TECH

Huawei: Σε αναμονή των οριστικών αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης

Huawei: Σε αναμονή των οριστικών αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης
AP Photo/Andy Wong

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παρουσιάζονται τα στελέχη της Huawei όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες με την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.

Τα σχόλια του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 που ανέφεραν ότι θα πρέπει να αναμένεται «χαλάρωμα» των περιορισμών όσον αφορά τη Huawei, έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για επίλυση του ζητήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου αλλά μέχρι τότε συνεχίζουμε να κινούμαστε με φυσιολογικούς ρυθμούς» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Lin Bing, επικεφαλής του τμήματος συσκευών της Huawei για την Ελλάδα, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Η Huawei έχει ενταχθεί σε μία λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται μαζί της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη χρήση του Android σε συσκευές της Huawei, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου όλες οι συσκευές του κινεζικού κολοσσού που έχουν ανακοινωθεί ή βρίσκονται σε φάση παραγωγής έχουν ή θα έχουν προεγκατεστημένο το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Google και θα λαμβάνουν τις σχετικές αναβαθμίσεις ασφαλείας. Βέβαια, οι περιορισμοί δεν επηρεάζουν μόνο τη Huawei αλλά πολλές αμερικανικές εταιρείες, όπως είναι η Intel και η Qualcomm πέραν της Google, οι οποίες έχουν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη «διακοπή» της σχέσης τους με τη Huawei.

Σύμφωνα με τον κ. Lin Bing, πάντως, οι επιπτώσεις από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί είναι μικρότερες του αναμενομένου τουλάχιστον όσον αφορά στην Ελλάδα, όπου η Huawei διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα μερίδια αγοράς της όσον αφορά στις πωλήσεις smartphones τον Μάιο, ενώ εκτιμά ότι θα κινηθεί ακόμη καλύτερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Έχουμε τη στήριξη των συνεργατών μας» δήλωσε ο κ. Lin Bing, ο οποίος παραδέχτηκε πάντως ότι υπήρξε μία μείωση στις πωλήσεις των συσκευών που κινούνται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι γενικότερα υπάρχει πτώση στις πωλήσεις των ακριβότερων μοντέλων όλων των κατασκευαστών.

Αυτό που αξίζει επισήμανσης είναι ότι η Huawei συνεχίζει κανονικά όσον αφορά τον προγραμματισμό της για την παρουσίαση και διάθεση συσκευών. Για παράδειγμα, προχώρησε με την παρουσίαση του Mate 20x 5G, το οποίο μπορεί να δούμε και στην ελληνική αγορά μέσα στο 2019, όπως είναι πιθανό να διατεθεί και το Mate X, το πρώτο αναδιπλούμενο (foldable) smartphone της κινεζικής εταιρείας.

Επιπλέον, η επόμενη «ναυαρχίδα» της Huawei, το Mate 30 Pro πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενο» τόνισε ο κ. Lin Bing, σύμφωνα με τον οποίο η Huawei θα βγει πιο δυνατή από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ