TECH

iPhone 11 Pro Max: όταν η Apple ξεπερνά τον εαυτό της

iPhone 11 Pro Max: όταν η Apple ξεπερνά τον εαυτό της

Κάθε χρόνο στην παρουσίαση των νέων iPhone, στην παρουσίαση του κορυφαίου μοντέλου, μία είναι η σταθερή ατάκα του Tim Cook, του διευθύνοντος συμβούλου της Apple: «είναι το καλύτερο smartphone που έχουμε παρουσιάσει ποτέ». 

Στο παρελθόν, η ατάκα αυτή ισοδυναμούσε και με το ότι το κορυφαίο από τα νέα iPhone ήταν και το καλύτερο smartphone που κυκλοφορούσε σε ολόκληρη την αγορά. Όμως, τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός ενισχύθηκε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι ο τίτλος για το καλύτερο smartphone ήταν υπό διεκδίκηση. Όμως, με το νέο iPhone 11 Pro είτε στην «απλή» έκδοση (5,8 ίντσες) είτε στην έκδοση Max (6,5 ίντσες) η Apple δείχνει να δηλώσει ότι δεν είναι εύκολο να την αμφισβητήσει κανείς.

Μετά από σχεδόν μία εβδομάδα με το iPhone 11 Pro Max (64 GB), μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η νέα «ναυαρχίδα» της Apple είναι ένα smartphone που καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες των χρηστών.

Ιδίως σε 4 τομείς που άπαντες δίνουν ιδιαίτερη σημασία: την εμφάνιση, την κάμερα, τις επιδόσεις και τη μπαταρία. Τομείς σε ορισμένους από τους οποίους στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένοι ανταγωνιστές της Apple έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δυνατοί. Όμως, στο iPhone 11 Pro η Apple δείχνει ότι έδωσε παραπάνω έμφαση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί χρήστες κάθισαν και διάβασαν τις νέες δυνατότητες και ενημερώθηκαν πλήρως. Συμπεριλαμβανομένης και της κόρης μου, η οποία μου έβαλε τα «γυαλιά» κατά το κοινώς λεγόμενον, όπως θα δείτε και στο σχετικό video.

Η διαφορά μεταξύ της «απλής» και της Max έκδοσης του iPhone 11 Pro είναι το μέγεθος της οθόνης: 5,8 ίντσες στην «απλή» και 6,5 ίντσες στην Max. Προσωπικά, προτιμώ τη Max έκδοση αλλά δεν είναι λίγοι οι χρήστες που θεωρούν το iPhone 11 Pro Max «μεγάλο». Ο καθένας έχει και τις προτιμήσεις του, όπως είναι προφανές.

Όμως, και στις δύο περιπτώσεις ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός. Το iPhone 11 Pro έρχεται με ανοξείδωτο ατσάλι και σχεδίαση από ματ γυαλί, κάτι πολύ πρακτικό καθώς στην πίσω πλευρά δεν υπάρχουν πλέον δαχτυλιές! Γενικότερα, η αίσθηση που σου δίνει όταν το κρατάς είναι πως πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική -όσο και premium - συσκευή.

iphone11 new1

Η οθόνη είναι εξαιρετικά φωτεινή και η ποιότητα στην αναπαραγωγή χρωμάτων φθάνει να θυμίζει μία ακριβή και προηγμένη τηλεόραση.

Το iPhone 11 Pro αποδείχθηκε ένα εξαιρετικά εύχρηστο smartphone. Σε αυτό βοηθά, φυσικά, το νέο iOS 13 με αρκετές νέες δυνατότητες αλλά το μεγάλο ατού δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή, τον Α13 Bionic, ο οποίος προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια της χρήσης, δεν υπήρξε περίπτωση που κάποια εφαρμογή να καθυστέρησε να ανοίξει ή να ανταποκριθεί, ενώ ειδικά στην αναπαραγωγή video όπως και στα παιχνίδια, ο επεξεργαστής έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση. Και σου έδινε την εντύπωση ότι δεν «ζοριζόταν» κιόλας, κάτι που δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο, ιδίως με αρκετές εφαρμογές να είναι ταυτόχρονα ανοικτές.

iphone11 new2

Η εντυπωσιακή κάμερα

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο επεξεργαστής βοηθά και στη βελτίωση των φωτογραφιών χάρη στη neural engine που ενσωματώνει και η οποία χρησιμοποιεί σε πραγματικό χρόνο μηχανική εκμάθηση, ώστε να βελτιστοποιεί τα διαφορετικά στοιχεία μίας σκηνής. Αν και αυτό είναι ένα από τα πολλά «μυστικά» που έχει το νέο σύστημα της τριπλής κάμερας που διαθέτει στην πίσω πλευρά του το νέο iPhone 11 Pro και στις δύο εκδόσεις του.

Κατ’ αρχήν, όσοι νομίζουν ότι η τριπλή κάμερα στην πίσω πλευρά δημιουργεί μία άσχημη αίσθηση, καλό θα ήταν να πιάσουν πρώτα τη συσκευή. Όταν είδα τις πρώτες φωτογραφίες, έμοιαζε λίγο άσχημο αλλά από κοντά η αίσθηση που έχεις είναι αρκετά διαφορετική και πολύ καλή.

Το σύστημα περιλαμβάνει τρεις κάμερες: μία ευρυγώνια, μία υπερευρυγώνια και έναν τηλεφακό. Και οι τρεις έχουν ανάλυση 12 megapixel αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ανάλυση δεν είναι αυτό που μετρά αλλά οι δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα. Κυριολεκτικά, ο χρόνος ήταν λίγος για να βρω όλα τα νέα τρικ που έχουν η οπίσθια αλλά και η εμπρόσθια κάμερα του iPhone 11 Pro, οπότε θα περιοριστώ σε αυτά που ανακάλυψα με τη βοήθεια της κόρης μου.

Το πρώτο είναι η πολύ βελτιωμένη υπερευρυγώνια λήψη φωτογραφίας και video, όπως και το τετραπλάσιο κάδρο. Ένα δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι το nightmode που ενεργοποιείται αυτόματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και προσφέρει υψηλής ποιότητας νυχτερινές λήψεις, έναν τομέα όπου η Apple ήταν λίγο πίσω. Και ένα τρίτο είναι η δυνατότητα για slow motion selfies ή slofies όπως τις αποκαλεί η Apple, ένας όρος που δεν ενθουσιάζει και πολλούς χρήστες αλλά έχει αρχίσει να «περνά» στην αργκό των μικρότερων ηλικιών.

iphone11 new3

Γενικότερα, η ποιότητα στις φωτογραφίες κινείται σε υψηλά επίπεδα, όπως και στη λήψη video όπου το iPhone 11 Pro δείχνει να βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό. Το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις λήψεις ταυτόχρονα και από τις 3 κάμερες στην πίσω πλευρά είναι εξαιρετικά πρακτικό για όσους αρέσκονται στο video editing. Όπως και το ότι όταν κάνεις zoom στο θέμα σου κατά τη λήψη βίντεο, γίνεται αυτόματα εστίαση του ήχου στο συγκεκριμένο σημείο!

Μία συσκευή που αντέχει

Πάντως, προσωπικά, η μεγαλύτερη έκπληξη είχε να κάνει με τη μπαταρία. Έναν τομέα όπου η Apple έδειχνε να υστερεί έναντι ορισμένων ανταγωνιστών της. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με το iPhone 11 Pro Max, το οποίο «άντεξε» στην εξοντωτική χρήση από την πλευρά μου για περίπου 32 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι χρήστες θα μπορούν να το συνδέουν στον φορτιστή κάθε 2 ημέρες!

iphone11 new4

Apple Watch Series 5

Μαζί με το iPhone 11 Pro Max, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το νέο Apple Watch Series 5, το οποίο έχει αρκετές βελτιώσεις όπως η δυνατότητα για ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά και αυτή της ανίχνευσης πτώσης, μεταξύ άλλων. Με δεδομένο ότι αποφάσισα να ξεκινήσω ξανά τη γυμναστική, το νέο Apple Watch αποδείχθηκε εξαιρετικά πρακτικός «σύντροφος» σε αυτή τη νέα προσπάθεια μου για ατομική βελτίωση. Ειδικά σε συνδυασμό με το iPhone 11 Pro Max, μίας συσκευής που διεκδικεί με πάρα πολλές πιθανότητες τον τίτλο του καλύτερου smartphone στον κόσμο.

Όσο για την τιμή, η συσκευή iPhone που χρησιμοποίησα για τη δοκιμή, είναι στα 1339 ευρώ, ποσό μεγάλο ως νούμερο, ανάλογο, όμως, ενός pro μοντέλου. Σύμφωνα και με στελέχη της Apple, αυτό που πρέπει να συνυπολογίσει ένας χρήστης είναι τα οφέλη που παίρνει τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον από τη συσκευή που αγοράζει.