TECH

IFA 2019: Οι 5G συσκευές και το smart home συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον

IFA 2019: Οι 5G συσκευές και το smart home συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον

«Το 5G είναι ήδη εδώ» επέμενε ο Cristiano Amon, πρόεδρος της Qualcomm, του σημαντικότερου «παίκτη» παγκοσμίως στο χώρο των επεξεργαστών για φορητές συσκευές, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο πλαίσιο της IFA, μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο. Και συνέχιζε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή το 5G αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι το 4G στα πρώτα χρόνια του, καθώς ήδη πάνω από 20 πάροχοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν εμπορικά υπηρεσίες που αξιοποιούν τις νέες υποδομές.

Η πραγματικότητα είναι πως το 5G έχει ακόμη «δρόμο» μπροστά του αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία από τάσεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια. Και στην IFA ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Για παράδειγμα, η Huaweπαρουσίασε τον επόμενο επεξεργαστή της, τον Kirin 990, ο οποίος προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον Kirin 980, και έρχεται σε δύο εκδόσεις: την «απλή» και την «ενισχυμένη» όπου η δεύτερη έρχεται με ενσωματωμένο 5G modem, κάτι που αποτελεί πρωτιά για τον κινεζικό κολοσσό. Τον Kirin 990 θα χρησιμοποιούν τα μοντέλα της επερχόμενης σειράς Mate 30, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να παρουσιαστούν στις 19 Σεπτεμβρίου. Και δεν αποκλείεται ένα από αυτά να είναι 5G αν και το μεγάλο ερώτημα θα είναι αν θα έχουν ή όχι υπηρεσίες της Google με τις ενδείξεις προς το παρόν να είναι πως δεν θα τις έχουν προεγκατεστημένες και θα πρέπει να τις «κατεβάζει» μόνος του ο χρήστης.

Οι νέες συσκευές

Ειδήσεις για το 5G είχαμε και από τη Samsung, στο περίπτερο της οποίας υπήρχε ουρά για να δει κανείς από κοντά το Galaxy Fold, το αναδιπλούμενο smartphone της κορεατικής εταιρείας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό αγορών. Η είδηση είναι ότι το Galaxy Fold θα κυκλοφορήσει σε 5G έκδοση, η οποία, μάλιστα, κοστίζει μόλις 100 δολάρια παραπάνω από την «απλή» που είναι στα 2000 δολάρια. Επίσης, η Samsung παρουσίασε και το Galaxy A90 5G, δείχνοντας ότι θέλει να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό όσον αφορά το κομμάτι των συσκευών για δίκτυ 5ης γενιάς.

Όσον αφορά τα smartphones που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο, αρκετή αίσθηση προκάλεσε και η HMD Global που παρουσίασε 5 νέες συσκευές με το εμπορικό σήμα της Nokia. Οι δύο είναι smartphones και πιο συγκεκριμένα το Nokia 7.2, ένα τηλέφωνο με μια πανίσχυρη τριπλή κάμερα 48MP και το Nokia 6.2, επίσης με σύστημα τριπλής κάμερας και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Οι άλλες τρεις είναι featured συσκευές με πιο ενδιαφέρουσα το Nokia 800 Tough, ένα ιδιαίτερο ανθεκτικό κινητό. Επίσης, υπάρχει το αναδιπλούμενο Nokia 2720 Flip και το εξαιρετικά φθηνό Nokia 110.

Γενικότερα, η IFA δεν είναι η έκθεση εκείνη που παρουσιάζονται πολλά νέα μοντέλα smartphones και από τις υπόλοιπες σχετικές ανακοινώσεις ξεχωρίζει αυτή για το Motorola One Zoοm με τετραπλό σύστημα κάμερας.

«Έξυπνα» ρολόγια

Μία κατηγορία που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είδαμε ουκ ολίγες νέες παρουσιάσεις μοντέλων ήταν αυτές των smartwatches με εταιρείες όπως η Garmin και η Fossil να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ειδικά, τα νέα μοντέλα της Garmin όπως το Vivoactive και Venu συγκέντρωσαν πολλά βλέμματα, όπως και τα νέα μοντέλα της Fossil, η οποία έδειξε smartwatches που χρησιμοποιούν το όνομα brands όπως είναι τα Diesel, Emporio Armani, Puma και Michael Kors.

Smart Home

Ένας τομέας όπου το 5G αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι και αυτός του «έξυπνου» σπιτιού. Γενικότερα, ο χώρος των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών είναι από εκείνους που στην IFA δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Και τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται αλλάζουν την κατηγορία καθώς συσκευές όπως είναι τα ψυγεία, τα πλυντήρια και οι κουζίνες.

Μία αξιοπρόσεκτη τάση της φετινής IFA είναι πως πρακτικά όλες οι μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές αποκτούν ενσωματωμένο WiFi, όλοι οι κατασκευαστές έχουν τα δικά τους apps και τα χρησιμοποιούν προκειμένου να προσφέρουν έλεγχο των προϊόντων τους από το smartphone ή το tablet, ενώ η νέα τάση θέλει τους ψηφιακούς βοηθούς (Google Assistant και Amazon Alexa) να αρχίζουν σταδιακά να ενσωματώνονται σε διάφορες συσκευές.

Κατασκευαστές όπως είναι η Bosch, η Siemens, η Samsung και η LG αρχίζουν σταδιακά να αξιοποιούν και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν ήταν λίγες οι κουζίνες που είδαμε, ο φούρνος των οποίων έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το φαγητό και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και το χρόνο ψησίματος! Όπως επίσης, είδαμε στο περίπτερο της Bosch φούρνο ο οποίος ανοίγει με φωνητική εντολή μέσω της Amazon Alexa αλλά και ψυγείο με κάμερα που αναγνωρίζει τι πράγματα υπάρχουν μέσα σε αυτόν και δημιουργεί αυτομάτως λίστες με ψώνια.

Στην κατηγορία των συσκευών πλύσης η τεχνολογία φθάνει σε σημείο ώστε να υπάρχει συγχρονισμός του πλυντηρίου με το στεγνωτήριο ώστε το δεύτερο να είναι σωστά ρυθμισμένο με βάση τα ρούχα που μόλις πλύθηκαν.

Συγχρονισμός υπάρχει πλέον και μεταξύ της κουζίνας και του απορροφητήρα, ενώ γενικώς οι ηλεκτρικές συσκευές είναι σε συνεχή «επικοινωνία» προκειμένου να κάνουν τη καθημερινότητα μας πιο εύκολη, μειώνοντας το χρόνο που χρειαζόμαστε για τις οικιακές εργασίες αλλά και τις δαπάνες όσον αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.

Μία άλλη τάση είναι αυτή που θέλει τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή και όχι το αντίστροφο. Και δεν μιλάμε απλά για τη δυνατότητα να πάρεις ένα ψυγείο με διαφορετικά χρώματα αλλά εκείνη που σου επιτρέπει να αλλάζει το χρώμα στην πόρτα του ψυγείου σου.

Όπως, επίσης, είδαμε και αρκετά προϊόντα (π.χ. από τη Samsung) τα οποία είναι αρθρωτά, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να διαμορφώσει ο καταναλωτής πως θέλει να είναι η εμφάνιση τους. Για παράδειγμα, από ποια πλευρά να ανοίγει το ψυγείο. Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία αρχίζουν να δίνουν κατασκευαστές όπως η Bosch και η Siemens στο θόρυβο που παράγεται από τις συσκευές τους και τα αποτελέσματα είναι αρκετά εντυπωσιακά, καθώς τα ντεσιμπέλ πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ