TECH

Οι αλλαγές που έρχονται σε Facebook και Messenger

Οι αλλαγές που έρχονται σε Facebook και Messenger

Το F8 είναι το ετήσιο συνέδριο του Facebook που απευθύνεται στους προγραμματιστές που ασχολούνται με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Είναι επίσης η εκδήλωση όπου η εταιρεία συνηθίζει να ανακοινώνει τις σημαντικότερες αλλαγές στις εφαρμογές της πλατφόρμας και στο φετινό συνέδριο έγινε πρακτικά γνωστό ότι το Facebook αλλά και το Messenger πρόκειται να είναι αρκετά διαφορετικά στο άμεσο μέλλον.

Στην κεντρική ομιλία του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ προσπάθησε να δείξει ότι τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα. «Το μέλλον είναι η ιδιωτικότητα» τόνισε ο κ. Ζάκερμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι το επόμενο κεφάλαιο του Facebook θα έχει σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας.

Ο επικεφαλής του Facebook έκανε λόγο για έξι αρχές οι οποίες αφορούν:

  • Τη δυνατότητα να μπορεί ένας χρήστης να επικοινωνεί χωρίς κάποιος να τον «παρακολουθεί» (private interactions)
  • Την κρυπτογράφηση των δεδομένων σε όλο το φάσμα της εμπειρίας που έχει κανείς μέσα στο Facebook
  • Τη δυνατότητα διαγραφής δεδομένων που έχει δημοσιεύσει ένας χρήστης (reduced permanence)
  • Την ασφάλεια, έτσι ώστε όλοι οι χρήστες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς
  • Τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών που έχει το Facebook, στις οποίες περιλαμβάνονται πέραν του ίδιου του Facebook, το Instragram, το Messenger και το WhatsApp
  • Την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων, τα οποία δεν θα μπορεί να «υποκλέψει» κανείς, συμπεριλαμβανομένων κρατικών αρχών αλλά και του ίδιου του Facebook.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ επεσήμανε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά, το Facebook αλλάζει από σχεδιαστικές απόψεως με τον κ. Ζάκερμπεργκ να μιλά για την 5η γενιά της εφαρμογής.

Watching video together Messenger 1 1

Οι πρώτες αλλαγές αφορούν τον επανασχεδιασμό της εφαρμογής για smartphones αλλά και της έκδοσης για το web. Το Χρονολόγιο (News Feed) περνά σε δεύτερη μοίρα, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις Ομάδες (Groups) και στις Εκδηλώσεις (Events).

Ο στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με ανθρώπους που γνωρίζει καλά ο χρήστης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Facebook υποστηρίζει πως οι Ομάδες είναι από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του Facebook.

Επίσης, η εφαρμογή γίνεται περισσότερο απλή με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί πλέον, ενώ υπάρχει μία νέα δυνατότητα με την επωνυμία «Meet New Friends», η οποία αναλαμβάνει, όπως φανερώνει και η ονομασία του, να βοηθήσει τους χρήστες του να κάνουν νέους φίλους. Για το σκοπό αυτό, το Facebook θα προτείνει στον κάθε χρήστη άλλους χρήστες που θα μπορεί να κάνει φίλους με βάση κοινά ενδιαφέροντα που έχουν αλλά και κάποια κοινή επαφή στον πραγματικό κόσμο.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο Messenger με την εφαρμογή για κινητά να είναι σημαντικά μικρότερη σε μέγεθος και πολύ πιο γρήγορη όσον αφορά το χρόνο έναρξης της, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει το Facebook. Το νέο Messenger αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο μαζί με εκδόσεις για Mac και Windows, ενώ το νέο app για το Facebook θα αρχίσει να είναι σταδιακά διαθέσιμο στους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, το WhatsApp αποκτά μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ όσον αφορά στο Instagram, αποκτά νέα χαρακτηριστικά που έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να κάνουν δημοσιεύσεις που δεν είναι ανάγκη να περιλαμβάνουν φωτογραφία αλλά να είναι άλλου είδους περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ