TECH

Kaspersky: Οι ελληνικές ευκαιρίες και οι κυβερνοαπειλές του 2020

Kaspersky: Οι ελληνικές ευκαιρίες και οι κυβερνοαπειλές του 2020
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Αγορά με πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης χαρακτηρίζει η Kaspersky, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, αυτή της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι επιχειρήσεις και οικιακοί καταναλωτές έχουν αρχίσει πλέον να συνειδητοποιούν τις ανάγκες που υπάρχουν για την προστασία των υπολογιστικών συσκευών τους και των πληροφοριακών υποδομών τους.

Η αξία της ελληνικής αγοράς όσον αφορά στον τομέα των λύσεων antivirus εκτιμάται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης, ο γενικός διευθυντής της Kaspersky για την ανατολική Ευρώπη, Μίροσλαβ Κορέν, η ρωσική εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιρειών του κλάδου στην ελληνική αγορά με τον στόχο να είναι η ενίσχυση των μεριδίων της. Γι’ αυτό το λόγο και προχώρησε στην πρόσληψη ανθρώπου που θα απασχολείται αποκλειστικά με τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο νέος διευθυντής καναλιού της Kaspersky για την Ελλάδα, Βασίλης Βλάχος ανέφερε ότι η εταιρεία θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά και ήδη έχει προχωρήσει σε διεύρυνση του δικτύου διανομής της. Συγκεκριμένα, στους ήδη υπάρχοντες διανομείς, Info Quest Technologies και Τάλως, προστέθηκαν οι Ideal και Digital Sima, με τις δύο τελευταίες να έχουν και έναν ρόλο διανομέα προστιθέμενης αξίας (value added reseller) με τον κ. Βλάχο να επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να δοθεί περισσότερο έμφαση στον κομμάτι των υπηρεσιών. Επιπλέον, η Kaspersky έχει αρχίσει να δημιουργείται και ένα δίκτυο συνεργατών, κυρίως για προσέγγιση κάθετων αγορών, με την αρχική έμφαση να δίνεται σε αυτές της ναυτιλίας και του τουρισμού. Όσον αφορά στους οικιακούς πελάτες, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Kaspersky, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαθέτει μία αρκετά ευρεία γκάμα λύσεων κυβερνοασφάλειας.

Οι απειλές του 2020

Τα στελέχη της Kaspersky παρουσίασαν επίσης και τις εκτιμήσεις των ερευνητών της εταιρείας για τις στοχευμένες απειλές για το 2020 όπου περιλαμβάνονται:

  • Οι false flag επιθέσεις αγγίζουν ένα εντελώς νέο επίπεδο. Θα αναπτυχθούν περαιτέρω, με τους απειλητικούς φορείς να επιδιώκουν όχι μόνο να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών εις βάρος τους, αλλά και να κατηγορήσουν ενεργά κάποιον άλλο. Κακόβουλο λογισμικό προς πώληση, δημόσια διαθέσιμα εργαλεία ασφαλείας ή λογισμικό διαχειριστή, σε συνδυασμό με false flags, περιπτώσεις που οι ερευνητές ασφάλειας «διψούν» για οποιοδήποτε μικρό στοιχείο, μπορεί να είναι αρκετά για να στρέψουν την προσοχή σε κάποιον άλλο.
  • Από τα προγράμματα ransomware στις στοχευμένες απειλές. Μια πιθανή ανατροπή μπορεί να είναι ότι, αντί να καταστήσουν τα αρχεία μη ανακτήσιμα, οι απειλητικοί φορείς θα απειλήσουν να δημοσιεύσουν δεδομένα που έχουν κλέψει από την εταιρεία του θύματος.
  • Νέοι τραπεζικοί κανονισμοί στην ΕΕ ανοίγουν νέους φορείς επίθεσης. Καθώς οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ανοίγουν την υποδομή και τα δεδομένα τους σε τρίτα μέρη που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε τραπεζικούς πελάτες, είναι πιθανό οι επιτιθέμενοι να επιδιώξουν την κατάχρηση αυτών των νέων μηχανισμών με νέα δόλια συστήματα.
  • Περισσότερες επιθέσεις σε υποδομές και εναντίον non-PC στόχων. Αποφασισμένοι απειλητικοί φορείς έχουν, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επεκτείνει τα εργαλεία τους πέρα από τα Windows, τα PC, τα VPNFilter και Slingshot, για παράδειγμα, στοχεύοντας hardware δικτύωσης.
  • Ψηφιακές επιθέσεις επικεντρώνονται στις εμπορικές οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό. Περιλαμβάνουν αύξηση της πολιτικής κατασκοπείας, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είναι πιθανό να επεκταθεί και στην τεχνολογική κατασκοπεία σε καταστάσεις δυνητικής ή πραγματικής οικονομικής κρίσης και αστάθειας.
  • Οι mobile APTs αναπτύσσονται ταχύτερα. Δεν υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό θα σταματήσει σύντομα. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης προσοχής που δίνεται σε αυτό το θέμα από την κοινότητα ασφάλειας, πιστεύουμε ότι ο αριθμός των επιθέσεων που εντοπίζονται και αναλύονται λεπτομερώς θα αυξηθεί επίσης.
  • Η κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών μεγαλώνει, οπλισμένη με τεχνητή νοημοσύνη. Είναι παρόμοιο με ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανομή των εκλογικών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και είναι απλά θέμα χρόνου οι επιτιθέμενοι να επωφεληθούν από αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ