TECH

Προ των πυλών η «έξυπνη αστυνόμευση»: Πώς θα αλλάξουν οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Προ των πυλών η «έξυπνη αστυνόμευση»: Πώς θα αλλάξουν οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με 1.000 «έξυπνες» συσκευές», οι οποίες θα έχουν τη μορφή και το σχήμα ενός smartphone, θα εξοπλιστούν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο του έργου της «έξυπνης αστυνόμευσης», του οποίου στόχος είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση με τη γρήγορη και ασφαλή ταυτοποίηση πολιτών, οχημάτων και αντικειμένων.

Τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παράδοση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ανέλαβε η Intracom Telecom, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το σύστημα αποτελείται από εξοπλισμό και λογισμικό για την αναγνώριση προσώπου, δακτυλικών αποτυπωμάτων, γνησιότητας διαφόρων εγγράφων ασφαλείας στα σημεία των ελέγχων, καθώς επίσης και την παροχή δυνατότητας σύνθετων αναζητήσεων σε υφιστάμενες και νέες βάσεις δεδομένων, με παράλληλη συσχέτιση όλων των παραπάνω πληροφοριών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Intracom Telecom, μέσω του έργου της «έξυπνης αστυνόμευσης» οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες που αστυνομεύουν σε ολόκληρη την επικράτεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με ασφαλή και κρυπτογραφημένο τρόπο, μέσω έξυπνων φορητών συσκευών, για τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που υπόκεινται σε επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει μείωση του κινδύνου διαφυγής των παραβατών, αλλά και να τονωθεί έμπρακτα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Βάσει αυτών των στοιχείων, οι αστυνομικοί θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ελέγχουν γρήγορα εάν ένα όχημα είναι κλεμμένο, με τη νέα διαδικασία να εξοικονομεί χρόνο, καθώς έως σήμερα οι αστυνομικοί καλούνταν να διαβιβάζουν στο επιχειρησιακό κέντρο τα στοιχεία του υπόπτου ή την πινακίδα κυκλοφορίας κάποιου οχήματος, περιμένοντας στη συνέχεια απάντηση για το εάν έχουν απασχολήσει τις Αρχές ή όχι.

«Η επέκταση της “έξυπνης αστυνόμευσης” θα βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία να επικεντρωθεί στις πηγές εγκληματικότητας, επιτρέποντάς της ταυτόχρονα να παίρνει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας και να ανταποκρίνεται ταχύτερα στα εκάστοτε περιστατικά. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικά έργα επιτήρησης και ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών της Intracom Telecom, Νικόλαος Βελέντζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ