TECH

Στην Καλαμάτα Wind και Huawei δοκιμάζουν 5G

Στην Καλαμάτα Wind και Huawei δοκιμάζουν 5G

Μία διαφορετική εμπειρία με πολλές καινούριες εφαρμογές και υπηρεσίες αναμένεται να φέρει η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), μία πρώτη γεύση των δυνατοτήτων της οποίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης της Καλαμάτας, όπου η Wind ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Wind κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G καθώς το πιλοτικό δίκτυο της Wind καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κα.

Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο Filoxenia του ομίλου Grecotel στην παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Σημειωτέον πως ο εξοπλισμός για το πιλοτικό δίκτυο παρέχεται από τη Huawei, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 η περιοχή κάλυψης θα φθάνει περίπου στο 70% της πόλης της Καλαμάτας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικά συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της Wind στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιο-συστήματα στην Καλαμάτα.

IMG 20190712 121947

Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί της Wind χρησιμοποιούν για τις δοκιμές τους 5G συσκευές και πιο συγκεκριμένα το Huawei Mate 20X, το οποίο είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και το CNN Greece.

Οι ταχύτητες σύνδεσης με τη συγκεκριμένη συσκευή έφθασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 1,2 Gbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Οι ταχύτητες αυτές είναι υψηλότερες ακόμη και από συνδέσεις με οπτική ίνα (1 Gbps για τη λήψη δεδομένων) και σαφώς πολλαπλάσιες σε σχέση με το 4G. Η εμπειρία είναι εντυπωσιακή, ιδίως στις περιπτώσεις που θες να «κατεβάσεις» αρχεία ή ταινίες.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το 5G δεν είναι απλά αναβάθμιση της ταχύτητας σύνδεσης αλλά έχει και άλλες δυνατότητες, όπως είναι η ταυτόχρονη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε μία περιοχή αλλά και ο εξαιρετικά χαμηλός χρόνος απόκρισης (1 ms) που επιτρέπουν μία σειρά από εφαρμογές, όπως είναι η αυτοκινούμενη οδήγηση, η τηλεϊατρική και πολλές ακόμη που δεν έχουν καθοριστεί ή δημιουργηθεί.

Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου στην Καλαμάτα σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς της Wind να έχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας.

Σημειωτέον πως η εμπορική διάθεση των δικτύων 5G αναμένεται προς το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, δεδομένου ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. Μία διαδικασία που βρίσκεται αυτή σε πολύ αρχικά στάδια. Οι φασματικές περιοχές συχνοτήτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι τα 700 Mhz, τα 3,6 GHz και τα 26 GHz.

Επιπλέον, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θεωρούν ως σημείο – κλειδί και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιών, μία διαδικασία που επίσης έχει καθυστερήσει αρκετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ