TECH

Μικρά μυστικά για εκτυπώσεις οικονομικές, ποιοτικές και με σεβασμό στο περιβάλλον

Μικρά μυστικά για εκτυπώσεις οικονομικές, ποιοτικές και με σεβασμό στο περιβάλλον

Στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ένα λάθος που κάνουν αρκετοί καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις είναι πως δίνουν έμφαση στην τιμή αγοράς ενός προϊόντος ή ενός αναλωσίμου και δεν κοιτούν το συνολικό κόστος χρήσης μίας συσκευής. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την κατηγορία των εκτυπωτών, όπου πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι αν χρησιμοποιούν δοχεία μελάνης ή γραφίτη από τρίτους κατασκευαστές ή επαναχρησιμοποιούν τα δοχεία τους απευθυνόμενοι σε καταστήματα που υπόσχονται κάτι τέτοιο, μειώνουν το κόστος εκτύπωσης.

Όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική καθώς στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που πετυχαίνουν είναι να έχουν χειρότερης ποιότητας εκτυπώσεις, να αυξάνουν τελικώς το κόστος της εκτύπωσης, αλλά και να επιβαρύνουν το περιβάλλον!

Οι εκτυπωτές είναι μία ειδική περίπτωση όσον αφορά στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Και αυτό γιατί κάθε κατασκευαστής έχει αναπτύξει τη δική του τεχνολογία εκτύπωσης και τα δοχεία μελάνης ή γραφίτη που χρησιμοποιεί έχουν δημιουργηθεί προκειμένου το αποτέλεσμα όσον αφορά στην εκτύπωση να είναι το καλύτερο δυνατό.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τους εκτυπωτές της ΗΡ, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εκτυπωτικών λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα είναι η εταιρεία που εμπιστεύονται οι περισσότεροι καταναλωτές και επιχειρήσεις. Τα αυθεντικά δοχεία μελάνης και γραφίτη της ΗP έχουν δημιουργηθεί μετά από εκατοντάδες ώρες δοκιμών και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της αμερικανικής εταιρείας, προκειμένου η εμπειρία εκτύπωσης να είναι η καλύτερη δυνατή.

2 copy copy copy

Τα δοχεία μελάνης ΗΡ έχουν δημιουργηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δουλεύουν από την πρώτη φορά και κάθε φορά. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί καταναλωτές, και δυστυχώς το ανακαλύπτουν μετά την αγορά και την εγκατάσταση ενός μη αυθεντικού δοχείου στον εκτυπωτή τους, είναι πως τα δοχεία μελάνης τρίτων κατασκευαστών τις περισσότερες φορές χρειάζονται να εκτυπώσουν 3-4 φορές μέχρι να λειτουργήσουν σωστά. Κάτι που προκαλεί εκνευρισμό καταρχήν, δεδομένου ότι ο χρήστης χρειάζεται να επανεκτυπώσει αυτό που επιθυμεί, ενώ επιπλέον αυξάνεται και το κόστος χρήσης, δεδομένου κιόλας ότι υπάρχει και επιπλέον κατανάλωση στο χαρτί. Αντίστοιχα, η ποιότητα εκτύπωσης δεν είναι πάντα αυτή που μπορεί να δώσει το μηχάνημα, το οποίο ο καταναλωτής έχει πληρώσει με βάση τις δυνατότητες του και φυσικά επιθυμεί την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Επιπλέον, η ΗΡ προσφέρει αυθεντικά δοχεία μελάνης υψηλής χωρητικότητας και πολυσυσκευασίες που μειώνουν ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος χρήσης ενός εκτυπωτή.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα δοχεία γραφίτη HP που χρησιμοποιούνται για εκτυπωτές που βασίζονται στην τεχνολογία laser. Τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη ΗΡ λειτουργούν από την πρώτη φορά και κάθε φορά, προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης και επιπλέον υπάρχουν δοχεία υψηλής χωρητικότητας και πολυσυκευασίες που έχουν ως αποτέλεσμα, τελικώς, ένα χαμηλότερο συνολικό κόστος χρήσης.

3 copy copy copy

Όσον αφορά το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εκ νέου χρήση των δοχείων και στην ανακύκλωσή τους. Πολλές εταιρείες που ανακατασκευάζουν δοχεία υποστηρίζουν ότι η εκ νέου χρήση των δοχείων είναι καλύτερη για το περιβάλλον, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Καταρχάς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης χαρτιού έως και 27 φορές σε σύγκριση με τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP, λόγω των αυξημένων επανεκτυπώσεων.

Επιπλέον, ακόμα κι αν επιστρέψετε ένα άδειο δοχείο σε μια εταιρεία ανακατασκευής, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι το δοχείο αυτό δεν θα καταλήξει στο τέλος στη χωματερή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπάρχουσες έρευνες, οι περισσότερες εταιρείες ανακατασκευής που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι δεν καταφέρνουν να συλλέξουν τα προϊόντα του. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη έχουν 42% μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP.

4 copy copy

Σημειωτέον δε πως τα αυθεντικά δοχεία HP, τα οποία ελέγχονται σε συνδυασμό με τους εκτυπωτές HP και το χαρτί HP, πληρούν τα κριτήρια ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου που προβλέπουν συγκεκριμένα οικολογικά σήματα, όπως το Blue Angel και το EPEAT.

Γενικότερα, σε όλους τους τομείς που μελετήθηκαν, τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη, καθιστώντας την HP την καλύτερη επιλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ