TECH

Πώς το 2019 η τηλεόραση «γράφει» ιστορία: Από το πρώτο βήμα στη Σελήνη στο 8K

Πώς το 2019 η τηλεόραση «γράφει» ιστορία: Από το πρώτο βήμα στη Σελήνη στο 8K

Από το 1969 μέχρι σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη ζωή μας και η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία έχει διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί σε κάθε μεταβολή που έχει λάβει χώρα, μικρή ή μεγάλη: Από τον τρόπο που εργαζόμαστε στο πώς ενημερωνόμαστε και από το πώς ταξιδεύουμε στον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουμε και απολαμβάνουμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Πράγματι, 50 χρόνια από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τεχνολογία ήταν και συνεχίζει να είναι το «όχημα» προς μία περισσότερο ποιοτική και σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά πιο εύκολη πραγματικότητα. Διότι άνοιξε μπροστά μας νέους «κόσμους» που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως υπήρχαν και μας επέτρεψε να ταξιδέψουμε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σε μέρη που κάποτε ξεπερνούσαν τα όρια της φαντασίας μας.

Ακόμη και πριν από μερικά χρόνια, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το 2019 θα είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής μας και να ελέγχουμε μέσα από αυτό όλες τις «έξυπνες» συσκευές στο σπίτι μας. Ούτε μπορούσαμε - φυσικά - να διανοηθούμε πως η τηλεόρασή μας θα μετατρεπόταν, όποτε το θέλαμε, σε έργο τέχνης για το σαλόνι μας ή ότι θα μας προσέφερε τέλεια εικόνα, σε όποιο σημείο του δωματίου και αν στεκόμασταν.

Ναι, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τεχνολογίες που μοιάζουν να έχουν έρθει από έναν άλλο κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν πάντα εδώ και εξελίσσονταν χρόνο με τον χρόνο και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογικής εξέλιξης που σχετίζεται άμεσα με πολλές εκφάνσεις της ζωής μας είναι, βέβαια, εκείνο της τηλεόρασης.

2 copy

Από το πρώτο βήμα στη Σελήνη στα 8K

Τα τελευταία 50 χρόνια η οπτικοακουστική τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε βαθμό που σήμερα, μας προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία θέασης, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το home entertainment -δηλαδή, το πώς διασκεδάζουμε στο σπίτι- και βάζοντας στην καθημερινότητά μας έννοιες όπως εκείνη της εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά στη «μικρή οθόνη» -το οποίο πολλοί ενδεχομένως αγνοούν- είναι το ότι η ίδια η ιστορία της τεχνολογικής προόδου της τηλεόρασης ξεκίνησε λίγο αφότου ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του βήμα στη Σελήνη. Διότι αμέσως μετά το μεγάλο εκείνο άλμα για την ανθρωπότητα, η Samsung - ο παγκόσμιος σήμερα ηγέτης στην τεχνολογία- μπήκε στη συγκεκριμένη αγορά, με την παραγωγή των πρώτων τηλεοράσεών της, δίνοντας ουσιαστικά σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο τη δυνατότητα να παρακολουθούν μοναδικά στιγμιότυπα και γεγονότα και φέρνοντας μπροστά τους κόσμους που δεν είχαν δει ξανά.

Σήμερα, λοιπόν, 50 χρόνια αφότου άρχισε να γίνεται πραγματικά δημοφιλής και να μπαίνει σε κάθε σπίτι, η τηλεόραση «γράφει» ξανά ιστορία, κάνοντας το 2019 μία χρονιά-ορόσημο για την εξέλιξή της.

3

Η νέα αυτή ιστορία «γράφεται» χάρη σε μία σειρά από καινοτομίες οι οποίες φέρνουν ένα απαράμιλλο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα επί των οθονών μας, αναβαθμίζοντας την QLED τεχνολογία και ανοίγοντας μπροστά μας νέους κόσμους -και μάλιστα, ενώ νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα.

Πρόκειται για τεχνολογίες που βασίζονται στην εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και δίνουν μία καθηλωτική εμπειρία απίστευτου βάθους στις εικόνες μας, διευρύνοντας ουσιαστικά τα όρια στην εμπειρία θέασής μας. Και το καινοτόμο στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην ιστορία της τηλεόρασης και συγκεκριμένα, την εξέλιξη της QLED τεχνολογίας είναι η εικόνα 8K.

Οι καινοτομίες που γράφουν νέα «ιστορία»

Με το «αύριο» σε ό,τι αφορά στο μέλλον της τηλεόρασης να είναι ήδη εδώ και την τεχνολογία να αλλάζει και να αναβαθμίζει την έννοια της διασκέδασης στο σπίτι, έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον να βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας τις τεχνολογίες που εν έτη 2019 γράφουν μία νέα -και όπως φαίνεται άκρως εντυπωσιακή- ιστορία στον οπτικοακουστικό τομέα.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μία ματιά στη Samsung QLED 8K Q950R για να διαπιστώσει τον εντυπωσιακό βαθμό στον οποίο κατάφερε να εξελιχθεί η τηλεόραση μέσα σε 50 χρόνια. Διότι η συγκεκριμένη QLED 8K ενσωματώνει ό,τι νέο και κορυφαίο σε τεχνολογία υπάρχει μέχρι σήμερα: Από το HDR10+ της Samsung που χάρη στα δυναμικά metadata που χρησιμοποιεί μας προσφέρει εικόνα που κόβει την ανάσα στο Q HDR που μας επιτρέπει να βλέπουμε όσα δεν μπορούμε να δούμε αλλού -όπως ρεαλιστικές εικόνες, γεμάτες πληροφορία- και από το Color Volume 100% για απόδοση όγκου χρώματος 100% στο Ultimate Viewing Angle που προσφέρει τέλεια εικόνα σε κάθε σημείο του δωματίου, το Ultimate UHD Dimming που χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο δίνει στην QLED 8K μας τον έλεγχο σε κάθε τμήμα της εικόνας, το Ultra Black Filter, δηλαδή το μαγικό φίλτρο που απορρίπτει έως και το 98% των ανακλάσεων, το Direct Full Array που χαρίζει βέλτιστο δυνατό έλεγχο και τέλεια απόδοση μαύρου και την πλατφόρμα SmartThings (IoT) που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε όλες τις «έξυπνες» συσκευές μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καινοτόμο Bixby 2.0, μία λειτουργία που μας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε οποιαδήποτε πληροφορία ή να ελέγχουμε τις «έξυπνες» συσκευές μας μιλώντας απλά στο τηλεχειριστήριο, το One Invisible Connection που μας απαλλάσσει από τα καλώδια, τη λειτουργία Ambient mode 2.0 που μετατρέπει ουσιαστικά την QLED 8K μας σε… έργο τέχνης για το σπίτι και το Game Enhancer που χάρη σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο προσφέρει μία καθηλωτική εμπειρία gaming στην ήδη εξελιγμένη τηλεόρασή μας.

4

Από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη πίσω στο μακρινό 1969 και την τηλεόραση που μπήκε σε κάθε σπίτι για να δείξει σε κάθε τηλεθεατή κόσμους που δεν γνώριζε πως υπήρχαν και από την πρώτη QLED στην εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και QLED 8K 8Κ που «γράφουν» ιστορία. Μέσα σε 50 χρόνια άλλαξαν πολλά. Ωστόσο, σε κάθε ορόσημο, σε κάθε αλλαγή, σε κάθε ανακάλυψη που ανοίγει νέους κόσμους για όλους μας, η τεχνολογία είναι εκεί. Το ίδιο και η Samsung.