TECH

Η «επανάσταση» του Blockchain και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η «επανάσταση» του Blockchain και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 το Διαδίκτυο άρχισε να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ότι ήταν κάτι που θα άλλαζε δραστικά τα δεδομένα στην κοινωνία μας. Απλά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δει κανείς τότε τις εφαρμογές που θα είχε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το blockchain, μία τεχνολογία για την οποία έχει γίνει τόσος πολύ λόγος τα τελευταία χρόνια ώστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν ως «φούσκα» που πρόκειται να σκάσει.

Πρόκειται για μία άποψη με την οποία διαφωνεί ο Γιώργος Γιαγλής, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον (Institute for the Future, IFF) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το Decentralized 2019, το μεγαλύτερο συνέδριο για το blockchain στην Ευρώπη και ένα εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30/10 και 1/11 στην Αθήνα με χορηγό επικοινωνίας το CNN Greece.

«Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς να συναλλάσσονται χωρίς ενδιάμεσους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικτυακής υποδομής, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα από τα συναλλασσόμενα μέρη να μην μπορεί να αμφισβητήσει, τροποποιήσει ή διαγράψει πληροφορίες που έχουν καταγραφεί σε ένα blockchain» επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής. «Το πιο ενδιαφέρον είναι πως θα μας επιτρέψει να περάσουμε στην επόμενη φάση του Διαδικτύου, μετασχηματίζοντάς το σε ένα δίκτυο ανταλλαγής χρηματικών αξιών (από ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφορίας που είναι σήμερα)» τονίζει ο κ. Γιαγλής, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε το blockchain αποκλειστικά με τα κρυπτονομίσματα. «Το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ήταν από τις πρώτες εφαρμογές αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνες» δηλώνει ο κ. Γιαγλής.

Πού θα εφαρμοστεί το blockchain

Όσον αφορά τις εφαρμογές του blockchain, είναι σίγουρα περισσότερες από όσες φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή. «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε τις πλήρεις δυνατότητες του blockchain. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το Internet» αναφέρει ο κ. Γιαγλής, για τον οποίο μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι το blockchain επιτυγχάνει τη μετάβαση μιας από τις σημαντικότερες λειτουργίες του εμπορίου, αυτή της εμπιστοσύνης από τους οργανισμούς στο διαδίκτυο. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τεχνολογία έχει επιτρέψει την έκδοση χρηματικών μέσων απευθείας στο διαδίκτυο, χωρίς τον έλεγχο από κάποια κεντρική ή τραπεζική αρχή. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά μπορούμε να υλοποιήσουμε «προγραμματιζόμενο» χρήμα, το οποίο μπορεί να αυτενεργεί με βάση τις εντολές που του έχει δώσει ο ιδιοκτήτης του. Οι δυνατότητες αυτές είναι πρωτόγνωρες και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε σε βάθος τις πλήρεις συνέπειές τους».

Όσον αφορά στους κλάδους που θα επηρεαστούν, οι προφανείς είναι ο χρηματοπιστωτικός και ο ασφαλιστικός. Όμως, ο κ. Γιαγλής σημειώνει ότι πρακτικά θα επηρεαστούν όλοι όσοι χρησιμοποιούν μεσάζοντες και ενδιάμεσοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο νομικό, στο ίδιο το κράτος και τον τρόπο που συναλλάσεται με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και σε κλάδους όπως είναι το real estate. «Η αλυσίδα αξιών πρόκειται να συρρικνωθεί και να διαφοροποιηθεί με το μεγάλο όφελος να είναι η αυτοματοποίηση που θα υπάρξει σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε αρκετοί ότι είναι μία επανάσταση. Απλά, είναι στα εμβρυϊκά στάδια της με τις επενδύσεις να γίνονται τώρα και τις καινοτόμες εφαρμογές να αναπτύσσονται τώρα. Και το blockchain θα δώσει τη δυνατότητα για μία πρωτόγνωρη μετακίνηση κεφαλαίων στις περιοχές εκείνες που πραγματικά καινοτομούν».

decentralized

Η ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Έχοντας χάσει αρκετά «τρένα» όσον αφορά στην καινοτομία, το blockchain είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη να βρεθεί εκ νέου μπροστά στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. «Είναι μία ευκαιρία αλλά προς το παρόν τη χάνει και αυτή, μένοντας πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία» σημειώνει ο κ. Γιαγλής. «Ο λόγος είναι η φοβική αντιμετώπιση που υπάρχει για τις νέες τεχνολογίες».

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη -και η Ελλάδα- είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός κανονιστικού πλαισίου. «Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο πιο φιλικό προς την καινοτομία. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Απλά, θα πρέπει να επεκτείνουμε το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να συμπεριλάβει το blockchain, το οποίο είναι μία νέα τεχνολογία. Και θα πρέπει να υπάρξει σωστή ερμηνευτική προσέγγιση του υπάρχοντος πλαισίου» δηλώνει ο κ. Γιαγλής.
Μία ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα ήταν πάντως να δώσει προσοχή στους developers που ασχολούνται με το blockchain. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπους που να μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για blockchain. Χρειαζόμαστε εκατομμύρια developers για το blockchain και υπάρχει τεράστια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» σημειώνει ο κ. Γιαγλής, προσθέτοντας ότι για αυτό και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας τη δυνατότητα για εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου με την αποδοχή να είναι εντυπωσιακή.

Decentralized

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την προώθηση του blockchain περιλαμβάνεται και η διοργάνωση του Decentralized. Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται και ήδη θεωρείται θεσμός για την κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με το blockchain σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η προσωπική εκτίμηση μου είναι πως πρόκειται για το καλύτερο συνέδριο για blockchain στην Ευρώπη» σημειώνει ο κ. Γιαγλής, προσθέτοντας ότι η λίστα των ομιλητών είναι «η καλύτερη που είχαμε ποτέ».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαγλή, το φετινό Decentralized, στο οποίο αναμένεται να παρευρεθούν 1500 άτομα, έχει ως βασικό πλεονέκτημα ότι απευθύνεται τόσο σε όσους ενδιαφέρονται για τις επιχειρηματικές εφαρμογές όσο και σε εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερο για τις τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από το blockchain. «Πρακτικά, είναι ένα πολυσυνέδριο που θα βοηθήσει όλους όσους γνωρίζουν ή θέλουν να μάθουν για το blockchain» τονίζει ο κ. Γιαγλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ