Vodafone: Ποιες είναι οι πρώτες εφαρμογές που θα αξιοποιούν το 5G
Γεύση από το όχι πολύ μακρινό μέλλον και τις δυνατότητες όσον αφορά καινούργιες εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) επεδίωξε να προσφέρει η Vodafone Ελλάδος στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων.
Μάθημα μέσω ολογράμματος, τηλερομποτική χειρουργική και οδήγηση οχήματος εξ αποστάσεως ήταν οι τρεις καινοτόμες εφαρμογές που παρουσίασαν τα στελέχη της Vodafone Ελλάδας χθες στα Τρίκαλα όπου η πρώτη «τρέχει» -με την υποστήριξη της Huawei- ένα πιλοτικό 5G δίκτυο το οποίο, μάλιστα, έχει αγκαλιάσει ο δήμος όπως φάνηκε και από την παρουσία και τη συμμετοχή στις δοκιμές του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο τελευταίος στη δική του παρέμβαση έκανε λόγο για νοοτροπίες νέες γενιάς και επεσήμανε ότι οι κοινωνίες που θα αναπτυχθούν είναι εκείνες που δεν φοβούνται το καινούριο. Όταν δε ρωτήθηκε για το θέμα της Καλαμάτας (σ.σ. όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να σταματήσει το εκεί πιλοτικό 5G δίκτυο) απάντησε ότι είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του ως πρόεδρος της ΚΕΔ θα είναι να σταματήσει η απλή αναλογική γιατί ο εκεί δήμαρχος δεν είχε πλειοψηφία. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι στα Τρίκαλα γίνονται διαρκώς μετρήσεις και ότι γενικότερα δεν θα πρέπει να είμαστε τεχνοφοβικοί.
Οι νέες εφαρμογές
Το 5G είναι πάντως μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και η αύξηση των ταχυτήτων είναι απλά ένα από τα πλεονεκτήματα του. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης έκανε λόγο για μία πλατφόρμα δικτύου πάνω στην οποία μπορούν να υλοποιηθούν εφαρμογές που με τη σειρά τους θα αλλάξουν τη ζωή μας. Όπως είναι αυτές που παρουσίασε η Vodafone και ήταν:
- Έξυπνη μετακίνηση: η παρουσίαση που έγινε αφορούσε την οδήγηση ενός αυτοκινήτου εξ αποστάσεως μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την αξιοπιστία του δικτύου 5G, ο οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρθηκαν αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος. Το δίκτυο 5G υποστήριξε την οδήγηση ενός οχήματος από απόσταση, καθώς εξασφάλισε υψηλή ταχύτητα, αξιοπιστία και άριστη απόκριση του δικτύου (low latency), σε συνδυασμό με μεγάλο bandwidth για την άμεση μεταφορά εικόνας και τη δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως. Η υλοποίηση της πιλοτικής αυτής εφαρμογής έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Luxoft.
- Τηλερομποτική χειρουργική: παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην ήδη διαδεδομένη ρομποτική χειρουργική, που θα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενος σε μια έκτακτη ανάγκη ή και μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που παρουσιάστηκε, ο δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκοταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Livemedia, ενώ η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
- Εκπαίδευση μέσω ολογράμματος: εξίσου εντυπωσιακό ήταν και η επίδειξη της εφαρμογής για τη χρήση ολογραμμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, χάρη στο δίκτυο 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση. Η υλοποίηση της εφαρμογής αυτή έγινε δυνατή σε συνεργασία με την εταιρία Musion 3D και την κοινωνική επιχείρηση Science Communication.
Πότε θα δούμε το 5G στην Ελλάδα
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως το 5G δεν είναι μόνο ταχύτητα αλλά έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι η ταχύτατη απόκριση (low latency) και η δυνατότητα για «απόδοση» υποδομής για κάποια υπηρεσία (network slicing) που δίνουν πολλές δυνατότητες. Ο κ. Μπρουμίδης ότι υπάρχουν εφαρμογές σε διάφορους κλάδους που κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας και είναι αυτές που θα δούμε στα πρώτα στάδια της εμπορικής αξιοποίησης των δικτύων 5G.
Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος επανέλαβε ότι τα πρώτα 5G δίκτυα θα τα δούμε το 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόνισε ότι η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει και με βάση τη ζήτηση για συγκεκριμένες εφαρμογές που θα υπάρχουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει κάποια εφαρμογή για έναν βιομηχανικό κλάδο που χρειάζεται το 5G και υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από εταιρείες που είναι εκτός μεγάλου αστικού κέντρου, θα μπορούσε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5ης γενιάς από εκεί. Όπως επίσης αναμένεται να δούμε και την ανάπτυξη ενός νέου οικοσυστήματος με καινούριες υπηρεσίες όπως και τη δημιουργία «κλειστών», ιδιωτικών δικτύων για μεγάλους οργανισμούς με εξειδικευμένες απαιτήσεις.