλου, στο πλαίσιο της ολικής ανάπλασης του παλιού εργοστασιακού συγκροτήματος στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Το βασικό στοιχείο του φετινού PatrasIQ ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων, κυρίως φοιτητών που είναι στις πανεπιστημικές σχολές στην Πάτρα και όχι μόνο. Στα περίπτερα της έκθεσης, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών στο Νότιο Λιμένα της Πάτρας, μπορούσε κάποιος να δει τα αποτελέσματα ερευνητικών προσπαθειών σε τομείς που εκτείνονταν από τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα 5G και την ενέργεια μέχρι την τεχνολογία τροφίμων και την ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας. Πολλά από τα προϊόντα και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στα περίπτερα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και δεν είναι τυχαίο ότι στο PatrasIQ βρέθηκαν και αρκετά στελέχη από τα επενδυτικά funds του Equifund που αναζητούν ομάδες με ιδέες προς χρηματοδότηση.

«Το Patras IQ αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την μεταφορά καινοτόμων ιδεών από ερευνητικές ομάδες και ακαδημαϊκά ιδρύματα στον επιχειρηματικό κόσμο» σημειώνει στο CNN Greece ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και αντιπρόεδρος της γνωστής βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ.

«Στην Πάτρα η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης υπάρχει αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς. Επιπλέον, η πολυετής συνεργασία του Επιμελητηρίου Αχαΐας με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για αμοιβαία και συνεχή συνεργασία του επιχειρηματικού με τον πανεπιστημιακό κόσμο» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Μαρλαφέκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ