TECH

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ο αερόσακος για τους... ποδηλάτες είναι γεγονός

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ο αερόσακος για τους... ποδηλάτες είναι γεγονός
YouTube/ Screen Grab

Ο αερόσακος για τους ποδηλάτες είναι γεγονός και συγκεκριμένα κυκλοφορεί ήδη σε συνολικά 16 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην αγορά της Ιαπωνίας.

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης την 12η Απριλίου του 2018, καθώς η χρήση ποδηλάτου προάγει το σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, ένας από τους βασικούς άξονες του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η σουηδική εταιρεία Hövding με έδρα το Μάλμε, δημιούργησε ένα καινοτόμο ποδηλατικό κράνος ύστερα από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Το κράνος έχει τη μορφή διακριτικού κολάρου, το οποίο κρύβει στο εσωτερικό του έναν πτυσσόμενο αερόσακο που φουσκώνει σε περίπτωση ατυχήματος και προστατεύει το κεφάλι του ποδηλάτη.

Παρόλο που η ποδηλασία είναι πολύ δημοφιλής στη Σουηδία, μόνο το 30% των ποδηλατών φορά κράνος. Με νόμο του 2005 έγινε υποχρεωτική η χρήση κράνους για τα παιδιά, γεγονός που όχι μόνο προκάλεσε τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη σημασία του κράνους, αλλά και ενέπνευσε δύο νέους επιχειρηματίες.

Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, ακολούθησαν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης λειτουργιών χρήστη, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Hövding. Ένας πτυσσόμενος αερόσακος μέσα σε διακριτικό κολάρο φουσκώνει για να προστατεύσει το κεφάλι του ποδηλάτη σε περίπτωση ατυχήματος.

Το κόστος ανέρχεται στα 300 ευρώ, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κράνος Hövding προσφέρει έως και οχτώ φορές περισσότερη προστασία απ’ ό,τι τα συμβατικά κράνη. Ο αερόσακος ενεργοποιείται σε 0,1 δευτερόλεπτα σε περίπτωση σύγκρουσης και απορροφά τρεις φορές περισσότερες δυνάμεις πρόσκρουσης σε σχέση με ένα κανονικό κράνος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Hövding έχει χρηματοδοτηθεί με 1,37 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», ενώ η εταιρεία γνωρίζει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων (60-100%), κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη.

Το διάστημα 2011-17 πωλήθηκαν περίπου 62.000 κράνη, εκ των οποίων τα μισά το διάστημα 2016-17, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 ατυχήματα στα οποία τα κράνη Hövding προστάτευσαν τους ποδηλάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ