TECH

Στα δεκαπέντε της η Wikipedia καταγράφει τα ενδιαφέροντα του 21ου αιώνα

Στα δεκαπέντε της η Wikipedia καταγράφει τα ενδιαφέροντα του 21ου αιώνα
Ο λογότυπος της πιο διάσημης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδιας στον κόσμο Wikipedia

Σήμερα η Wikipedia γίνεται 15 χρονών. Το βασικό όραμα του ιδρυτή της εταιρείας ήταν να δημιουργηθεί ένα αποθετήριο πληροφοριών, όπου χρήστες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να τις αναζητούν στην γλώσσα τους.

Οι πρώτες μη αγγλικές εκδόσεις ήρθαν λίγο μετά την ίδρυση της Wikipedia το 2001, προσφέροντας στο κοινό έξι διαφορετικές γλώσσες: τα γερμανικά, τα καταλανικά, τα σουηδικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ρωσικά.

Σήμερα, ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος σε 280 γλώσσες.

Ανάλυση του αμερικανικού κέντρου ερευνών Pew βρήκε τις σελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της Wikipedia, στις δέκα πιο δημοφιλείς γλώσσες που χρησιμοποίησαν οι χρήστες.

Το Pew ετοίμασε γράφημα, που δείχνει ότι η Wikipedia είναι ένα διεθνές εργαλείο, καθως χρησιμοποιείται από ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνίες και κουλτούρες.

Wikipedia Pew index adam

Οι χρήστες επισκέπτονται τη Wikipedia κατά μέσο όρο περίπου 18 δισεκατομμύρια φορές κάθε μήνα, δίνοντας της μια θέση στην λίστα με τους ιστοτόπους που έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, σύμφωνα με την Alexa.com, εταιρία που ειδικεύεται στις ανιχνεύσεις ιστοτόπων και η οποία ανήκει στον κολοσσό της εταιρίας Amazon. Κάθε μήνα ο ιστότοπος προσθέτει περίπου 20,000 χιλιάδες νέα άρθρα και μετράει 27 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Wikipedia.

Για να συγκρίνουμε τις εκδόσεις της Wikipedia σε διαφορετικές γλώσσες, το Pew πήρε πληροφορίες από την ηλεκτρονική διεύθυνση stats.wikimedia.org.

Η Wikimedia είναι το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την Wikipedia. Για τις πληροφορίες σχετικά με τις σελίδες με την μεγαλύτερη επσικεψιμότητα ανά γλώσσα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της Wikimedia. Περαιτέρω ανάλυση έγινε με τη χρήση πληροφοριών, που καταρτίστηκαν από το Wikitrends, έναν ανεξάρτητο ιστότοπο, ο οποίος καθοδηγείται από τον Γίοχαν Γκούναρσον (Johan Gunnarsson) και βασίζεται σε δεδομένα της Wikipedia.

Οι σελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην αγγλική έκδοση της Wikipedia είναι διάφορα θέματα, ξεχωριστά μεταξύ τους, που αντλούνται από την τρέχουσα επικαιρότητα για το ISIS, το Facebook και την Google. Από τον χώρο του θεάματος, ψηλά σε επισκεψιμότητα είναι μια λίστα ταινιών του Bollywood, η ταινία Star Wars αλλά και το Game of Thrones.

Η αντίστοιχη λίστα για την ιαπωνική έκδοση περιέχει περισσότερο σελίδες με κεντρικό θέμα την ποπ κουλτούρα, καθώς επτά από τις δέκα πρώτες σε επισκεψιμότητα σελίδες σχετίζονται με κόμιξ, ταινίες και μουσική.

Τα αθλήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην ισπανική έκδοση, με το βόλεϊ και το μπάσκετ να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στην λίστα της πρώτης δεκάδες, ενώ το Copa America του 2015 έρχεται έβδομο. Η Ιστορία υπήρξε εξίσου δημοφιλές θέμα, καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην έκτη θέση και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στην ένατη.

Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν δημοφιλή στην ρωσική έκδοση, με τα αντίπαλα κοινωνικά δίκτυα Rival και Classmates στη δεύτερη και ένατη θέση αντίστοιχα.

Αυτές οι λίστες με τις πιο δημοφιλείς σελίδες του 2015 απεικονίζουν και την διεθνή επιτυχία των αμερικανικών σειρών και ταινιών. Η σελίδα για την ταινία «Star Wars: The Force Awakens» όχι μόνο ανήλθε στην έκτη θέση της αγγλικής έκδοσης, αλλά εμφανίστηκε στην λίστα των δέκα πιο δημοφιλών σελίδων στην ιταλική, την πορτογαλική, την ιαπωνική και την πολωνική έκδοση.

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Game of Thrones» είχε αντίστοιχη επιτυχία, μπαίνοντας στο top ten της αγγλικής, της γερμανικής, της ρωσικής, της ιταλικήας και της γαλλικής έκδοσης. Οι σειρές που επίσης τα κατάφεραν σε μερικές από τις λίστες ήταν το «The Walking Dead» και το «The Bing Bang Theory».

Πέρα του γεγονότος ότι σημειώθηκε τεράστια κίνηση από τις περισσότερες εκδόσεις της Wikipedia, η αγγλική παραμένει η πιο μεγάλη και πιο δημοφιλής, με περίπου 97 δισεκατομμύρια χτυπήματα, εξαπλάσια της κίνησης που κατέγραψε η ιαπωνική ως δεύτερη πιο δημοφιλής έκδοση.

Οι ισπανικές, γερμανικές, ρωσικές εκδόσεις είχαν πάνω από 10 δισεκατομμύρια επισκέψεις.

Τέλος, πιο δημοφιλής αγγλική σελίδα είναι εκείνη που περιέχει την λίστα των θανάτων με βάση τον χρόνο (List of deaths by year), καθώς είχε 20,8 εκατομμύρια επισκέψεις, αθροιστικά περισσότερες από τις δέκα πιο δημοφιλείς σελίδες -ενδεικτικά- της ιαπωνικής έκδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ