Digital Economy Forum 2019: Tα οφέλη που θα φέρει η ανάπτυξη του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών

Για σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από την ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών κάνει λόγο στρατηγική μελέτη που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2019 που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της μελέτης, η αξία της ελληνικής αγοράς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στα επίπεδα των 7,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα δυναμικό σενάριο «Ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη της Deloitte, η επίτευξη του δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης» αφενός είναι ρεαλιστική και αφετέρου αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου.

Όπως εξήγησε ο partner και consulting leader της Deloitte, κ. Νίκος Χριστοδούλου, παρουσιάζοντας τη μελέτη, αύξηση της αξίας της αγοράς ΤΠΕ κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2023, που σωρευτικά θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σε βάθος πενταετίας.

Σε επίπεδο απασχόλησης αυτό μεταφράζεται σε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ και 415.000 νέες θέσεις εργασίας στους άλλους κλάδους της οικονομίας έως το 2023.

Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά 10 στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί το σχέδιο αυτό και αυτές είναι: 

  • η ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα
  • η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων
  • η υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain
  • η ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
  • η λειτουργία «Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
  • η δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης
  • η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών
  • η υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
  • η υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα, και τέλος
  • η ανάπτυξη «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος.

Πιερρακάκης: Δράσεις για την απλούστευση των διαδικασιών

Από την πλευρά του, στη δική του ομιλία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που γίνονται για την απλούστευση των διαδικασιών. 

«Αφαιρούμε περιττές δυσκολίες από την καθημερινότητα του πολίτη με τη χρήση απλών λύσεων Πληροφορικής. Η τεχνολογία πρέπει να είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λύσει προβλήματα και να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης από το βήμα του συνεδρίου.

pierrakakis

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο με τις συστημικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυθεντικοποίησης των στοιχείων των πολιτών -μέχρι την έλευση των νέων ταυτοτήτων- μέσω και των τραπεζικών κωδικών τους εκτός από τους κωδικούς του taxisnet.

O υπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, την ανάληψη πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει η σχετική οδηγία για τις προμήθειες των έργων πληροφορικής:

«Πανευρωπαϊκά είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί στις προμήθειες έργων πληροφορικής. Τόσο αργές που αντανακλούν αναπτυξιακούς ρυθμούς άλλων εποχών». 

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετάβαση της χώρας σε μία λύση υβριδικού cloud όπου θα χρησιμοποιηθούν τόσο υποδομές public όσο και private cloud.

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαρίθμησε τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή τεχνολογία και εξήγγειλε μια σειρά νέων. O κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων επενδύσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

«Αποτελεί ύψιστο στοίχημα για την κυβέρνηση και την Ελλάδα να κάνουμε όσο γίνεται ταχύτερα τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Γι’ αυτό άλλωστε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης η ατζέντα της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πολύ ψηλά στα σχέδιά μας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

georgiadis

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την ψηφιακή οικονομία, γνωστοποίησε πως έχει συμφωνηθεί με την αμερικανική κυβέρνηση η πραγματοποίηση τον Φεβρουάριο της πρώτης οργανωμένης επίσημης αποστολής αμερικανικών  εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα με στόχο τη δημιουργία joint ventures με ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας.

Υπενθύμισε δε ότι έχουν ήδη υπογραφεί με την Κίνα συμφωνίες που αφορούν την υψηλή τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα.

Εξωστρέφεια

Τις προϋποθέσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Εξωστρέφεια & Επενδύσεις».

«Η κυβέρνηση στους έξι μήνες -που έχει αναλάβει- έχει δώσει απτά δείγματα γραφής ότι μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα η οποία είναι απαραίτητη, ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Αυτό κάνουμε και σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θεσμοθετεί, για πρώτη φορά, την έννοια του «επιστημονικού διπλωμάτη».

Ο νέος θεσμός θα ξεκινήσει από τη Βοστώνη, ενώ ο ρόλος του «οικονομικού διπλωμάτη» -όπως είπε- είναι να διασυνδέσει τις επιστημονικές και επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική των νεοφυών επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας ότι εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε η κάθε startup να δηλώσει εκεί την παρουσία της.

«Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης